Zöld bors

Green pepper

Ár:
2.979 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 100 g
Bruttó egységár: 29 790 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Indiából származó zöld bors (Piper nigrum), egy - a borsfélék (Piperaceae) családjához tartozó - kúszónövény csonthéjas termése.

A zöld, fekete, vörös és fehér bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók végső színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző a feldolgozási módszerük, amely befolyásolja a fűszer végső külalakját és ízét.

A zöld borsot éretlenül, zölden szedik le, egészen korai szakaszban, amikor még nagyon zsenge. Hogy a fermentálódást megakadályozzák, és a szemek zöld színét megőrizzék, gőzölik/főzik, majd pedig vákuumban magas hőmérsékleten, gyorsszárítással dehidratálják, vagy pedig liofilizálják (fagyasztva szárítják). Ezt a zöld borsot vákuumban, magas hőmérsékleten szárították, a szemek szárazabbak, ráncosabbak, és kevésbé élénk zöld színűek.

Friss és életteli, lágyabb és gyümölcsösebb. „Zöld”, növényi aromák és halvány fenyőíz jellemzi. Összességében kevésbé komplex, mint a fekete bors. A legkevésbé csípős bors a fekete, vörös és fehérhez képest, egy pikáns, könnyed forróság a sajátja.Állaga kicsit puhább, de azért darálható. Van, amikor áztatják, majd belemorzsolják az ételbe, vagy pedig az áztató folyadékkal együtt adják hozzá valamilyen szószhoz.

 

Felhasználás

A francia-, kreol-, thai- és általában az ázsiai konyha használja leginkább.

A legcélszerűbb olyan ételekkel kombinálni, ahol az aromás lágysága érvényesülni tud, és ahol túl sok lenne a fekete bors csípőssége. Különösen jó a nagyon friss vagy gyümölcsös ízvilágú ételekhez.

Egész zöld borssal készül a hagyományos francia zöld bors steakszósz, a steak au poivre kísérője, de más, könnyű, tejszínes szószokhoz is fantasztikus, mivel a folyadékban a bors újra rehidratálódik, és egy zsenge aromás, enyhén csípős fűszerbogyó lesz belőle, amely igazából egészben isteni. A borskéregben sült hal egyik bors-összetevője a durvára tört fekete-, fehér- és rózsabors mellett.

Kitűnő salátákhoz, párolt zöldségekhez, salsákhoz, szárnyasokhoz, marhahúshoz, vadhúshoz, terrine-hez, pástétomokhoz, tenger gyümölcseihez, levesekhez, tofuhoz, sajtokhoz, tésztákhoz.

Jó választás eper, körte, más lágy ízvilágú gyümölcsök fűszerezésére, gyümölcs alapú desszertekhez.

Egész bors: legalább fél órát kell főzni folyadékban, hogy megfelelően rehidratálódjon, és egészben fogyasztható legyen.
Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.
Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

 

Más fűszerekkel való társítás

A kreol konyha jól ismert borskeverékében zöld-, fekete-, fehér-, vörös borsot és szegfűborsot társítanak. Barbecue fűszerkeverékhez is hozzáadható.

A francia konyha sajátos kombinációja a vanília-zöld bors kombó. Aromavilága jól harmonizál a szegfűborssal, bazsalikommal, fűszerköménnyel, kardamommal, oregánóval, petrezselyemmel is.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

zöld bors (Piper nigrum)

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, érdemes egész borsot tartani, légmentesen lezárva tárolni, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: India

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!