LEXIKON
Makadámdió
Macadamia integrifolia
Éplevelű makadámdiófa, sima héjú makadámdió, makadámia, ausztrál mogyoró, queenslandi dió;
Macadamia, Macadamia nut, Queensland nut, Maroochi nut;
az őslakók nyelvein: kindal kindal, jindilli.
Az ausztrál mogyoró vagy queenslandi dió leginkább a török mogyoróhoz hasonlít, de nagyobb annál.
Átmérője elérheti a 4 centimétert is, de általában nem haladja meg a 2 centimétert. Tehát nincs akkora, mint az európai dió, viszont finomabb nála.
A magbél nem oszlik gerezdekre. Az ínyencek kedvenc diófajtája, mivel pirítva igen intenzív az íze. Kereskedelmi forgalomba többnyire pörkölve kerül. Nagy előnye ennek a fának, hogy szárazságtűrő és bőtermő.
A héja nagyon kemény, speciális törő kell hozzá.
Két ausztrál makadámdió ehető: a "smooth macadamia nut" (Macadamia integrifolia) és a "rough macadamia nut" (Macadamia tetraphylla), ezeket termesztik is az 1860-as évek óta, egymással hibrideket is alkotnak.
forrás: Terebess.hu