*shinshu shiro/fehér miso paszta -hanamaruki

Shinshu shiro/white miso -hanamaruki

Ár:
1.890 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 350 g
Bruttó egységár: 5 400 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Shinshu shiro/fehér (világos) miso paszta, fermentált szójababból és rizsből. A Shinshu elnevezést elméletileg csak azoknál a Nagano prefektúrában (Japán) készített miso-knál használhatják, amelyeket meghatározott hagyományos módszerekkel és alapanyagokból állítanak elő. Az az összezavaró, hogy manapság teljesen kaotikusan használják az elnevezéseket, és a gyors készítésű miso-kat is hívják Shinshu-nak, így a miso-k kategorizálásával kapcsolatosan a név sokszor nem mérvadó.

A fehér miso egy hagyományos japán ízesítő paszta, a legnagyobb mennyiségben előállított miso fajta. val meg rizs kojival (Aspergillus oryzae penészgombával beoltott rizs, egyféle japán fermentációs indító vagy starter) erjesztett rizsből és -szójababból készült sűrű krémszerű készítmény, rövidebb erjesztési idővel (2-8 hét). A rizs starter miatt rizs miso-nak minősül (kome miso).

Hozzáadott ízfokozó-, színezőanyag-mentes. Természetes tartósítót, alkoholt tartalmaz; ez egyrészt megakadályozza a felületi penészképződést, másrészt leállítja az erjedési folyamatot, és ezzel együtt a széndioxid termelődést, amely „felfújná”, egy idő után pedig kirobbantaná a miso paszta csomagolását. A főzés során az alkohol elpárolog.

Nagyon világos karamellszínű, állaga a mogyoróvajhoz hasonlítható, egyenletesen krémes. Íze a színétől függetlenül mindig édeskés, enyhe, lágy, mégis ez a miso a maga 11,8 g-os sótartalmával sós miso-nak számít. Természetes glutaminsavat is tartalmaz, ami a miso umami ízéért felelős. A lágyabb íze miatt ideális azok számára, akik csak most kezdenek el ismerkedni a miso-k világával.

Emésztése könnyű, mivel az erjesztés és érlelés során a penészgomba lebontja az összetett tápanyagokat könnyen emészthető egyszerűekre, a fehérjéket aminosavakra és peptidekre, az összetett szénhidrátokat egyszerű cukrokra, ill. csökkenti a szója fitinsav tartalmát. A végeredmény egy könnyen emészthető, B, E és K vitaminban, folsavban, ásványi anyagokban, aminosavakban gazdag „szuperélelmiszer”.

Bár minden miso típus másképp készül valamelyest, a fő mozzanatok mindegyiknél nagyvonalakban megegyeznek: a szójababot mosás és áztatás után főzik vagy gőzölik, a rizst/árpát/szóját gőzölés után beoltják Aspergillus oryzae penészgombával, hogy rizs, árpa vagy szója koji-t kapjanak, amit a későbbiekben a fermentációhoz használnak. A szójababot, a rizs/árpa/szója kojit és a sót összekeverik, olykor élesztőgombával és tejsavbaktériummal is beoltják, majd elkezdődik az erjesztés vagy enzimatikus lebontási folyamat, attól függően, hogy milyen típusú miso-t készítenek.

 

Felhasználás

Ugyan eléggé sós, ízvilága mégis enyhe, nem domináns, ezért nagyon változatosan és általánosan használható.

Legismertebb felhasználása talán a miso leves (misoshiru - dashi alaplébe kevert miso paszta), de használják ramen-, udon-, somen leveshez is, nabemonohoz (japán hot pot/egytálétel), különböző zöldségek (uborka, padlizsán, fehér retek (daikon)) miso pasztában való erjesztéséhez (misozuke), húsok pácolásához, világos szószokhoz. Paradicsom-alapú szósszal kombinálva egy igazi ízbombát kapunk (a paradicsom és a miso is umami gazdag alapanyag). A japánok majonézt is készítenek belőle.

Készíthetünk szendvicskrémet belőle (pl. vajjal összekeverve), hozzáadhatjuk salátaöntetekhez vagy tészták alapmasszájához.

Kitűnő párosítás gyömbérrel, fokhagymával, rizsecettel, tahinivel, citromlével és citromhéjjal.

Karamellszószba és fagyiba is keverhető, sütemények krémjébe (pl. miso-s sajttorta), jól kiegészíti a csokis ízvilágot (brownie).

Jól beilleszthető a vegetáriánus és makrobiotikus étrendbe.

Elkészítés

Adjuk hozzá az ételhez/egyéb alapanyagokhoz (mint pl. páclé/majonéz stb.) és vegyítsük el benne.

FONTOS!

Miután hozzáadtuk az ételhez, ne forraljuk azt, mert a miso-ban található természetes probiotikum kultúra („jó baktériumok”) hő hatására elpusztul. A legjobb, ha hőkezelés nélkül fogyasztjuk, vagy a miso hozzáadása után a lehető legalacsonyabb hőfokon főzzük az ételt. Vegyük figyelembe termék magasabb sótartalmát, az ételt, amelyhez a misót hozzáadjuk, ne sózzuk túlságosan.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, szójabab, rizs, só, alkohol

 

Allergének

A termék szóját tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 779 kJ/186 kcal
Zsír: 6,1 g
- amelyből telített zsírsavak: 1,0 g
Szénhidrát: 19,0 g
- amelyből cukrok: 6,7 g
Fehérje: 11 g
Só: 11,8 g

 

Tárolás: Felbontás után hűtőben tartandó!

Származási ország: Japán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!