*basmati rizs sella előgőzölt -akash

Sella (parboiled) basmati rice -akash

Ár:
11.980 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 5000 g
Bruttó egységár: 2 396 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Indiában, Punjab államban termesztett, prémium minőségű sella (előgőzölt) basmati rizs. A basmati egy hosszúszemű, aromás Indica rizsfajta, tűszerűen vékony szemekkel. Mint aromás rizs, olyan természetes aromát tartalmaz, amely pandan ízt kölcsönöz a rizsnek.

A „sella” (vagy sela) jelentése előgőzölt, és a rizs feldolgozásának módszerét, egy malomipari eljárást jelöl. Az előgőzölésnél a hántolatlan rizst először áztatják, majd nagy nyomású gőzzel gőzölik, végül pedig addig szárítják, amíg a szemek nedvességtartalma eléri a 11-13%-ot, és csak ezután hántolják, dolgozzák fel.

Az előgőzölési művelet több tekintetben pozitívan befolyásolja a rizs minőségét: a szemek keményebbek, kissé üveges kinézetűek lesznek, a főzési idejét némileg lerövidíti, ami egyrészt csökkenti a túlfőzés esélyét, másrészt a szemek nem nagyon sérülnek, törnek, és nem tapadnak össze főzéskor, de állaguk ezzel együtt puha-pelyhes lesz. Ízvilága teltebbé válik, aromája koncentrálódik. Az előgőzölés miatt természetes vitamin és ásványi anyag tartalmának nagyrészét megőrzi, így tápértékét tekintve közelebb áll a barna rizshez.

Minden rizsfajta két típusú keményítőt tartalmaz: amilózt (hosszú, egyenes keményítő molekula, amely nem zselésedik főzés során) és amilopektint (magas elágazási számmal rendelkező keményítő molekula, amely a főzés során zselésedik). Mivel a basmatiban jóval több az amilóz, mint az amilopektin, ezért száraz és könnyű megfőzve, ill. glikémiás indexe is alacsonyabb, egy közepes tartományban mozog (56 és 69 között), mivel az amilózt lassabban emésztjük, és lassabban szívódik fel.

 

Felhasználás

Nagyon népszerű rizs az dél-ázsiai- (különösen az indiai, pakisztáni, nepáli) és perzsa konyhában.

Az indiai és pakisztáni konyha biryanihoz (rizses egytálétel), piláfokhoz (pulao), indiai stílusú sültrizshez használja; a curry-k mellé kínálja, ízesítés nélkül vagy ízesítve (pl. citromos, római köményes, joghurtos, kókuszos stb.). A legkiválóbb alapanyag perzsa tahdighoz (perzsa ropogós rizsétel), -sáfrányos párolt basmatihoz stb.

Ha fokozni szeretnénk a rizs természetes aromáját, a főzővizébe bedobhatunk különböző fűszereket, mint pl. egész zöld kardamom, fahéjdarabok, egész római kömény stb. Ázsiában pandan levéllel is szokták főzni, ezzel fokozzák a benne rejlő természetes pandan aromát.

Általánosságban bármilyen olyan étel körete lehet, amelynél fontos, hogy a rizs könnyű legyen és a szemek ne tapadjanak össze: kitűnő párolt vagy sült húsok, zöldséges ételek, halak és tenger gyümölcsei mellé.

 

Előkészítés és főzés

Főzés előtt a rizst szűrőbe helyezve, hideg, folyó vízben mossuk meg, így eltávolítjuk a rizs felületén levő keményítőt. A rizs pandan ízéért felelős aroma hosszas főzéssel elhalványul. Ha a főzés előtt a rizst legalább 30 percig áztatjuk hideg vízben, a főzési ideje lecsökken kb. 20%-kal, és emiatt aromásabb marad a rizs.

1 csésze 2 adagnak felel meg. A rizs - víz arány 1:2 (abszorpciós főzés esetén).

Fontos szem előtt tartani, hogy az előgőzölt rizsnek valamelyest rövidebb a főzési ideje, ezért kicsit kísérletezni kell a megfelelő főzési idő megtalálásához.

Ha extra pergős rizst szeretnénk, hevítsünk fel egy kis olajat/vajat, majd adjuk hozzá a rizst (mosás és előáztatás nélkül!), és addig pirítsuk, amíg a szemek enyhén áttetszővé válnak (1-2 perc). Forraljuk fel a vizet, adjuk a rizshez, sózzuk, majd forraljuk fel újra az egészet. A felöntés után óvatosan keverjük át a rizst, hogy ne törjön össze, különben keményítő szabadul fel a szemekből, és a rizs ragacsos lesz.

Fedjük le, és főzzük alacsony hőfokon kb. 10-12 percig.

Kóstoljuk meg, és ha a rizs még nem puha vagy maradt még víz az alján, főzzük egy picit tovább, amíg elkészül. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni még 5 percet, lefedve. A végén egy villával lazítsuk fel a rizst, anélkül, hogy a szemeket összetörnénk.

Indiában nem pirítják a rizst, hanem előáztatás után hideg vagy forrásban levő, sózott, esetleg fűszerezett/tisztított vajas (ghi) vízhez (rizs-víz arány 1:2) adják, egyszer megkavarják. Felforralják az egészet, majd alacsony hőfokon kb. 10-12 percig főzik, fedő alatt. Leveszik a tűzről, és 5 percig hagyják pihenni, lefedve. A végén fellazítják villával.

Egy másik ehhez hasonló módszer, a hagyományos, amikor az előkészített rizst forrásban levő vízhez adják (bő víz, mint a tésztánál), kb. 10-12 percig főzik, közepes lángon, fedő nélkül, majd leszűrik, hagyják 5 percet pihenni, végül pedig villával fellazítják. Ha ugyanezt hideg vízzel indítják, akkor egy picit tovább tart a főzés, nagyjából 12-15 percig.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

előgőzölt basmati rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1505 kJ/305 kcal
Zsír: 0.7 g
- amelyből telített zsírsavak: 0.7 g
Szénhidrát: 78.6 g
- amelyből cukrok: 0.7 g
Rost: 1.2 g
Fehérje: 7.9 g
Só: <0.01 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó.

Származási ország: India

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!