Basmati rizs sella előgőzölt -india gate

Sella (parboiled) basmati rice -india gate

Ár:
13.900 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 5000 g
Bruttó egységár: 2 780 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Extra hosszúszemű (kb. 8 mm) basmati rizs, amelyet az észak-indiai államokban, a Himalaya lábainál fekvő, ún. Terai régióban termesztenek. A „Sella” (vagy Sela) előgőzölt rizst jelent, vagyis a feldolgozás módszerét jelöli.

Az előgőzölésnél a hántolatlan rizst először áztatják, majd nagy nyomású gőzzel gőzölik, végül pedig addig szárítják, amíg a szemek nedvességtartalma eléri a 11 – 13%-ot, és csak ezután hántolják, dolgozzák fel. Az előgőzölési eljárás több tekintetben pozitívan változtatja a rizs minőségét: kissé üveges lesz, főzési ideje némileg lecsökken, és a szemek keményebbek lesznek, ami egyrészt csökkenti a túlfőzés lehetőségét, másrészt a szemek nem nagyon sérülnek, törnek, és nem tapadnak össze főzéskor, de állaguk ezzel együtt puha-pelyhes lesz. Ízvilága teltebb, aromája koncentrálódik. Az előgőzölés miatt természetes vitamin és ásványi anyag tartalmának nagyrészét megőrzi, így tápértékét tekintve közelebb áll a barna rizshez.

Minden rizsfajta két típusú keményítőt tartalmaz: amilózt és amilopektint. Az amilózt lassabban emésztjük, tehát kisebb a glikémiás indexe; az amilopektin emésztése könnyebb és gyorsabb, így magasabb a glikémiás indexe. Mivel általában a basmatiban több amilóz van, ezért közepesnek számító glikémiás indexszel rendelkezik (56 és 69 között).

 

Felhasználás

Nagyon népszerű rizs az indiai-, dél-ázsiai- és perzsa konyhában.

Az indiai és pakisztáni konyha biryanihoz (rizses egytálétel), piláfokhoz (pulao), indiai stílusú sültrizshez használja; a curry-k mellé kínálja, ízesítés nélkül vagy ízesítve (pl. citromos, római köményes, joghurtos, kókuszos stb.).

A legkiválóbb alapanyag perzsa tahdighoz (perzsa ropogós rizsétel), -sáfrányos párolt basmatihoz stb.

Ha fokozni szeretnénk a rizs természetes aromáját, a főzővizébe bedobhatunk különböző fűszereket, mint pl. zöld kardamom, fahéj, római kömény stb. Ázsiában pandan levéllel is szokták főzni, ezzel fokozzák a benne rejlő természetes pandan aromát.

Általánosságban bármilyen olyan étel körete lehet, amelynél fontos, hogy a rizs könnyű legyen és a szemek ne tapadjanak össze: kitűnő párolt vagy sült húsok, zöldséges ételek, halak és tenger gyümölcsei mellé.

 

Előkészítés és főzés

Főzés előtt a rizst szűrőbe helyezve, hideg, folyó vízben mossuk meg, így eltávolítjuk a rizs felületén levő keményítőt. A rizs pandan ízéért felelős aroma hosszas főzéssel elhalványul. Ha a főzés előtt a rizst legalább 30 percig áztatjuk hideg vízben, a főzési ideje lecsökken kb. 20%-kal, és emiatt aromásabb marad a rizs.

1 csésze 2 adagnak felel meg. A rizs - víz arány 1:2.

Fontos szem előtt tartani, hogy az előgőzölt rizsnek valamelyest rövidebb a főzési ideje, ezért kicsit kísérletezni kell a megfelelő főzési idő megtalálásához.

Ha extra pergős rizst szeretnénk, hevítsünk fel egy kis olajat/vajat, majd adjuk hozzá a rizst (mosás és előáztatás nélkül!), és addig pirítsuk, amíg a szemek enyhén áttetszővé válnak (1 - 2 perc). Forraljuk fel a vizet, adjuk a rizshez, sózzuk, majd forraljuk fel újra az egészet. A felöntés után óvatosan keverjük át a rizst, hogy ne törjön össze, különben keményítő szabadul fel a szemekből, és a rizs ragacsos lesz. Fedjük le, és főzzük alacsony hőfokon kb. 10 - 12 percig.

Kóstoljuk meg, és ha a rizs még nem puha vagy maradt még víz az alján, főzzük egy picit tovább, amíg elkészül. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni még 5 percet, lefedve. A végén egy villával lazítsuk fel a rizst, anélkül, hogy a szemeket összetörnénk.

Indiában nem pirítják a rizst, hanem előáztatás után hideg vagy forrásban levő, sózott, esetleg fűszerezett/tisztított vajas (ghi) vízhez (rizs-víz arány 1:2) adják, egyszer megkavarják. Felforralják az egészet, majd alacsony hőfokon kb. 10 - 12 percig főzik, fedő alatt. Leveszik a tűzről, és 5 percig hagyják pihenni, lefedve. A végén fellazítják villával.

Egy másik ehhez hasonló módszer, a hagyományos, amikor az előkészített rizst forrásban levő vízhez adják (bő víz, mint a tésztánál), kb. 10 - 12 percig főzik, közepes lángon, fedő nélkül, majd leszűrik, hagyják 5 percet pihenni, végül pedig villával fellazítják.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

előgőzölt basmati rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1470 kJ/ 351 kcal
Zsír: <0,5 g
- amelyből telített zsírsavak: <0,1 g
Szénhidrát: 78 g
- amelyből cukrok: <0,5 g
Fehérje: 8,6 g
Só: <0,01 g

 

Származási hely: India

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Négy égtáj ízei Kft.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, a Négy égtáj ízei Kft. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

 

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!