LEXIKON
- Cajun és kreol food - észak amerikai konyha
- Camargue vörös rizs
- Cápauszony
- Cassava
- Cassia - Kasszia
- Cayenne-bors
- Chasseur, azaz vadászmártás
- Chia - Azték bors
- Chia mag - Azték zsálya
- Chilipaprika (Capsicum frutescens)
- Chipotle
- Chorella
- Choya saké - szaké
- Chutney
- Citromfű
- Citromhéj
- Citromnád
- Citromsav
- Citromsav
- Citromverbéna
- Csalán
- Csicseriborsó
- Csillagánizs
- Csiperke
- Cubebe bors -
- Cumberland mártás
- Curry
- Curry levél
Cassia - Kasszia
Kasszia, kínai fahéj - Cassia, Cinnamomum aromaticum Nees
A kasszia a világ egyik legősibb fűszere. Assamból és Észak-Burmából származik. Már egy Kr. e. 2700-ban írt füveskönyv is megemlíti, a Bibliában pedig azok között a fűszerek között szerepel, melyeket Mózes a tabernákulum ápolására használt (Exodus 30: 23-25). Arab és főníciai kereskedők közvetítésével jutott el Európába.
A némelykor kínai fahéjnak nevezett kasszia a babérfélékhez tartozó egyik fafaj törzséből kinyert és megszárított kéreg. Jóllehet a ceyloni és a kínai fahéj közeli rokonok, mégis megkülönböztethetőek egymástól. A kasszia kérge ugyanis vastagabb és durvább, az íze erősebb. Ma mindenekelőtt Kína déli vidékein és Indonéziában termesztik.
Kínai fahéj (Cinnamomum aromaticum vagy C. cassia), más néven KASSZIAFAHÉJ vagy BABÉRKASSZIA, a babérfélék (Lauraceae) családjába tartozó fűszernövény. Kérge a ceyloni vagy valódi fahéj (C. zeylanicum) kérgéhez hasonló, de annál vastagabb, csípősebb és kevésbé finom ízű. 1-2% illóolajat tartalmaz, ennek fő összetevője a fahéj-aldehid.
A kínai fahéjat főzéshez, valamint különösen likőrök és csokoládék ízesítésére használják. A dél-európaiak jobban kedvelik a közönséges fahéjnál.
A kínai fahéjfa hajtásairól és ágairól lehántott vagy lekapart kérget napon szárítják. Szárítás során a kéreg összekunkorodik. A vékony, kapart kéreg színe világos vörösbarna, a vastag, hántott kérge szürke. Az őrölt kínai fahéj vörösbarna színű. A Kínában termesztett kínai fahéj kevésbé erőteljes ízű-illatú. Íze csípős, édes, aromás.