LEXIKON

A tea története

Krisztus előtt 2700 évvel a kínai irodalom már említi a teacserjét. Időszámításunk szerint 500-ban, buddhista szerzetesek vitték a teátt Japánba, 621-ben a buddhizmus lett Japán nemzeti vallása, és a zöld tea vált a japánok nemzeti italává. 1600 körül, a híres Holland Kelet-indiai társaságnak köszönhetően kerültek az első teák Európába. Ezután az angolok is megalapították a maguk Kelet-indiai társaságát és átvették a tea monopoliumát sok-sok éven keresztül.
1773-Bostoni teadélután. Az amerikai lakosok tiltakoztak a magas teaadók ellen, melyeket az angol gyarmatosok vetettek ki rájuk. Három, a kikötőben lehorgonyzott angol teaszállító hajó rakományát öntötték a tengerbe. Elkezdődött az Amerikai Függetlenségi Háború, és ez a „tea háború” vezetett az USA világhatalommá válásához.

1869-ben a Suezi csatornát megnyitották a hajók előtt, és ez véget vetett a Kínából Londonba hazatartó angol teaszállító hajókra kivetett magas tarifáknak.

Manapság, a kínai teaváltozatokat kivéve, különösen az erősen aromás indiai és sri-lankai teák játszanak nagy szerepet az európai teafogyasztásban.

Kapcsolódó Lexikon bejegyzések-->