Fekete bors durvára törve

Coarse crushed black pepper

Ár:
660 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 40 g
Bruttó egységár: 16 500 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Vietnámból származó durvára tört fekete bors (Piper nigrum), egy - a borsfélék (Piperaceae) családjához tartozó - kúszónövény csonthéjas termése.

A fekete, zöld, piros és fehér bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük, és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is.

A fekete borsot akkor szedik le, amikor színe kezd sárgából vörösre váltani, majd forrásban levő vízben röviden, kb. 10 percig főzik, aztán szárítják (miközben fermentálódik). Sötétbarna/fekete színét és ráncos külső rétegét részben a főzésnek, részben pedig a szárításnak köszönheti.

Piperint tartalmaz, innen a felmelegítő és csípős jellege. A fekete bors gazdag illóolajban és gyantaanyagokban, ezért egy nagyon komplex aroma profil jellemzi: fás, fenyős, földes elemek keverednek virágos, gyümölcsös, citrusos ízekkel és egy nagyon enyhe kesernyésséggel.

A vietnámi fekete bors nem annyira erős, mint általában a fekete borsok, csípőssége és forrósága kerek, és inkább az orr tájékán érezhető.

 

Felhasználás

Nagyon széleskörűen használható: pácok; mártások; szószok; saláták; savanyúságok páclevének; párolt-, főtt-, sült-, grillezett zöldségek/húsok/halak, levesek stb. fűszerezésére. Különösen jó steak bedörzsölésére, más fűszerekkel kombinálva, de meghagyva alap- és fő fűszernek a fekete borsot.

Illik gyümölcsös ételekhez, friss gyümölcsökhöz (pl. barack, ananász, dinnye, eper, citrom) is, jó édességek (pl. vaníliás tejsodó, csokoládés desszertek) ízesítésére.

Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, a főzés végén adjuk az ételhez, mielőtt levennénk a tűzről. Az előre őrölt fekete bors csak a csípősséget fokozza.

 

Más fűszerekkel való társítás

Ha komplex, telt csípősséget szeretnénk kihozni a fekete borsból, társítsuk chilipaprikával, mustármaggal szecsuáni borssal vagy gyömbérrel. Ha a fás, fenyőízű árnyalatokat akarjuk hangsúlyozni, kombináljuk babérlevéllel, fekete kardamommal vagy szerecsendióval. Ha citrusosságát szeretnénk kiemelni, használjuk zöld kardamom, kurkuma vagy koriander mellett.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fekete bors (Piper nigrum)

 

Allergének

tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, szóját, gluténtartalmú gabonaféléket, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, tároljuk sötét színű tárolóban, légmentesen lezárva.

Származási ország: Vietnám

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!