*kombu egész

Whole kombu

Ár:
1.290 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 30 g
Bruttó egységár: 43 000 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Ezt a kombut (Laminaria ochroleuca) a köznyelvben arany algának hívják, a sárgás-barna színe miatt, ami megkülönbözteti a többi kombu fajtától. A barna algák fajához tartozik.

Vastag, nyúlánk leveleit egészben, szárítva csomagolták. Enyhén sós és füstös ízű, állaga húsos, porcos. A főzés során erőteljes umami íz szabadul fel, ezért érdemes lassú tűzön, minél hosszabb ideig főzni. Ízfokozó hatása a magas természetes glutaminsav tartalmának köszönhető.

Nem tartalmaz cukrot, alacsony a zsírtatalma, magas a rost-, folsav-, kalcium-, magnézium-, vastartalma. Cink és foszfor is található benne. A legmagasabb jódtartalmú alga. Jól beilleszthető a vegetáriánus és vegán étrendbe.

Az algák, általánosságban, az ázsiai konyha alapélelmiszerei. Japánban a kombu egyike a három leggyakrabban használt algának.

 

Felhasználás

Csak a kombu főzővizét használják, magát a növényt főzés után ne fogyasszák el, mivel nagyon magas a jódtartalma. A kombut főzés után el kell távolítani az ételből.

A főzővize tulajdonképpen egy alaplé, amelyet levesek, rizs, zöldségek, hús- és halraguk, szószok vagy tenger gyümölcsei elkészítéséhez használnak.

Az algát közvetlenül is belefőzhetik levesekbe, ragukba, szószokba, de a végén a növényt el kell távolítani az ételből.

Ha a bab főzővizébe kombut teszünk, a bab egyrészt hamarabb megpuhul, másrészt könnyebb lesz emészteni, és mélyebb tónust ad a bab ízének.

Japánban leginkább a sűrítés nélküli levesekhez használják, mint a Nabemono (hot pot); a kombu dashi (japán alaplé), az awase dashi (kevert dashi, kombuval és katsuobushival) és a kombu tsuyu dashi (egyfajta dashi alaplé) elengedhetetlen alkotórésze. Ízfokozóként használják sushi rizshez, ragukhoz és marinádokhoz is. Lassú tűzön összefőzhető szójaszósszal, mirinnel vagy más ízesítő szósszal, ez kiemeli az eredti alapanyag ízeit.

Víz/kombu arány az alapléhez: 1 liter vízhez 1 g szárított kombu

 

Áztatás és főzés

A kombu felületét nedves törlővel le kell törölni, hogy a rajta levő port eltávolítsuk. Az algát nem érdemes sokáig mosni, mivel ez csökkenteni fogja az ízét. Felhasználás előtt érdemes néhány bevágást csinálni az algán, ettől könnyebben kioldódnak belőle az íz- és tápanyagok.

Azoknál a recepteknél, ahol a kombu előáztatást igényel, csak addig szükséges áztatni, amíg megpuhul és kinyílik.

Főzési ideje legalább 5 perc, de a felhasználási céltól függően ez elég széles skálán mozoghat. Minél hosszabb ideig főzik lassú tűzön, íze annál intenzívebbé válik.

A kombu dashi elkészítése kétféleképpen történhet:

  • hideg áztatással (mizudashi): néhány kombu csíkot hideg vízben áztatunk 2 - 3 órára vagy több időre
  • főzéssel (nidashi): néhány kombu csíkot dobjunk egy edénybe, öntsünk rá hideg vizet, és lassan forraljuk fel, majd mielőtt elérné a forráspontot kapcsoljuk le a gázt

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

kombu alga (Laminaria ochroleuca)

 

Allergének

A termék jellegéből adódóan tartalmazhat nyomokban halat, puhatestűeket és/vagy rákféléket.

 

 

Tápanyag-összetétel 100 g szárított termékben

Átlagos tápérték 100 g szárított termékben
Energia: 745 kJ/179 kcal
Zsír: <0,5 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,1 g
Szénhidrát: 18 g
- amelyből cukrok: 0 g
Rost: 34 g
Fehérje: 9,2 g
Só: 5,1 g
Jód: 309772 μg

 

Tápanyag-összetétel 100 ml kombu alaplében

Átlagos tápérték 100 ml kombu alaplében
Energia: 5 kJ/1 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 0 g
- amelyből cukrok: 0 g
Rost: 0 g
Fehérje: 0 g
Só: 0,02 g
Jód: 118 μg

FIGYELEM! Rendkívül magas jódtartalmú termék! 100 ml kombu alaplé 118 µg jódot (ajánlott napi bevitel, NRV 79%-a) tartalmaz.

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tárolandó!

Származási hely: Kína

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!