Füstölt hegyi fehér bors öko

Smoked white highland pepper ecologic

Ár:
980 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 25 g
Bruttó egységár: 39 200 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Srí Lanka-i füstölt fehér hegyi bors (Piper nigrum), a sziget közepén található – UNESCO világörökségi helyszínnek nyilvánított – hegységből. Fekete erdei stílusú, hideg, fenyőfa füstöléssel készült.

Ugyanannak a Piperaceae családhoz tartozó kúszónövénynek a terméséből lesz mind a fehér, mind a fekete bors. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük, és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is.

A fehér esetében az érett vörös borsszemeket szedik le, pár napig - egy hétig áztatják (miközben fermentálódik), majd a külső rétegét és a gyümölcshúst eltávolítják, így csupán a fehér magja marad meg, amit megszárítanak a napon. Alacsony hozamú, nemcsak a betakarítás körülményessége miatt, hanem a termesztés időtartama miatt is, hiszen a teljes érésig a termés egy része megpenészedhet, elrohadhat, vagy megehetik a madarak.

Nagyon jó minőségű bors, alapból krémfehér színű, a füstöléstől némileg sötétebb. Intenzív, kifinomult alaparomáját jellegzetes füstös tónusok egészítik ki. Kevésbé csípős, mint a fekete vagy akár a vörös, mert a külső rétege, amelyet feldolgozás során eltávolítanak, tartalmaz csípősségért felelős piperint is.

 

Felhasználás

Olyan világos/fehér színű ételekhez érdemes használni, ahol fontos, hogy a bors vizuálisan észrevétlen maradjon, de illik hozzá a füstös ízvilág is.

Nagyon jó tejszínes szószokhoz, majonézhez, tejszínes krémlevesekhez, tojásos ételekhez, világos zöldségpürékhez, fehér babhoz, tésztasalátákhoz.

Füstös csípőssége jól illik a grillezésre szánt fehér húsú halakhoz, -fehér húsokhoz, -tenger gyümölcseihez, grillezett kecskesajthoz, grill- és BBQ marinádokhoz, dörzsfűszerkeverékhez.

Kitűnő olyan vegán ételekhez, ahol fontos, hogy az ételnek füstös ízbeütése legyen.

Egész fehér bors: ritkán használják, de marinádokba, olajok ízesítésére nagyon jó.

Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, egész borsot vegyünk, csak közvetlenül a felhasználás előtt daráljuk/törjük, illetve az ételhez csak a főzés végén adjuk hozzá, mielőtt levennénk a tűzről.

FONTOS! A fehér bors keserű lesz, ha túl sokáig főzik.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fehér bors (Piper nigrum) ökológiai termesztésből, füst

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, szóját, gluténtartalmú gabonaféléket, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási hely: Srí Lanka/Németország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!