Akciós termékek
Akciós mélyhűtött termékek
Akciós szárazáru
Algák
Aszalt gyümölcsök
Átmeneti készlethiány
Ázsiai levesalapok
Bambusznyársak
Chiliszószok és paszták
Ázsiai chiliszószok és paszták
Édes chiliszószok és paszták
Extrém chiliszószok és paszták
Mexikói-karib-amerikai chiliszószok és paszták
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipán és fondant
Öntetek és krémek
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Cukrászati eszközök
Desszert kapszlik
Egyéb kellékek
Fém- és műanyag kiszúrók
Gyertyák
Habzsákok és fejek
Lapátok-kések-kártyák
Muffin papírok
Nyalóka
Sütőformák
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Torta- és egyéb dobozok
Cukrok és édesítőszerek
Cukrok
Egyéb édesítőszerek
Mézek
Szirupok
Dezsőke
Ecetek és dresszingek
Balzsamecetek
Borecetek
Dresszingek
Egyéb ecetek
Gyümölcs- és ízesített ecetek
Rizsecetek
Édességek és sós snackek
Édességek
Sós snackek
Evőeszközök
Evőeszköz
Evőpálcák
Főzőeszközök
Egyéb eszközök
Főző- és sütőedények
Gőzölők
Kések
Mozsarak és őrlők
Sushi kellékek
Szűrők és szedők
Wok és eszközei
Fűszer- és egyéb tárolók
Fűszerek
Borsok
Chilik
Fűszerkonzervek
Fűszerpaprikák
Monofűszerek
Fűszerfélék
Ételízesítők és levesalapok
Fűszerolajok
Fűszerkeverékek
Afrikai fűszerkeverékek
Bárány és vad fűszerkeverékek
Curry fűszerkeverékek
Hal fűszerkeverékek
Indiai fűszerkeverékek
Ital fűszerkeverékek
Közel-keleti fűszerkeverékek
Marha-steak-grill-bbq fűszerkeverékek
Mediterrán fűszerkeverékek
Mexikói-dél amerikai-kreol fűszerkeverékek
Olasz fűszerkeverékek
Rizs-burgonya fűszerkeverékek
Saláta-zöldség fűszerkeverékek
Sertés fűszerkeverékek
Süti-kenyér fűszerkeverékek
Szárnyas fűszerkeverékek
Távol-keleti fűszerkeverékek
Fűszerpaszták
Egyéb fűszerpaszták
Indiai fűszerpaszták
Indonéz fűszerpaszták
Japán fűszerpaszták
Kínai fűszerpaszták
Koreai fűszerpaszták
Mexikói-dél-amerikai fűszerpaszták
Thai és vietnámi fűszerpaszták
Gombák
Göngyöleg
Hűtött termékek
Egyéb hűtött termékek
Friss csírák
Friss fűszerek
Friss zöldáru
Hüvelyesek
Hüvelyes konzervek
Szárított hüvelyesek
Instant tészták és készételek
Instant tészták
Készételek
Italok
Ázsiai szeszes italok
Koktél alapanyagok
Üdítőitalok
Japán tálalóedények
Ansen porcelán
Aurora porcelán
Blue oribe porcelán
Ebi/kani/sakana porcelán
Edo brown porcelán
Egyéb japán tálalóedények
Emerald vert porcelán
Finley blue porcelán
Finley grey porcelán
Fleur de ligne porcelán
Glassy green porcelán
Green oribe procelán
Hana blue porcelán
Izayoi porcelán
Japán melamin és lakk
Japán sushi tálak
Kobaltkék porcelán
Kuro porcelán
Mino yaki porcelán
Mokuzai porcelán
Neko porcelán
Nezumi grey kő
Nippon porcelán
Onyx noir porcelán
Seigaiha porcelán
Sendan porcelán
Silver grey porcelán
Sky blue porcelán
Sori porcelán
Tajimi porcelán
Tetsu kessho porcelán
Türkiz porcelán
Wasabi porcelán
White grey rim porcelán
Yamasaku azur porcelán
Kakaók és kávék
Forró csokoládék
Kakaók
Kávék
Kifutó termékek
Élelmiszer
Eszköz
Kínai tálalóedények
Black maru porcelán
Egyéb kínai tálalóedények
Fehér fényes porcelán
Fehér írásos porcelán
Fekete fényes porcelán
Fekete írásos porcelán
Fekete matt porcelán
Fekete-szürke porcelán
Kínai melamin és lakk
Kínai sushi tálak
Montenegro porcelán
Ogawa porcelán
Kínálótálak
Konzervek
Ázsiai konzervek
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Olívabogyók
Paradicsomkonzervek
Pickle
Savanyúságok
Zöldségkonzervek
Köretek
Egyéb köretek
Gabonák
Lekvárfélék
Chutney
Lekvárok
Zselék
Lisztek és kenyerek
Különleges kenyerek
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött dim sum
Mélyhűtött gombák és zöldségek
Mélyhűtött tenger gyümölcsei
Mélyhűtött tészták és kenyerek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok és tormák
Olajok
Főzőolajok
Salátaolajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Partieszközök
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Fasírtporok
Gabonapelyhek
Táplálkozást kiegészítők
Zöldségkrémek
Rizs
Basmati rizsek
Egyéb rizsek
Jázmin rizsek
Olasz rizsek
Sushi rizsek
Sók
Étkezési sók
Különleges és ízesített sók
Sűrítők és zselésítők
Szójaszósz
Egyéb szójaszósz
Indonéz szójaszósz
Japán szójaszósz
Kínai szójaszósz
Koreai szójaszósz
Thai szójaszósz
Szószok és mártások
Bbq szószok
Észak-afrikai és közel-keleti szószok-pácok
Európai szószok-pácok
Halszószok
Indiai szószok-pácok
Indonéz szószok-pácok
Japán szószok-pácok
Kínai szószok-pácok
Koreai szószok-pácok
Mexikói és közép-amerikai szószok
Olasz tésztaszószok
Thai-vietnámi szószok-pácok
Teák
Fehér teák
Fekete filteres teák
Fekete szálas teák
Fűszeres teák
Gyümölcs filteres teák
Gyümölcsteák
Herbateák
Mate teák
Rooibos teák
Teaválogatások
Zöld filteres teák
Zöld szálas teák
Teakellékek
Egyéb tea kellékek
Teáscsészék
Teáskannák
Teáskészletek
Teaszűrők és filterek
Tejek és tejszínek
Kókusztejek és tejszínek
Növényi tejek és tejszínek
Sűrített tejek
Tészták
Ázsiai búza- és hajdinatészták
Egyéb gluténmentes tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Rizs- és üvegtészták
*fehér ragacsos rizs vietnámi
Vietnamese white glutinous rice
A termék adatai
Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 2 690 Ft/ kg
A termékről
Termékleírás
Hosszúszemű, fehér ragacsos rizs vagy édes rizs (Oryza sativa var. glutinosa) Vietnámból, ahol gao nep-nek hívják. Színe mattfehér, látványosan eltérő a többi fehér rizsfajta színétől. Megfőzve enyhén édeskés, állaga tömör, puha, rugalmas, gumis, színe opálos-áttetsző.
A ragacsos rizs keményítőtartalma teljesen eltérő a többi rizshez képest. Míg minden rizsfajta amilóz (hosszú, egyenes keményítő molekula, amely nem zselésedik főzés közben) és amilopektin (magas elágazási számmal rendelkező keményítő molekula, amely a főzés során zselésedik) keményítőt, a ragacsos rizs csak, vagy szinte csak amilopektint tartalmaz, ez az oka, hogy megfőzve nagyon összetapadóvá, ragacsossá válik.
Mivel hántolt, legnagyobb részben szénhidrátot – keményítőt – tartalmaz (nagyon kevés fehérjét és zsírt, vitamint és ásványi anyagot), viszont élvezeti értéke magas.
Glikémiás indexe magas, 86 körüli.
Felhasználás
A hosszúszemű ragacsos rizs valamivel keményebb és kevésbé ragacsos, mint a rövidszemű változata, emiatt pl. Kínában inkább sós ételekhez használják, és a rövidszemű ragacsost pedig megtartják desszertekhez. Ezzel együtt mi nyugodtan használjuk csereszabatosan, alig lesz érezhető a különbség.
Főként Délkelet- és Kelet-Ázsiában népszerű.
Vietnámban a ragacsos rizst köretként vagy desszertként fogyasztják, olykor főételként, bármilyen napszakban, még reggelire is.
A legegyszerűbb elkészítési formája a párolt ragacsos rizs, amit különféleképpen ízesítenek, pl. szezámmagos sóval, földimogyorós sóval, vagy változó feltétekkel kínálnak, ami lehet pástétom, tojás, kolbász, húsok (com ga – csirkés ragacsos rizs), hal, zöldségek stb., vagy különféle más alapanyagokkal összefőznek, pl. természetes színezőanyagként működő növényekkel, hüvelyesekkel stb.
Három nagyobb ételcsoport bizonyos ételeinek készítéséhez vagy azok részeként használják: egyes banh-okhoz (édes/sós sütemények/zsemlék/péksütemények/szendvicsek), mint pl. banh chung (négyzet alakú, mungóbabpasztával és sertéshússal töltött, főtt ragacsos rizsgombóc), banh ran (bő olajban sült, szezámmagos ragacsos rizsgolyók édes mungóbabpasztával vagy hússal-gombával töltve), banh tet (tubusszerűen banánlevélbe csavart, mungóbabbal vagy sertéshússal töltött ragacsos rizs) stb.; egyes xoi ételekhez (édes/sós ételek gőzölt ragacsos rizsből és más összetevőkből), mint pl. a reggeliként fogyasztott xoi xeo (kurkumás ragacsos rizs ), xoi la cam (lilásra színeztt, tejes-kókusztejes édes ragacsos rizs), xoi man (sós ragacsos rizs), xoi va (mungóbabos ragacsos rizs), xoi suon cay (ragacsos rizs csípős sertésbordával, paprikával és pirított hagymával), xoi dau (valamilyen hüvelyessel/földimogyoróval vagy húsfélével összefőzött ragacsos rizs); egyes che ételekhez (hagyományos édesített leves vagy kása), mint pl. che dau trang (ragacsos rizs feketeszemű babbal), che con ong (ragacsos rizs, gyömbér, méz és melasz), che khoai mon (ragacsos rizses taro puding).
Láoszban alapélelmiszer, ahol első helyen van a rizsek között; köretként, salátákban és desszertként is fogyasztják. Kambodzsában kizárólag desszertekhez használják. Burmában bambusz csövecskékben vagy banánlevélben gőzölik, és köretként kínálják.
Thaiföldön inkább csak az északi és északkeleti részeken fogyasztják, ebből készül a közismert édes kókuszos ragacsos rizs mangóval (Kha Niao Man) és számos más desszertféle. Különböző grillezett húsokkal is társítják.
Az indiai Assam régióban sokféle desszert készül ragacsos rizsből, mint pl. a Pitha; Bangladesben a gőzölt/főtt ragacsos rizs hal- és hús curry-k körete.
Kínában leginkább sós ételekhez használják a hosszúszemű változatát, pl. bizonyos dim sum-okhoz (zongzi, lo ma gai, shumai), kacsatöltelékhez. Ragacsos rizs az alapja a fülöp-szigeteki biko nevű sütinek, ami mindössze ragacsos rizs, kókusztej és sötét nádcukor egyvelege.
Indonéziában nem egy alapétel, leginkább édes- (pl. lupis – banánlevélbe csomagolt, főtt ragacsos rizs, kókuszreszelékbe forgatva, pálmacukorsziruppal leöntve) vagy sós snackekhez (pl. ketan – párolt ragacsos rizs golyóvá formálva, kókuszreszelékbe hempergetve; lemper – banánlevélbe csomagolt főtt ragacsos rizs, darált hússal a közepén) használják.
Általánosságban ez a rizsfajta kitűnő desszertek és különféle rizsalapú sütemények készítéséhez, bár ezekhez a rövidszemű ragacsos rizs még jobb. Jó köretnek is, grillezett ételek mellé, sőt, stir fry-okhoz és rizottóhoz sem rossz.
Áztatás és főzés
Mossuk meg hideg folyó vízben, majd lehetőség szerint áztassuk legalább 4-5 órát, de legcélszerűbb egy éjszakán át.
Edényben való főzés
Rizs – víz aránya 1:1,25/1,5. Az előkészített rizst hideg vízben forraljuk fel, kavarjuk meg néhányszor. 20 percig főzzük magas hőmérsékleten, majd 10 percig közepes hőfokon.
Rizsfőzőben való főzés
Rizs – víz aránya 1:1. Az előkészített rizst és a vizet öntsük a rizsfőzőbe, és kb. 30 múlva (vagy amikor automatikusan kikapcsol), amint a rizs elkészült, és a rizsfőző melegen tartó funkciója kezd működni, hagyjuk állni 10-15 percig, majd lazítsuk fel villával.
Gőzölés
Tradicionálisan a ragacsos rizst bambuszgőzölőben készítik, de lehet elektromos- vagy fémgőzölőben is.
Forraljunk fel vizet wokban vagy egy edényben, amely elég nagy ahhoz, hogy a gőzölőbetét és a fedő elférjen benne. Csak annyi vizet töltsünk az edény aljába, amelybe a gőzölő betétet berakjuk, hogy ne érje víz a betétben található rizst. Helyezzük a gőzölőbetétet az edénybe, oszlassuk el benne egyenletesen az előkészített rizst, fedjük le, és gőzöljük kb. 40 percig vagy ameddig elkészül.
Az összetevőkről
Összetétel
fehér ragacsos rizs
Tápanyag-összetétel 100 g termékben
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1415 kJ/333 kcal
Zsír: 0.3 g
- amelyből telített zsírsavak: 0.1 g
Szénhidrát: 76 g
- amelyből cukrok: 0 g
Fehérje: 6.6 g
Só: 0 g
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó.
Származási ország: Vietnám
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.