LEXIKON

Aranytű gomba - Enoki - Téli fülőke

Téli fülőke - Flammulina velutipes,
enoki [japán]; velvet stem, golden, snow puff, Winter mushroom, bouquet mushroom
Enokitake, Furry Foot, Golden Mushroom, Golden Needle Mushroom, Japanese Golden Mushroom, Jinzhengu, Name Susuki, Nametake, Velvet Foot, Velvet Shank, Yuki-Motase; Jamur Tauge [indonéz].

Immunmoduláló, gombaellenes, gyulladásgátló, daganatellenes, vírusellenes, szív- érrendszerre ható,koleszterin- és vérzsírszint-csökkentő


Csoportosan termő. Húsa halszagú, a tönkben szálakra foszlik. Lombos fák törzsén, tuskóján, főleg késő ősszel, enyhe télen és kora tavasszal terem.

Ehető, de csak a kalapja; megfelelően elkészítve, salátának jó. Különös értéke, hogy a házak körül, utcai fasorokban, akácfán, vadgesztenyén, diófán, a téli időszakban akkor is gyűjthetjük, amikor nem terem már friss gomba.

A japán konyhában a második legfontosabb gomba a shii-take után; ott a enokitake néven ismerik. Évente mintegy 100 ezer tonnát termel a szigetország a téli fülőkéből, ezzel a gombafaj a hatodik a termesztett gombafajok világranglistáján. Európai jelentősége abban nyilvánul meg, hogy a téli fülőke azon kevés gombáink egyike, amely még akár karácsonykor is gyűjthető.

Termőteste nem érzékeny a fagyra, ha fejlődése közben tartósan hideg időjárású helyzet alakul ki, annak elmúltával újra tovább képes növekedni.

Kapcsolódó Lexikon bejegyzések-->