LEXIKON
Wakame
A Kombu és a wakame a barna hínár típusai és széles körben használják a Távol-Keleten raguk és levesek ízesítő anyagaként. Enyhe, édeskés íze miatt salátába is keverhető.
Azáltal, hogy a hínár ásványi anyagokat szív fel a tengerből, gazdag számos ásványi és nyomelemben. A kalcium és a vas hajlamos nagyobb mennyiségben felhalmozódni a hínárban, mint a szárazföldi növényekben. Például 8 grammnyi adag szárított kombu sokkal több kalciumot biztosít, mint egy pohár tej, és egy adag tengeri zöldség több vasat tartalmaz, mint 100 gramm steak (habár nem szívódik fel olyan jól). A hínár nagy mennyiséget tartalmaz a pajzsmirigy működéséhez szükséges jódból is.
A jóddal vigyázni kell, a wakame magas jódtartalmú termék!
forrás: eufic.org
foto: pogogi.com