Akciós termékek
Akciós mélyhűtött termékek
Akciós szárazáru
Algák
Aszalt gyümölcsök
Átmeneti készlethiány
Ázsiai levesalapok
Bambusznyársak
Chiliszószok és paszták
Ázsiai chiliszószok és paszták
Édes chiliszószok és paszták
Extrém chiliszószok és paszták
Mexikói-karib-amerikai chiliszószok és paszták
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipán és fondant
Öntetek és krémek
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Cukrászati eszközök
Desszert kapszlik
Egyéb kellékek
Fém- és műanyag kiszúrók
Gyertyák
Habzsákok és fejek
Lapátok-kések-kártyák
Muffin papírok
Nyalóka
Sütőformák
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Torta- és egyéb dobozok
Cukrok és édesítőszerek
Cukrok
Egyéb édesítőszerek
Mézek
Szirupok
Dezsőke
Ecetek és dresszingek
Balzsamecetek
Borecetek
Dresszingek
Egyéb ecetek
Gyümölcs- és ízesített ecetek
Rizsecetek
Édességek és sós snackek
Édességek
Sós snackek
Evőeszközök
Evőeszköz
Evőpálcák
Főzőeszközök
Egyéb eszközök
Főző- és sütőedények
Gőzölők
Kések
Mozsarak és őrlők
Sushi kellékek
Szűrők és szedők
Wok és eszközei
Fűszer- és egyéb tárolók
Fűszerek
Borsok
Chilik
Fűszerkonzervek
Fűszerpaprikák
Monofűszerek
Fűszerfélék
Ételízesítők és levesalapok
Fűszerolajok
Fűszerkeverékek
Afrikai fűszerkeverékek
Bárány és vad fűszerkeverékek
Curry fűszerkeverékek
Hal fűszerkeverékek
Indiai fűszerkeverékek
Ital fűszerkeverékek
Közel-keleti fűszerkeverékek
Marha-steak-grill-bbq fűszerkeverékek
Mediterrán fűszerkeverékek
Mexikói-dél amerikai-kreol fűszerkeverékek
Olasz fűszerkeverékek
Rizs-burgonya fűszerkeverékek
Saláta-zöldség fűszerkeverékek
Sertés fűszerkeverékek
Süti-kenyér fűszerkeverékek
Szárnyas fűszerkeverékek
Távol-keleti fűszerkeverékek
Fűszerpaszták
Egyéb fűszerpaszták
Indiai fűszerpaszták
Indonéz fűszerpaszták
Japán fűszerpaszták
Kínai fűszerpaszták
Koreai fűszerpaszták
Mexikói-dél-amerikai fűszerpaszták
Thai és vietnámi fűszerpaszták
Gombák
Göngyöleg
Hűtött termékek
Egyéb hűtött termékek
Friss csírák
Friss fűszerek
Friss zöldáru
Hüvelyesek
Hüvelyes konzervek
Szárított hüvelyesek
Instant tészták és készételek
Instant tészták
Készételek
Italok
Ázsiai szeszes italok
Koktél alapanyagok
Üdítőitalok
Japán tálalóedények
Ansen porcelán
Aurora porcelán
Blue oribe porcelán
Ebi/kani/sakana porcelán
Edo brown porcelán
Egyéb japán tálalóedények
Emerald vert porcelán
Finley blue porcelán
Finley grey porcelán
Fleur de ligne porcelán
Glassy green porcelán
Green oribe procelán
Hana blue porcelán
Izayoi porcelán
Japán melamin és lakk
Japán sushi tálak
Kobaltkék porcelán
Kuro porcelán
Mino yaki porcelán
Mokuzai porcelán
Neko porcelán
Nezumi grey kő
Nippon porcelán
Onyx noir porcelán
Seigaiha porcelán
Sendan porcelán
Silver grey porcelán
Sky blue porcelán
Sori porcelán
Tajimi porcelán
Tetsu kessho porcelán
Türkiz porcelán
Wasabi porcelán
White grey rim porcelán
Yamasaku azur porcelán
Kakaók és kávék
Forró csokoládék
Kakaók
Kávék
Kifutó termékek
Élelmiszer
Eszköz
Kínai tálalóedények
Black maru porcelán
Egyéb kínai tálalóedények
Fehér fényes porcelán
Fehér írásos porcelán
Fekete fényes porcelán
Fekete írásos porcelán
Fekete matt porcelán
Fekete-szürke porcelán
Kínai melamin és lakk
Kínai sushi tálak
Montenegro porcelán
Ogawa porcelán
Kínálótálak
Konzervek
Ázsiai konzervek
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Olívabogyók
Paradicsomkonzervek
Pickle
Savanyúságok
Zöldségkonzervek
Köretek
Egyéb köretek
Gabonák
Lekvárfélék
Chutney
Lekvárok
Zselék
Lisztek és kenyerek
Különleges kenyerek
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött dim sum
Mélyhűtött gombák és zöldségek
Mélyhűtött tenger gyümölcsei
Mélyhűtött tészták és kenyerek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok és tormák
Olajok
Főzőolajok
Salátaolajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Partieszközök
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Fasírtporok
Gabonapelyhek
Táplálkozást kiegészítők
Zöldségkrémek
Rizs
Basmati rizsek
Egyéb rizsek
Jázmin rizsek
Olasz rizsek
Sushi rizsek
Sók
Étkezési sók
Különleges és ízesített sók
Sűrítők és zselésítők
Szójaszósz
Egyéb szójaszósz
Indonéz szójaszósz
Japán szójaszósz
Kínai szójaszósz
Koreai szójaszósz
Thai szójaszósz
Szószok és mártások
Bbq szószok
Észak-afrikai és közel-keleti szószok-pácok
Európai szószok-pácok
Halszószok
Indiai szószok-pácok
Indonéz szószok-pácok
Japán szószok-pácok
Kínai szószok-pácok
Koreai szószok-pácok
Mexikói és közép-amerikai szószok
Olasz tésztaszószok
Thai-vietnámi szószok-pácok
Teák
Fehér teák
Fekete filteres teák
Fekete szálas teák
Fűszeres teák
Gyümölcs filteres teák
Gyümölcsteák
Herbateák
Mate teák
Rooibos teák
Teaválogatások
Zöld filteres teák
Zöld szálas teák
Teakellékek
Egyéb tea kellékek
Teáscsészék
Teáskannák
Teáskészletek
Teaszűrők és filterek
Tejek és tejszínek
Kókusztejek és tejszínek
Növényi tejek és tejszínek
Sűrített tejek
Tészták
Ázsiai búza- és hajdinatészták
Egyéb gluténmentes tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Rizs- és üvegtészták
*akadashi hatcho miso paszta -kakukyu
Akadashi hatcho miso -kakukyu
A termék adatai
Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 7 450 Ft/ kg
A termékről
Termékleírás
Nagyon sötét, szinte feketés színű miso paszta; lágyabb, mint a tiszta hatcho vagy szója miso, de sokkal karakteresebb, mint egy shiro vagy világos miso. Sós, rendkívül umami-gazdag, picit fanyar, markánsan szójabab ízű.
Elnevezése a nem japán felhasználók számára mindenképp tisztázásra szorul. Az aka szó vöröset jelent (minden sötét színű miso-t aka vagy vörös miso-nak hívnak), a dashi alaplevet, a hatcho miso pedig szója miso-t. Tehát, ha szó szerint fordítjuk, akkor ez egy vörös dashi szója miso, bár semmi köze a dashihoz, és nem is csupán szója miso, hanem egy kevert miso paszta, vagy másképpen awase miso, amely 3 típusú (alapanyagú) miso-t tartalmaz, rizs miso-t (kome miso), szója miso-t (hatcho miso) és árpa miso-t (mugi miso). Ha a szín alapján nézzük, akkor 2 típusú miso-ból áll össze, shiro (fehér) és aka (sötét).
A rizs miso egy rizs-szójaalapú, rövidebb ideig fermentált paszta, enyhébb, lágyabb, kevésbé sós ízvilággal. A szója miso csak szójából készül (esetleg némi árpa hozzáadásával), erjesztési ideje nagyon hosszú (2-3 évig), színe egészen sötét, íze sós, umamis, tömény, szinte kesernyés-fanyar. Az árpa miso-hoz árpát és szójababot használnak, hosszan fermentálják, ami egy meleg sötétebb barna, mély ízvilágú, pikáns, umami-gazdag ízesítőt eredményez, egy édeskés és jellegzetes malátás ízárnyalattal.
Az akadashi hatcho miso elnevezése a készítési módszeréből ered. Az akadashi eredetileg azt jelentette, hogy hatcho miso-ból pirosat kivonni, ami úgy történt, hogy a hatcho miso-t egy törlőkendőbe rakták, és kipréselték belőle a piros (sötét) levet, amit fehér (shiro) miso-hoz kevertek. Amikor a shiro miso-hoz 5% hatcho miso-t adtak, a végterméket akadashinak hívták, amikor 15%-ot akkor akagachinak, és amikor fele-fele arányban keverték, akkor fukusának.
A hagyományosan erjesztett miso-k, fajtától függetlenül, nagyon kiáltalánosítva, a következőképpen készülnek: a szójababot (és/vagy gabonát) megfőzik/gőzölik, koji kultúrával [valamilyen gőzölt gabona vagy szója Aspergillus (oryzae/hatcho stb.) penészgombával beoltva], sós felöntőlével vegyítik össze. Hordókban érlelik változó időtartamig (6 hónap – 3 év), ezalatt a koji enzimjei a természetesen előforduló élesztőgombákkal és baktériumokkal együtt fokozatosan lebontják az összetett tápanyagokat könnyen emészthető egyszerűekre, a fehérjéket szabad aminosavakra és peptidekre (umami íz), a zsírokat rövid szénláncú zsírsavakra, az összetett szénhidrátokat egyszerű cukrokra (édeskés íz). Egyszerre lesz sós, édeskés, savanykás, umami ízű és kesernyés, bár ez utóbbi általában nem nagyon érzékelhető, mert a többi íz elfedi.
A miso, bármelyik fajtájáról is legyen szó, egy koncentrált fehérjeforrás, a legjobb minőségű fehérjéket - az összes esszenciális aminosavat - tartalmazza. Relatív szénhidrát-szegény, alacsony telített zsírsav tartalommal. Jó rost-, vitamin- és ásványi anyag forrás. Emésztése könnyű, mivel mint fermentált termék „elő van emésztve”, át van alakítva, le van bontva.
Felhasználás
Nagyon jó alapanyag egy erőteljesebb ízű miso leveshez. Hosszan főzött ételekhez is kitűnő választás, főleg az Aichi prefektúrabeli konyha ételeihez, amelyekhez alapvetően hatcho miso-t szoktak használni. Ilyen pl. a miso nikomi udon (udon tésztaleves, melynek alaplevét miso pasztával ízesítik), a miso oden (egyfajta oden vagy hot pot, amelynél az alaplevet hatcho misoval ízesítik), a miso nabe (nehéz, gazdag hot pot féle, melynek alaplevét hatcho misoval ízesítik), a doteni (sertés- és marha aprólék szójabab miso-ban főzve) stb.
Kiváló, mint öntet ebi furai-hoz (panko morzsával panírozott, bő olajban sült garnéla), és kihagyhatatlan a nagoyai specialitásnak számító miso katsu (a japán rántott sertéshúsnak, a tonkatsunak egy változata) esetében is, amit nem a szokásos édes-savanyú tonkatsu szószkeverékkel öntenek nyakon, hanem egy hatcho miso alapú szósszal. Remek ízesítőanyag japán curry-khez. Nagyon egyszerű, de annál izgalmasabb étel az akadashi miso-ban párolt enoki gomba, a fokhagymás-gyömbéres miso pasztában párolt sertéshús, a miso pasztával megkent, grillezett rizsgolyó. Rizs misoval vegyítve jó a nasu no dengaku-hoz (misoval kenegetett, grillezett padlizsán) is.
A japán konyhán túlmutatóan is sokféleképpen lehet vele főzni, ízesíteni, szem előtt tartva karakteres-erőteljes ízvilágát, ami miatt óvatosabban kell vele bánni: használjunk kevesebbet, vagy hígítsuk (pl., ha marinádként használjuk, keverhetjük sakével és mirinnel, de bármi mással is jó), vagy keverjük valami lágyabb típusú miso-val.
Társítsuk húsosabb zöldségekhez (pl. padlizsán, sütőtök, cukkini), gombához, sötét színű babokhoz, -lencsefélékhez, gabonafélékhez.
Használjuk húsok pácolásához, markánsabb ízvilágú - főleg vörös húsok - marinádjához, nehezebb húsételekhez, pörköltekhez, szószokhoz, mártogatókhoz (joghurt-miso), kencékhez (pl. tahini-miso krém, mogyoróvaj-miso krém, vaj-miso krém), salátaöntetekhez. Paradicsomalapú szószhoz hozzáadva egy igazi ízbombát kapunk (a paradicsom és a miso is umami gazdag alapanyag).
Ízesítsük vele a sós és édes süteményeink (főleg csokis), péksüteményeink és kenyereink tésztáját.
Használjuk leveskocka helyett (kb. 1 evőkanál miso = 1 leveskocka), só helyett levesekben, mártásos ételekben. 1 teáskanál miso paszta kb. 1 csésze folyadék beízesítéséhez elég. Mielőtt az ételhez hozzáadjuk, hígítsuk fel egy kis folyadékkal (főzőlé, víz stb.).
Az összetevőkről
Összetétel
szójabab, víz, rizs, glükózszirup, só, színezék: E150a; alkohol, pirított árpaliszt, ízfokozó: E621, E635; koji
Allergének
A termék szóját és árpát tartalmaz.
Tápanyag-összetétel 100 g termékben
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 865 kJ/206 kcal
Zsír: 6.8 g
- amelyből telített zsírsavak: 1.0 g
Szénhidrát: 22 g
- amelyből cukrok: 7.1 g
Fehérje: 12 g
Só: 10 g
Tárolás: Hűtőben tartandó!
Származási ország: Japán
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.