LEXIKON
- Babcsíra - (Phaseolus aureus)
- Babér levél
- Balzsamecet
- Balzsamecet II. - Hogy készül?
- bambusz
- Bambuszgőzőlő
- Bambuszrost
- Bambuszrügy
- Barackmagolaj
- Barna mártás
- Barna rizs
- Basmati rizs
- Batáta
- Bazsalikom - Gyógyhatása
- Bazsalikom mag
- Bechamel mártás
- Bolivíai rózsa só
- Borkén
- Borókabogyó
- Bors: fekete, fehér, piros és zöld
- Borsikafű
- Borsmenta
- Borsmenta - gyógyhatása
- Brazil rózsabors - Schinus terebinthifolius
- Bulgogi sütés
- Bulgur
- Burgonyaliszt
- Búzacsíraolaj
Balzsamecet
A balzsamecet sokáig Olaszországban sem volt divatos. Titkos ínyencségnek számított. Csak Marcella Hazan nagy port kavart klasszikus olasz szakácskönyve irányította rá a figyelmet 1973-ban. Azóta példátlan népszerűségre tett szert.
Amíg a kilencvenes évek elején Modenában mindössze ezer liter hagyományos balzsamecet készült, 2000-ben már a hatszorosa. Úgynevezett "modenai balzsamecetet" évente húszmillió litert állítanak elő.
Az Egyesült Államokban külön balzsamecetes mártások, szószok készülnek, kinyomós flakonokban is árulják, mint a ketchupot.
Háromfajta balzsamecettel találkozhatunk:
1. Aceto Balsamico tradizionale di Modena
2. Aceto Balsamico di Modena
3. Aceto Balsamico
Az elsőt könnyű felismerni. Tipikus talpas Giugiaro-üveg, hátul a modenai balzsamecetkonzorcium, elöl a termelő címkéje, méregdrága ár. A 12 éves balzsamecetet affinatónak, a minimum 25 éveset extravecchiónak, az ötvenévesnél idősebbet (gyűjtőknek való) matuzsálemet pedig patriárkának (Il Patriarchi) nevezik.
Színük ébenfekete, állaguk kátrányszerűen sűrű, hihetetlenül harmonikus savas-édes ízükben, semmihez sem fogható illatukban több generáció türelme, hozzáértése testesül meg. Ha tekintetbe vesszük, hogy több száz kilogramm szőlőből 12-50 év alatt mindössze 1-2 liter balzsamecet nyerhető, akkor magunk sem gondolhatjuk komolyan, hogy ezt a nedűt pár száz forintért megvásárolhatjuk az élelmiszerplázák polcairól.
A harmadik kategória termékeivel foglalkozni sem érdemes: kőolajszármazékokból készülnek, ipari eljárással. Ennél a becsületes konyhai ecet is hasznosabb.
A második kategória az érdekes, mert ebben együtt szerepel az arcátlan hamisítvány, valamint azok a kitűnő condimentók, amik ugyanúgy készültek, mint a hagyományos (tradizionale) balzsamecetek, csak valamilyen ok miatt mégsem nevezhetők tradizionalénak. Vagy mert Reggio Emilia tartományon kívül készültek, vagy termelőik nem óhajtottak foglalkozni a konzorcium előírásaival, esetleg a kis mennyiség miatt nem vesződtek a minősítéssel.
forrás: Magyar Konyha
fotó: laylita.com
A folytatásért katt ide: http://azsiabolt.hu/lexikon/b/balzsamecet-ii-hogy-keszuel