Akciós termékek
Akciós mélyhűtött termékek
Akciós szárazáru
Algák
Aszalt gyümölcsök
Átmeneti készlethiány
Ázsiai levesalapok
Bambusznyársak
Chiliszószok és paszták
Ázsiai chiliszószok és paszták
Édes chiliszószok és paszták
Extrém chiliszószok és paszták
Mexikói-karib-amerikai chiliszószok és paszták
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipán és fondant
Öntetek és krémek
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Cukrászati eszközök
Desszert kapszlik
Egyéb kellékek
Fém- és műanyag kiszúrók
Gyertyák
Habzsákok és fejek
Lapátok-kések-kártyák
Muffin papírok
Nyalóka
Sütőformák
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Torta- és egyéb dobozok
Cukrok és édesítőszerek
Cukrok
Egyéb édesítőszerek
Mézek
Szirupok
Dezsőke
Ecetek és dresszingek
Balzsamecetek
Borecetek
Dresszingek
Egyéb ecetek
Gyümölcs- és ízesített ecetek
Rizsecetek
Édességek és sós snackek
Édességek
Sós snackek
Evőeszközök
Evőeszköz
Evőpálcák
Főzőeszközök
Egyéb eszközök
Főző- és sütőedények
Gőzölők
Kések
Mozsarak és őrlők
Sushi kellékek
Szűrők és szedők
Wok és eszközei
Fűszer- és egyéb tárolók
Fűszerek
Borsok
Chilik
Fűszerkonzervek
Fűszerpaprikák
Monofűszerek
Fűszerfélék
Ételízesítők és levesalapok
Fűszerolajok
Fűszerkeverékek
Afrikai fűszerkeverékek
Bárány és vad fűszerkeverékek
Curry fűszerkeverékek
Hal fűszerkeverékek
Indiai fűszerkeverékek
Ital fűszerkeverékek
Közel-keleti fűszerkeverékek
Marha-steak-grill-bbq fűszerkeverékek
Mediterrán fűszerkeverékek
Mexikói-dél amerikai-kreol fűszerkeverékek
Olasz fűszerkeverékek
Rizs-burgonya fűszerkeverékek
Saláta-zöldség fűszerkeverékek
Sertés fűszerkeverékek
Süti-kenyér fűszerkeverékek
Szárnyas fűszerkeverékek
Távol-keleti fűszerkeverékek
Fűszerpaszták
Egyéb fűszerpaszták
Indiai fűszerpaszták
Indonéz fűszerpaszták
Japán fűszerpaszták
Kínai fűszerpaszták
Koreai fűszerpaszták
Mexikói-dél-amerikai fűszerpaszták
Thai és vietnámi fűszerpaszták
Gombák
Göngyöleg
Hűtött termékek
Egyéb hűtött termékek
Friss csírák
Friss fűszerek
Friss zöldáru
Hüvelyesek
Hüvelyes konzervek
Szárított hüvelyesek
Instant tészták és készételek
Instant tészták
Készételek
Italok
Ázsiai szeszes italok
Koktél alapanyagok
Üdítőitalok
Japán tálalóedények
Ansen porcelán
Aurora porcelán
Blue oribe porcelán
Ebi/kani/sakana porcelán
Edo brown porcelán
Egyéb japán tálalóedények
Emerald vert porcelán
Finley blue porcelán
Finley grey porcelán
Fleur de ligne porcelán
Glassy green porcelán
Green oribe procelán
Hana blue porcelán
Izayoi porcelán
Japán melamin és lakk
Japán sushi tálak
Kobaltkék porcelán
Kuro porcelán
Mino yaki porcelán
Mokuzai porcelán
Neko porcelán
Nezumi grey kő
Nippon porcelán
Onyx noir porcelán
Seigaiha porcelán
Sendan porcelán
Silver grey porcelán
Sky blue porcelán
Sori porcelán
Tajimi porcelán
Tetsu kessho porcelán
Türkiz porcelán
Wasabi porcelán
White grey rim porcelán
Yamasaku azur porcelán
Kakaók és kávék
Forró csokoládék
Kakaók
Kávék
Kifutó termékek
Élelmiszer
Eszköz
Kínai tálalóedények
Black maru porcelán
Egyéb kínai tálalóedények
Fehér fényes porcelán
Fehér írásos porcelán
Fekete fényes porcelán
Fekete írásos porcelán
Fekete matt porcelán
Fekete-szürke porcelán
Kínai melamin és lakk
Kínai sushi tálak
Montenegro porcelán
Ogawa porcelán
Kínálótálak
Konzervek
Ázsiai konzervek
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Olívabogyók
Paradicsomkonzervek
Pickle
Savanyúságok
Zöldségkonzervek
Köretek
Egyéb köretek
Gabonák
Lekvárfélék
Chutney
Lekvárok
Zselék
Lisztek és kenyerek
Különleges kenyerek
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött dim sum
Mélyhűtött gombák és zöldségek
Mélyhűtött tenger gyümölcsei
Mélyhűtött tészták és kenyerek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok és tormák
Olajok
Főzőolajok
Salátaolajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Partieszközök
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Fasírtporok
Gabonapelyhek
Táplálkozást kiegészítők
Zöldségkrémek
Rizs
Basmati rizsek
Egyéb rizsek
Jázmin rizsek
Olasz rizsek
Sushi rizsek
Sók
Étkezési sók
Különleges és ízesített sók
Sűrítők és zselésítők
Szójaszósz
Egyéb szójaszósz
Indonéz szójaszósz
Japán szójaszósz
Kínai szójaszósz
Koreai szójaszósz
Thai szójaszósz
Szószok és mártások
Bbq szószok
Észak-afrikai és közel-keleti szószok-pácok
Európai szószok-pácok
Halszószok
Indiai szószok-pácok
Indonéz szószok-pácok
Japán szószok-pácok
Kínai szószok-pácok
Koreai szószok-pácok
Mexikói és közép-amerikai szószok
Olasz tésztaszószok
Thai-vietnámi szószok-pácok
Teák
Fehér teák
Fekete filteres teák
Fekete szálas teák
Fűszeres teák
Gyümölcs filteres teák
Gyümölcsteák
Herbateák
Mate teák
Rooibos teák
Teaválogatások
Zöld filteres teák
Zöld szálas teák
Teakellékek
Egyéb tea kellékek
Teáscsészék
Teáskannák
Teáskészletek
Teaszűrők és filterek
Tejek és tejszínek
Kókusztejek és tejszínek
Növényi tejek és tejszínek
Sűrített tejek
Tészták
Ázsiai búza- és hajdinatészták
Egyéb gluténmentes tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Rizs- és üvegtészták
Balzsamecet sűrítmény modenai -ponti
A termék adatai
Kiszerelés: 250 g
Bruttó egységár: 9 180 Ft/ kg
A termékről
Termékleírás
A balzsamecet (aceto balsamico tradizionale di modena )az olasz konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyag, amely nem meglepő, hiszen innen származik az eredeti hamisítatlan balzsamecet.
A balzsamecet („aceto balsamico”) nem más, mint egy beforralt szőlőlé, amelynek az alapanyaga egy fehér szőlőfajta a „Trebbiano” amely Modena környékén őshonos. Ahhoz hogy a szőlő elérje a legmagasabb cukortartalmát, fontos a szüret időzítése, így a lehető legkésőbb szüretelik a szőlőt, mégpedig csak kézzel. Ezután következik a préselés, amelyhez először eltávolítják a szőlő szárát, majd nagyon gyengéden préselik, hogy a must tannintartalma ne legyen túl magas.
Főzés előtt a szakemberek meghatározzák a szőlőlé cukortartalmát, majd ezt követően lassan forralják. A balzsamecetet sokévnyi tapasztalattal rendelkező ecetfőző mesterek készítik, és minden ecetfőző mesternek megvan a saját receptje, és főzési eljárása. Mivel a forralás során nem szabad, hogy a hőmérséklet meghaladja a 90 fokot, a főzés több órán keresztül is eltarthat.
Ahhoz hogy a mustból balzsamecet legyen, először alkoholerjesztésre van szükség, majd a sűrű szőlőlevet fahordókba töltik. Egy hordó átlag űrtartalma 200 liter, majd az érés folyamán egyre kisebb és más fából készült hordókba öntik át a folyadékot, kb. 12 évig érlelik az ecetet mielőtt minőségi balzsamecet lesz belőle.
A legvégső fázisban maga az ecetmester mondja ki, mikor lehet a balzsamecetet értékesíteni, ám akárcsak a bornál itt is egy 5 főből álló konzorcium tagjaival kell megkóstoltatni, majd ezek a szakemberek pontozzák az ecet minőségét.
A balzsamecet elnevezése takarja a minőségét, ezután a konzorcium lezárja a hordókat, majd 100 ml-es üvegekbe palackozzák, és csak ezután kapja vissza az ecetkészítő mester a termékét. A legtöbb balzsamecet üvegén nem csak a név takarja a minőséget, de az érlelési idő is fel van tüntetve, így a 12 év mellett nem ritka a 24 vagy 48 éves balzsamecet sem.
A ritkaságok között gyűjtőknél felfedezhető 100 évig érlelt és tárolt Aceto Balsamico tradizinale di Modena is, amely különlegessége miatt egy vagyonba kerül.
Egy másik fajta balzsamecet az Aceto Balsamico tr.di reggio emilia annyiban tér el a modenaitól, hogy a szomszédos Reggio Emiliában készül.
A balzsamecet eredeti hazájában nagyon szigorú vizsgálatokon és szűrésen megy keresztül, az ecetkészítők konzorciuma ellenőrzi, majd egy egységes megjelenésű karcsú hagyma formájú palackba töltik, végül zárjeggyel és regisztrációs számmal ellátva kerül a forgalomba a termék.
Az Aceto Balsamico de modena nem védett név, ezért itt a minőségében is lehet különbség, de a hazánkban a boltban kapható nagy mennyiségben előállított balzsamecetnek semmi köze sincs az eredetileg hagyományos módszerrel készült balzsamecethez.
Sajnos, ha Olaszországban nyaralunk, még ott sem kaphatunk a boltokban eredeti balzsamecet, mert gyakran eceteszenciából, cukorszínezékből, és aromával ízesített adalékanyagokból állítják elő a nagyüzemi balzsamecetet, amelyeket a turistáknak árulnak.
Ma már a balzsamecetet a világ számos pontján gyártják, a közös bennük mindössze annyi, hogy mindegyik beforralt szőlőléből készül.
kertvarazsmagazin.hu
Az összetevőkről
Összetétel
forralt szőlőmust, modenai balzsamecet 38% (borecet, szőlőmust sűrítmény, forralt szőlőmust, színezék: szulfitos ammóniás karamell E150d, módosított kukoricakeményítő, sűrítőanyag: E415
Allergének
Szulfitot tartalmaz.
Származási ország: Olaszország