*sushi rizs -hananomai

Sushi rice -hananomai

Ár:
18.480 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 9070 g
Bruttó egységár: 2 037 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Prémium minőségű, rövidszemű, gömbölyded alakú eredeti japán sushi rizs, egy Japonica rizsfajta.

A közönséges japán rizs vagy uruchimai kategóriába sorolható, ami valójában egy gyűjtőfogalom, ide tartozik minden rövidszemű japán rizs, amelyet a japánok napi szinten fogyasztanak valamilyen formában (sushi, rizsgolyó, rizsecet, sake stb.). Az uruchimai nem összetévesztendő a mochigome-vel, a ragacsos rizsek csoportjával, ahova az összes olyan rövidszemű rizsfajtát sorolják, amelyik ragacsos. A mochigome-t és az uruchimai-t teljesen más célra használják, és nem csereszabatosak. Japán határain kívül, a világ többi részén a rövid, kerekszemű rizseket, amiket elsősorban sushi készítéshez használnak, egyszerűen csak sushi rizsnek hívják.

A sushi rizsnek magas az amilopektin (gyorsabban és könnyebben emészthető keményítő) tartalma, emiatt magas a glikémiás indexe (76 körül). Szintén a magas amilopektin tartalom eredményezi, hogy ez a rizsfajta főzéskor összetapad, viszont a szemek megőrzik formájukat. Állaga kissé ruganyos, könnyű megfogni evőpálcával.

Mivel hántolt, legnagyobb részben szénhidrátot, pontosabban keményítőt tartalmaz, és csak nagyon kevés fehérjét, zsírt, vitamint és ásványi anyagot, de élvezeti értéke magas.

 

Felhasználás

A sushi rizs elsősorban a japán konyhához kapcsolódik, de Koreában is majdnem ugyanolyan népszerű; ez a mindennapi rizs mindkét országban. Példaképpen felsorolunk néhány fontosabb ételt/ételcsoportot, de ez közel sem meríti ki sem a tradicionális, sem a konyhafüggetlen felhasználási lehetőségeinek körét.

Japánban ezt használják sushi (nigiri, makisushi/norimaki, oshisushi, hosomaki, futomaki, temaki), rizsgolyók (onigiri) készítéséhez. Leggyakrabban egyszerű párolt rizsként fogyasztják, a tradicionális washoku vagy a nyugati konyha jegyeit viselő yoshoku részeként [pl. japán curry, omurice (sültrizs tojásrántottával), hayashi rizs (egyfajta vörösboros marhapörkölt rizzsel) stb.]. A donburikat (rizses egytálétel: hal és/vagy hús és/vagy zöldségek és/vagy tojás stb. összefőzve és párolt rizsre halmozva) is sushi rizzsel, vagyis rövidszemű rizzsel készítik. Ezzel készül a takikomi gohan (dashival és szójaszósszal ízesített - zöldséggel, hússal vagy hallal együtt főzött - rizs), az ochazuke (egy tál rizs, forró teában előáztatott nori darabokkal), a löncshúsos musubi (grillezett löncshús és rizstömb „szendvics”, norival átkötve), yakimeshi (sültrizs). Ha a sashimit főételként kínálják, körete általában párolt, kerekszemű rizs és miso leves.

Koreában a rövidszemű rizs a leggyakrabban fogyasztott, szinte minden étkezés része. Ezzel készül a kimbap/gimbap is, amely sokban hasonlít a japán makisushihoz, de van néhány markáns megkülönböztető jegye: a rizs főzéséhez nem rizsecetet, hanem pirított szezámolajat használnak, a kimet/gimet (nori algalap) is vékonyan megkenik ezzel. A tölteléke lehet nyers is, de gyakran használnak sült, fűszerezett alapanyagokat is, ami miatt nem tálalják szójaszósszal és wasabival, mint a japán rokonát.

Az egyszerű, párolt rizs tovább variálható, pl., ha kaffir lime levéllel főzzük össze, és limehéjjal és limelével ízesítjük a végén, vagy furikake fűszerkeverékkel fűszerezzük.

Kiváló alapanyag rizses desszertekhez.

 

Előkészítés és főzés

Nagyon fontos, hogy a rizst addig kell mosni, amíg a víz teljesen tiszta lesz, így eltávolítjuk a szemek felületén levő keményítőt. Áztassuk min. 30 percig, majd hagyjuk lecsöpögni kb. 30 percig. A japánok nyáron 30 percig áztatják, télen 2 órán keresztül, de az áztatási időt a rizs minősége és frissessége is befolyásolja.

Edényben való főzés

Öntsünk 1 rész rizst és 1.2 rész hideg vizet egy edénybe, forraljuk fel, majd alacsony hőfokon főzzük további 15 - 20 percig, lefedve. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 10 - 15 percig lefedve.

Rizsfőzőben való főzés

Rizs – víz arány 1:1.45. Az előkészített rizst és a vizet öntsük a rizsfőző edényébe, kapcsoljuk be a rizsfőzőt. Amikor a rizs elkészült, és a rizsfőző melegen tartó funkcióra vált, hagyjuk még pihenni kb. 15 percig, majd lazítsuk fel.

Sushi rizs készítés

A rizst a fentiek szerint főzzük meg. Az elkészült rizst sushi ecettel kell elegyíteni. 1 csésze nyers rizshez 2.5 evőkanál sushi ecet szükséges. Tegyük a főtt rizst egy nagyobb tálba (üveg/bambusz/fa lehetőség szerint), spricceljünk rá ecetet, és falapátot használva, gyors mozdulatokkal vegyítsük össze, anélkül, hogy a szemeket összetörnénk. Ezt csináljuk folyamatosan, amíg az összes ecetet egyenletesen elkeverjük a rizsben. A legjobb ízhatást akkor érjük el, ha el tudjuk vegyíteni az ecetet, amíg még a rizs meleg.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

kerekszemű rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1464 kJ/350 kcal
Zsír: 0.5 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 79 g
- amelyből cukrok: 1 g
Fehérje: 6.0 g
Só: 0 g

 

Tárolás: Száraz helyen tartandó.

Származási ország: Japán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!