Zöld bors liofilizált

Green pepper freeze dried

Ár:
1.389 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 10 g
Bruttó egységár: 138 900 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Liofilizált (fagyasztva szárított) zöld bors (Piper nigrum). És hogy világos legyen, mit is jelent pontosan a „zöld bors”, meg hogy mi köze a fekete, fehér és vörös színűrokonaihoz, jöjjön egy kis rendrakás a bors-univerzumban.

A zöld, fekete, fehér és vörös bors mind ugyanannak a növénynek, a borsfélék (Piperaceae) családjához tartozó kúszónövénynek, a Piper nigrum-nak a termése. Ez tehát egyetlen növény, egyféle bogyó, amelyből négy különböző - színben, ízben és csípősségben eltérő - fűszer születhet, attól függően, hogy mikor szedik le a bogyókat — azaz milyen érettségi állapotban —, és hogyan dolgozzák fel őket utána. A borsfajták közti különbség tehát nem a növényből, hanem a szedés időpontjából és a feldolgozás módjából fakad.

A zöld borsot éretlenül, zölden szedik le, egészen korai szakaszban, amikor még nagyon zsenge. A fermentáció megelőzése és a szemek zöld színének megőrzése érdekében először gőzölik vagy rövid ideig főzik. Ezt követően kétféle szárítási eljárás jöhet szóba: vagy vákuumban, magas hőmérsékleten végzett gyors szárítás, vagy pedig kíméletesebb módszerként a liofilizálás, azaz fagyasztva szárítás.

A fűszerek (és általában élelmiszerek) esetében a liofilizálás lényege, hogy az anyagot előbb lefagyasztják (gyors és mélyfagyasztás, általában –40 °C és –80 °C közötti hőmérsékleten), majd az elsődleges szárítás (szublimáció) során vákuumban alacsony hőmérsékleten a jeget közvetlenül gázzá (szublimációval) alakítják ─ eközben a termék hőmérséklete jellemzően –40 °C és –5 °C között mozog, végül a másodlagos szárításnál (deszorpció) a kötött vizet is eltávolítják.

A módszer előnye abban rejlik, hogy sokkal jobban megőrzi az illóolajokat, aromákat, színt és tápanyagokat, mint a hagyományos szárítási eljárások, mivel a folyamat hőterhelése alacsony.
További pozitív hozadéka, hogy a fűszer kisebb tömegű, kevésbé érzékeny a mikrobiális romlásra, hosszabb ideig eltartható, és felhasználáskor gyorsan visszanyerheti aromáját (újrahidratálás útján).

Na de milyen is a liofilizált zöld bors? Szürkészöld színű, sima felületű. Friss és lágy, gyümölcsös, virágos-citrusos, üde és visszafogottan csípős, inkább pikánsnak mondható. A fagyasztva szárításnak köszönhetően jobban megőrzi az illóolajait, aromáit és színét, mint a levegőn szárított változat. Textúrája könnyű, roppanós, és gyorsan felveszi a nedvességet, így rehidratálással szinte olyan lesz, mint egy friss zöld bors. Ezzel szemben a levegőn szárított bors fakóbb, keményebb és kevésbé illatos.

 

Felhasználás

30 perces langyos vizes áztatás rehidratálja a borsot, így már használható friss bors helyettesítésére az ezt igénylő recepteknél.
Van, amikor áztatják, majd belemorzsolják az ételbe, vagy pedig az áztató folyadékkal együtt adják hozzá valamilyen szószhoz.

A francia-, kreol-, thai- és általában az ázsiai konyha használja, fűszerezésre és ízesítésre, frissen és szárítva vagy rehidratálva.

A legcélszerűbb olyan ételekkel kombinálni, ahol az aromás lágysága érvényesülni tud, és ahol túl sok lenne a fekete bors csípőssége. Különösen jó a nagyon friss vagy gyümölcsös ízvilágú ételekhez.

Egész zöld borssal készül a hagyományos francia bors steakszósz (steak au poivre vert), de más, könnyű, tejszínes szószokhoz is fantasztikus, mivel a folyadékban a bors újra rehidratálódik, és egy zsenge aromás, enyhén csípős fűszerbogyó lesz belőle, amely igazából egészben isteni. A borskéregben sült hal egyik bors-összetevője a durvára tört fekete-, fehér- és rózsabors mellett.

Kitűnő salátákhoz, párolt zöldségekhez, salsákhoz, szárnyasokhoz, marhahúshoz, vadhúshoz, terrine-hez, pástétomokhoz, tenger gyümölcseihez, levesekhez, tofuhoz, sajtokhoz, tésztákhoz.

Jó választás eper, körte, ananász, mangó fűszerezésére, gyümölcsalapú desszertekhez, koktélokhoz (pl. gin tonic, citrusos long drink).

Néhány hasznos tipp a liofilizált zöld bors "kezeléséhez":

♦ Használat előtt, ha vízben vagy krémes közegben (pl. mártás, tejszín) áztatod, textúrája meglágyul.

♦ Ne pirítsd, mert elveszíti jellegzetes aromáját.

 

Más fűszerekkel való társítás

A kreol konyha jól ismert borskeverékében zöld-, fekete-, fehér-, vörös borsot és szegfűborsot társítanak. Barbecue fűszerkeverékhez is hozzáadható.

A francia konyha sajátos kombinációja a vanília-zöld bors kombó. Aromavilága jól harmonizál a szegfűborssal, bazsalikommal, fűszerköménnyel, kardamommal, oregánóval, petrezselyemmel is.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

liofilizált (fagyasztva szárított) zöld bors (Piper nigrum)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben csomagolták, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Száraz, hűvös, fénytől védett helyen tartandó.

Származási hely: Olaszország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Négy égtáj ízei Kft.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, a Négy égtáj ízei Kft. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!