LEXIKON
- Kaffír levél
- Kakaó
- Kakaóvaj
- Kakukkfű
- KALA NAMAK
- Kalahári sivatagi só
- Kalamondin
- Kamut
- Kandírozás
- Kandiscukor
- Kapor
- Kapri
- Kardamom
- Kasvirág
- Kendermag
- Kendermag olaj
- Kesudió
- Kimcshi
- Kínai feketegomba (Lentinus edodes)
- Kínai kolbász
- Kínai ötfűszer
- Kiwi
- Kókuszvirág cukor
- Kóladió
- Köles
- Kombu
- Konnyaku - Leopárdkontyvirág
- Kóreai bambuszsó
- Koriander
- koriander mag
- Krizantém - tea
- Kukoricacsíra-olaj
- Kurkuma
- Kusz kusz
Kurkuma
A fűszert, a sárga színű gyömbérre emlékeztető gyöktörzsében és gumójában (Curcumae rhizoma) lévő méregmentes, sárga festékanyaga (kurkumin) adja, amit sajátos aromája, sárga festőszíne miatt kedvelnek.
A kurkumin maga a kurkuma hatóanyaga és sok helyen használják az élelmiszerekbe adalékanyagként, de napjainkban inkább az ízületi problémákra gyakorolt jótékony hatása miatt kezdik megismerni és keresni.
A Worcester-mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórésze, de használják tésztafélék, levesek színének, ízének javítására is. Étvágygerjesztő hatású.