RECEPTEK

RECEPTEK

Chilli con carne - chilis bab

forrás: rantotthuswokban.bmintbalazs.com/csilis-bab

Hozzávalók 8 főre

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 kisebb chili vagy 2 ek chiliszósz
  • 1 db kaliforniai- vagy zöldpaprika
  • 600 g paradicsomkonzerv
  • 1 kg darált marhahús
  • 3 vörösbab konzerv (kb. 250 g)
  • 1 kukoricakonzerv (kb. 250 g)
  • fekete bors
  • egy csipet oregánó
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk pirospaprika
  • 4 gerezd fokhagyma

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1 / Vágjuk fel a hagymát, fokhagymát és chilit. Ez utóbbinak, ha kiszedjük a magját, akkor szinte egyáltalán nem lesz csípős. Ha csípősen szeretjük, akkor nyugodtan tegyünk bele több chilit, sőt akár néhányat egészben is.

2 / Pirítsuk meg a hagymát olajon, kb. 5 percig. Amikor már üveges, adjuk hozzá a fokhagymát, a római köményt és a csilipaprikát, és pároljuk még 2 percig. (Ha nincs otthon római köményünk, akkor őrölt fűszerköményt is használhatunk. Ugyan teljesen más az íze, de ez utóbbitól is kellemesen pikáns lesz, ha nem is autentikus.)

3 / Adjuk hozzá a zöld- vagy kaliforniai paprikát, a pirospaprikát és a darált húst, és pirítsuk kb. 5 percig, vagy amíg barna nem lesz a hús mindenhol.

4 / Tegyük bele a paradicsomot, fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval és fahéjjal. Fedő alatt, alacsony tűzön pároljuk egy órát.

5 / A legvégén adjuk hozzá a leszűrt konzervbabot és a -kukoricát. Ha nem konzervet használunk, akkor előtte áztassuk be a babot, és főzzük egy órán át, majd szűrjük le, és úgy adjuk az ételhez. Főzzük még 10 percig.

Chilis bab tálalása

Melegen, friss kenyérrel a legfinomabb, és szerintem annál jobb, minél többször újramelegítjük. Sőt, van aki azt mondja, hogy nem is szabad frissen enni, hanem előző nap elkészíti, és másnap melegítve tálalja. Gyakran adnak hozzá reszelt sajtot (Amerikában cheddart, de trappista is tökéletes hozzá) és tejfölt.

A videón egy másik változatot láthatsz!

A kiválasztott termék a kosárba került!