RECEPTEK

RECEPTEK

"B" minőségű főtt fehér rizs

A más fogások mellé tálalt főtt rizs a legalapvetőbb kínai élelmiszer. A rizsfőzéshez szükséges víz általános kínai mértékegysége a következő: tegyük a rizst egy lábosba, mutatóujjunkat érintsük a rizs felszínéhez és annyi vizet öntsünk rá, hogy a víz az első ujjpercünkig érjen. A kevésbé tapasztaltaknak vagy azoknak, akik kisebb mennyiséget főznek, az alábbi táblázatot ajánljuk útmutatóul. A rizst alaposan meg kell főzni: puha legyen, de ne pépes.

Hozzávalók 6 főre


Az elkészítéshez szükséges eszközök

1 csésze vagy 18 dkg – 1 ½ csésze vagy 3,5 dl víz – 0.1 dl vagy 2 teáskanál olaj – 3 csésze rizs lesz belőle
2 csésze vagy 36 dkg rizs – 2 1/2 csésze vagy 6 dl víz - 0.2 dl vagy 4 teáskanál olaj - 6 csésze rizs lesz belőle
3 csésze vagy 54 dk rizs – 3 ½ csésze vagy 6 dl víz – 0.3 dl vagy 6 teáskanál olaj – 9 csésze rizs lesz belőle

1 / Mossuk meg a rizst 3 - 4 váltás hideg vagy langyos vízben, ujjunkkal közben finoman morzsoljuk a szemeket, hogy a keményítőt eltávolítsuk. Csepegtessük le.

2 / Tegyük a rizst egy — lehetőleg rézaljú — serpenyőbe. Adjuk hozzá az olajat és a vizet. (Az olaj megakadályozza, hogy kifusson és leragadjon a serpenyő aljára, de egyúttal erősebbé teszi a rizs természetes ízét.)

3 / Fedjük le, és forraljuk fel. Fakanállal alaposan keverjük fel, és akár lefedve, akár fedő nélkül addig forraljuk, amíg a víz jő részét el nem főtte, és csak kis cseppek maradnak a rizsen. Tegyük takarékra a lángot.

4 / A serpenyő alá helyezzünk egy fém lángelosztót, és fedő alatt hagyjuk 12 - 15 percig főni a rizst.

5 / Tálalás előtt egy kanállal lazítsuk fel. Átszedhetjük egy nagy közös tálba, ahonnan mindenki vesz magának, vagy szétoszthatjuk külön rizstálakba.

Rizs,
A kiválasztott termék a kosárba került!