Akciós termékek
Akciós mélyhűtött termékek
Akciós szárazáru
Algák
Aszalt gyümölcsök
Átmeneti készlethiány
Ázsiai levesalapok
Bambusznyársak
Chiliszószok és paszták
Ázsiai chiliszószok és paszták
Édes chiliszószok és paszták
Extrém chiliszószok és paszták
Mexikói-karib-amerikai chiliszószok és paszták
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipán és fondant
Öntetek és krémek
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Cukrászati eszközök
Desszert kapszlik
Egyéb kellékek
Fém- és műanyag kiszúrók
Gyertyák
Habzsákok és fejek
Lapátok-kések-kártyák
Muffin papírok
Nyalóka
Sütőformák
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Torta- és egyéb dobozok
Cukrok és édesítőszerek
Cukrok
Egyéb édesítőszerek
Mézek
Szirupok
Dezsőke
Ecetek és dresszingek
Balzsamecetek
Borecetek
Dresszingek
Egyéb ecetek
Gyümölcs- és ízesített ecetek
Rizsecetek
Édességek és sós snackek
Édességek
Sós snackek
Evőeszközök
Evőeszköz
Evőpálcák
Főzőeszközök
Egyéb eszközök
Főző- és sütőedények
Gőzölők
Kések
Mozsarak és őrlők
Sushi kellékek
Szűrők és szedők
Wok és eszközei
Fűszer- és egyéb tárolók
Fűszerek
Borsok
Chilik
Fűszerkonzervek
Fűszerpaprikák
Monofűszerek
Fűszerfélék
Ételízesítők és levesalapok
Fűszerolajok
Fűszerkeverékek
Afrikai fűszerkeverékek
Bárány és vad fűszerkeverékek
Curry fűszerkeverékek
Hal fűszerkeverékek
Indiai fűszerkeverékek
Ital fűszerkeverékek
Közel-keleti fűszerkeverékek
Marha-steak-grill-bbq fűszerkeverékek
Mediterrán fűszerkeverékek
Mexikói-dél amerikai-kreol fűszerkeverékek
Olasz fűszerkeverékek
Rizs-burgonya fűszerkeverékek
Saláta-zöldség fűszerkeverékek
Sertés fűszerkeverékek
Süti-kenyér fűszerkeverékek
Szárnyas fűszerkeverékek
Távol-keleti fűszerkeverékek
Fűszerpaszták
Egyéb fűszerpaszták
Indiai fűszerpaszták
Indonéz fűszerpaszták
Japán fűszerpaszták
Kínai fűszerpaszták
Koreai fűszerpaszták
Mexikói-dél-amerikai fűszerpaszták
Thai és vietnámi fűszerpaszták
Gombák
Göngyöleg
Hűtött termékek
Egyéb hűtött termékek
Friss csírák
Friss fűszerek
Friss zöldáru
Hüvelyesek
Hüvelyes konzervek
Szárított hüvelyesek
Instant tészták és készételek
Instant tészták
Készételek
Italok
Ázsiai szeszes italok
Koktél alapanyagok
Üdítőitalok
Japán tálalóedények
Ansen porcelán
Aurora porcelán
Blue oribe porcelán
Ebi/kani/sakana porcelán
Edo brown porcelán
Egyéb japán tálalóedények
Emerald vert porcelán
Finley blue porcelán
Finley grey porcelán
Fleur de ligne porcelán
Glassy green porcelán
Green oribe procelán
Hana blue porcelán
Izayoi porcelán
Japán melamin és lakk
Japán sushi tálak
Kobaltkék porcelán
Kuro porcelán
Mino yaki porcelán
Mokuzai porcelán
Neko porcelán
Nezumi grey kő
Nippon porcelán
Onyx noir porcelán
Seigaiha porcelán
Sendan porcelán
Silver grey porcelán
Sky blue porcelán
Sori porcelán
Tajimi porcelán
Tetsu kessho porcelán
Türkiz porcelán
Wasabi porcelán
White grey rim porcelán
Yamasaku azur porcelán
Kakaók és kávék
Forró csokoládék
Kakaók
Kávék
Kifutó termékek
Élelmiszer
Eszköz
Kínai tálalóedények
Black maru porcelán
Egyéb kínai tálalóedények
Fehér fényes porcelán
Fehér írásos porcelán
Fekete fényes porcelán
Fekete írásos porcelán
Fekete matt porcelán
Fekete-szürke porcelán
Kínai melamin és lakk
Kínai sushi tálak
Montenegro porcelán
Ogawa porcelán
Kínálótálak
Konzervek
Ázsiai konzervek
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Olívabogyók
Paradicsomkonzervek
Pickle
Savanyúságok
Zöldségkonzervek
Köretek
Egyéb köretek
Gabonák
Lekvárfélék
Chutney
Lekvárok
Zselék
Lisztek és kenyerek
Különleges kenyerek
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött dim sum
Mélyhűtött gombák és zöldségek
Mélyhűtött tenger gyümölcsei
Mélyhűtött tészták és kenyerek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok és tormák
Olajok
Főzőolajok
Salátaolajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Partieszközök
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Fasírtporok
Gabonapelyhek
Táplálkozást kiegészítők
Zöldségkrémek
Rizs
Basmati rizsek
Egyéb rizsek
Jázmin rizsek
Olasz rizsek
Sushi rizsek
Sók
Étkezési sók
Különleges és ízesített sók
Sűrítők és zselésítők
Szójaszósz
Egyéb szójaszósz
Indonéz szójaszósz
Japán szójaszósz
Kínai szójaszósz
Koreai szójaszósz
Thai szójaszósz
Szószok és mártások
Bbq szószok
Észak-afrikai és közel-keleti szószok-pácok
Európai szószok-pácok
Halszószok
Indiai szószok-pácok
Indonéz szószok-pácok
Japán szószok-pácok
Kínai szószok-pácok
Koreai szószok-pácok
Mexikói és közép-amerikai szószok
Olasz tésztaszószok
Thai-vietnámi szószok-pácok
Teák
Fehér teák
Fekete filteres teák
Fekete szálas teák
Fűszeres teák
Gyümölcs filteres teák
Gyümölcsteák
Herbateák
Mate teák
Rooibos teák
Teaválogatások
Zöld filteres teák
Zöld szálas teák
Teakellékek
Egyéb tea kellékek
Teáscsészék
Teáskannák
Teáskészletek
Teaszűrők és filterek
Tejek és tejszínek
Kókusztejek és tejszínek
Növényi tejek és tejszínek
Sűrített tejek
Tészták
Ázsiai búza- és hajdinatészták
Egyéb gluténmentes tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Rizs- és üvegtészták
*ketjap manis indonéz édes szójaszósz -abc
Ketjap manis indonesian sweet soy sauce -abc
A termék adatai
Kiszerelés: 600 g
Bruttó egységár: 5 417 Ft/ kg
A termékről
Termékleírás
Indonéz édes szójaszósz vagy ketjap/kecap manis, pálmacukorral édesítve. Alapváltozat, fűszerek nélkül. Sűrű, sötét, inkább édes, mint sós, érezhetően umamis, mély, gazdag ízvilággal. Édessége nem tolakodó, és nem is egysíkú, a pálmacukortól kellemes melaszos, karamelles tónusa van.
Nélkülözhetetlen ízesítő, mártogató az indonéz konyha legpopulárisabb ételeihez.
Mi a szójaszósz?
A szójaszósz, másképpen jiangyou egy több, mint 2000 éves, kínai eredetű ízesítő. Nemcsak a kínai konyhában számít alapvetőnek, hanem egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában (Japán - shoyu, Korea - hansik/gaeryang ganjang, Vietnám - nuoc tuong, Tajvan, Thaiföld - sii-íu, Indonézia - kecap manis/asin, Malajzia - kicap, Szingapúr - kicap, Fülöp-szigetek - toyu, Burma, Hawaii - shoyu). Fontos hangsúlyozni, hogy országonként másképp készítik, és ennek megfelelően eltérő az íze, színe, sóssága, állaga. Így tehát a megfelelő szójaszósz kiválasztásánál mindig arra kell törekedni (ha lehet), hogy annak a konyhának a szójaszószát válasszuk, amelyhez a receptünk tartozik.
Többszázféle szójaszósz létezik, hiszen rengeteg tényezőtől függ, hogy milyen lesz a végtermék. Az, hogy a szójaszósz milyen eljárással készül, ez mennyi ideig tart, milyen gombakultúrát használnak, milyen arányban van jelen a víz, a só, a szója és a búza/más gabonaféle, milyen gabonafélét és milyen extra alapanyagokat adnak hozzá, mind-mind befolyásolja, hogy milyen lesz a szójaszósz.
A szójaszósz fermentálással vagy vegyi úton, hidrolízissel készül. Valamikor csak a hagyományos, természetes erjesztés létezett, napon érleléssel, ami egy hónapokig tartó folyamatot jelentett. Ma már különféle gyorsabb megoldásokat is alkalmaznak, melyek közel sem olyan minőségű végterméket eredményeznek, ilyen pl. a savas hidrolízissel készített, hidrolizált szójafehérje alapú, cukrozott, színezett, ízesített szójaszósz vagy a mesterségesen gyorsított erjesztésű, alacsony sótartalmú szilárd fermentálású szójaszósz (LSF). A legjobb minőségű szójaszószok ma is a természetes, hosszú erjesztésűek, amit a csomagoláson is jelölnek.
Nagyvonalakban minden fermentált szójaszósz készítésénél hasonló lépéseket követnek. A szójababot áztatják, megfőzik/gőzölik, a búzát/más gabonafélét megpirítják és összetörik. A gabona helyett gyakran lisztet használnak, főleg a kínai szójaszószok esetében. A szóját és gabonát/lisztet összekeverik, beoltják a megfelelő Aspergillus kultúrával és más mikroorganizmusokkal. Meleg, nedves, jól szellőző helyen tartják 1 - 7 napig, amíg a penészgomba átszövi a keveréket, és elkezdi a tápanyagok lebontását. A beoltott elegyhez sós felöntőlevet vagy durva sót adnak, és hagyják erjedni (30 nap - több hónap - több év). Minél hosszabban erjesztik, annál összetettebb, mélyebb lesz az ízvilága, akárcsak egy jó bor vagy balzsamecet esetében. A végén préselik és leszűrik, a szilárd anyagokat eltávolítják, a szójaszószt pedig pasztörizálják.
A fermentálás teljes átalakulást hoz minden szempontból, mind tápanyagösszetétel, szín, íz, illat tekintetében. A gombakultúrák és mikroorganizmusok lebontják az összetett tápanyagokat könnyen emészthető egyszerűekre, a fehérjéket szabad aminosavakra és peptidekre (umami íz), a zsírokat rövid szénláncú zsírsavakra, az összetett szénhidrátokat egyszerű cukrokra (édeskés íz). Bizonyos cukrok tejsavvá és alkohollá alakulnak. Ph értéke a savas irányba tolódik, és egy nem-enzimatikus barnulás (Maillard reakció) is lezajlik. Egyszerre lesz sós, édes, savanykás, umami ízű és kesernyés, bár ez utóbbi igazán nem érzékelhető, mert a többi íz elfedi.
A kész szójaszósz mérsékli/megszünteti a nyers halak/tenger gyümölcsei/húsok/belsőségek tipikus szagát; tartósítja a vele/benne készített alapanyagokat; kiemeli az édes ízeket; tompítja a túlzottan sós ízeket; más umami-gazdag alapanyaggal elegyítve növekszik az ízfokozó kvalitása.
Mi az indonéz szójaszósz?
A hagyományosan készített, indonéz szójaszószok a többi ázsiai szójaszószhoz képest fekete szójababból készülnek, és nem sárgából, ettől aromásabbak és sötétebbek. Viszonylag rövid ideig fermentálják. Két szakaszban zajlik az erjesztés: egy szilárd táptalaj alapú, penészgombás erjesztés és egy sós felöntőlében való erjesztés.
Ötféle szójaszósz (kecap/ketjap) típust különböztetnek meg Indonéziában, bár az édesek között csak finom különbségek vannak.
Ezek a következők: a leggyakrabban használt, eléggé édes, sűrű, szirupszerű ketjap manis/ketjap benteng manis (édes szójaszósz); a ketjap sedang, ami egy kevésbé édes, kevésbé sűrű és sósabb szójaszósz; a sós ketjap asin, ami leginkább egy kínai világos szójaszósznak felel meg, de sűrűbb, sötétebb, koncentráltabb ízű; a ketjap kendal (kental), ami sötét, szirupos, és nagyon hasonlít a ketjap manishoz; a ketjap medja, ami sűrű, sötét, édes és sós, ízben valahol a ketjap manis és asin között.
Az indonéz édes szójaszósz/kecap/ketjap manis (kecap/ketjap=szójaszósz/fermentált szósz; manis=édes) a legnépszerűbb szójaszósz típus Indonéziában, szinte 90%-át teszi ki az össz-indonéz szójaszósz gyártásnak.
A hagyományos kecap manis sűrű, szirupos állagú, színe sötét melaszra emlékeztet. Nagyon enyhén sós, umamis, kifejezetten édes, aromás szósz, melaszos, karamelles, enyhén füstös, kesernyés tónussal. Kecap asinból (sós, világos szójaszósz) és pálmacukorból (akár 50%) készítik, olykor aromás fűszerekkel (pl. csillagánizs, fahéj, fekete bors, édeskömény, koriander, szegfűszeg) gazdagítják. A kecap asin hasonlóan készül, mint egy kínai világos szójaszósz vagy japán koikuchi shoyu, annyi különbséggel, hogy a megfőzött fekete szójababot és a pörkölt búzát Aspergillus wentii-vel oltják be, és nem Aspergillus oryzae penészgombával.
A ketjap manis készítési módszere hasonló egy balzsamecet redukcióhoz, a szójaszószt, a karamellizált pálmacukrot és a fűszereket addig főzik lassú tűzön, amíg besűrűsödik.
A tömegtermelésből származó szójaszószok esetében sokszor kristálycukorral és/vagy kristálycukorsziruppal és/vagy glükóz-fruktóz sziruppal váltják ki a pálmacukrot - egyrészt, ami egysíkúbb ízvilágot eredményez, másrészt pedig a szójaszósz tartalmát is minimálisra csökkentik (10 - 15 %), ami szintén befolyásolja a végtermék ízének komplexitását.
Leginkább a kínai sötét szójaszószokhoz hasonlít, de sűrűbb.
Felhasználás
Inkább édes, mint sós, ennélfogva az elsődleges szerepe, hogy kiegyensúlyozza a sós ízesítőket, amiket az indonéz ételekhez adnak, mint a halszósz, az erjesztett garnélapaszta (terasi), chilipaszta stb.
Főzéshez-ízesítéshez, mártogatóként, asztali szószként használható. FONTOS, hogy mértékkel adagoljuk, mert a túl sok szójaszósz keserűvé teheti az ételt, ill. grillezésnél gyorsan megéghet.
A legismertebb indonéz ételek egyik nagyon fontos összetevője, többek között a nasi goreng-nek (sültrizs), a mie goreng-nek (sülttészta), a bihun goreng-nek (sült rizs vermicelli zöldséggel, csirkével, tojással, babcsírával), a kwetiau goreng-nek (rizstészta (szélesmetélt) stir fry), a tongseng-nek (zöldséges kecske, birka vagy marha pörköltszerűség, egy curry-szerű leveses mártásban), a semur-nak (sűrű, barna szaftos marhahúspörkölt), a nasi gila-nak (fehér rizs stir fry hússal és zöldségekkel, édes szójaszósszal), a ketoprak-nak (tofu, zöldség, rizsnudli, rizsvermicellivel készült vegetáriánus egytálétel)) stb.
Ezzel ízesítik a babi kecap-ot (párolt sertéshús édes szójaszószban), az ayam kecap-ot (édes szójaszószos sültcsirke), az ikan bakar (sülthal), az ayam bakar (grillcsirke), bizonyos satay-ok marinádját, gado gado (főtt/nyers zöldségsaláta) mogyorószószát, a sambal kecap-ot (fűszeres-chilis édes szójaszósz), a soto ayam-ot (kurkumás csirkehúsleves), a bakso-t (húsgombóc leves).
Gyakran kínálják mártogatóként, pl. satay (bambusznyársra húzott, grillezett hús), bakwan jagung (sült kukorica „fasírt”), tahu goreng (sült tofu), tempeh mendoan (fűszeres bundában, rövid ideig bő olajban sütött tempeh szeletek), tempeh kering (bő olajban sült tempeh, fűszerekkel, cukorral, földimogyoróval keverve), lumpia semarang (a tavaszi tekercs indonéz változata) stb. mellé.
Tökéletes társítás erjesztett garnélapasztával (terasi), citrom-/limelével és chilivel, nagyon jól kiegyensúlyozott ízvilágot hoznak létre együtt.
Az indonéz konyha keretein túl, rengeteg kötetlen felhasználási lehetőség kínálkozik: jó ízesítő ázsiai stílusú salátadresszingekhez, általában földimogyorószószokhoz, tojásrántottához, stir fry-okhoz, marinádokhoz, levesekhez (különösen paradicsomleves), BBQ szószokhoz, paradicsomos ragukhoz, mártogatókhoz. Remek önálló mártogató szószként sült/párolt/grillezett húsokhoz/zöldségekhez, bő olajban sült ételekhez, önálló marinádként sült tempeh-hez, grillezésre vagy pörköltekhez szánt sertéshez, -marhához, fényező szószként gyakorlatilag bármihez.
Rácsorgatható szendvicsekre, párolt rizsre, tésztákra (sűrűsége miatt tökéletesen bevonja ezeket); vékony rétegben ráecsetelhető grillezett kukoricára, -csirkére, -sertésre, -marhára, -halra, -tenger gyümölcseire, -zöldségekre, -gombára stb.
Bár nem ugyanolyan, de ha épp nincs édes szójaszószunk, elfogadható, mint helyettesítő akár a kínai sűrű- vagy sötét szójaszósz, a hoisin szósz vagy az osztrigaszósz.
Az összetevőkről
Összetétel
cukor (szulfitot tartalmaz), szójakivonat (víz, só, szójabab 2.1%, búza), víz, só, színezék: karamell; tartósítószer: E211; étkezési sav: E330; sűrítőanyag: E415
Allergének
Szóját, búzát, szulfitot tartalmaz.
Tápanyag-összetétel 100 ml termékben
Átlagos tápérték 100 ml termékben
Energia: 1352kJ / 322kcal
Zsír: <0.5 g
- amelyből telített zsírsavak: 0.1 g
Szénhidrát: 78.5 g
- amelyből cukrok: 60 g
Fehérje: 1.7 g
Só: 5.4 g
Tárolás: Hűvös helyen tartandó.
Származási hely: Indonézia
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.