Zöld bors őrölt

Ground green pepper

Ár:
1.290 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 30 g
Bruttó egységár: 43 000 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Indiából származó finomra őrölt zöld bors (Piper nigrum), egy - a borsfélék (Piperaceae) családjához tartozó - kúszónövény csonthéjas termése.

A zöld-, fekete-, vörös- és fehér bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók végső színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző a feldolgozási módszerük, amely befolyásolja a fűszer végső külalakját és ízét.

A zöld borsot éretlenül, zölden szedik le, egészen korai szakaszban, amikor még nagyon zsenge. Hogy a fermentálódást megakadályozzák, és a szemek zöld színét megőrizzék, gőzölik/főzik, majd pedig vákuumban magas hőmérsékleten, gyorsszárítással dehidratálják, vagy pedig liofilizálják (fagyasztva szárítják). Ezt a zöld borsot vákuumban, magas hőmérsékleten szárították, ezért kevésbé élénk zöld színű.

Friss és életteli, lágyabb és gyümölcsösebb. „Zöld”, növényi aromák és halvány fenyőíz jellemzi. Összességében kevésbé komplex, mint a fekete bors. A legkevésbé csípős bors a fekete, vörös és fehérhez képest, egy pikáns, könnyed forróság a sajátja.

 

Felhasználás

A francia-, kreol-, thai- és általában az ázsiai konyha használja leginkább.

A legcélszerűbb olyan ételekkel kombinálni, ahol az aromás lágysága érvényesülni tud, és ahol túl sok lenne a fekete bors csípőssége. Különösen jó a nagyon friss vagy gyümölcsös ízvilágú ételekhez.

Kitűnő salátákhoz, párolt zöldségekhez, salsákhoz, könnyű, tejszínes szószokhoz, szárnyasokhoz, marhahúshoz, vadhúshoz, terrine-hez, pástétomokhoz, tenger gyümölcseihez, levesekhez, tofuhoz, sajtokhoz, tésztákhoz.

Jó választás eper, körte, más lágy ízvilágú gyümölcsök fűszerezésére, gyümölcs alapú desszertekhez.

Frissen őrölt bors esetén minél finomabbra őröljük, aromája annál inkább ötvöződik az étellel; ha előre őrölt borssal van dolgunk, leginkább a csípőssége fog előtérbe kerülni, és nem az aromái.

 

Más fűszerekkel való társítás

A kreol konyha jól ismert borskeverékében zöld-, fekete-, fehér-, vörös borsot és szegfűborsot társítanak. Barbecue fűszerkeverékhez is hozzáadható.

A francia konyha sajátos kombinációja a vanília-zöld bors kombó. Aromavilága jól harmonizál a szegfűborssal, bazsalikommal, fűszerköménnyel, kardamommal, oregánóval, petrezselyemmel is.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

zöld bors (Piper nigrum)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben csomagolták, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, érdemes egész borsot tartani, légmentesen lezárva tárolni, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási hely: India

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Négy égtáj ízei Kft.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, a Négy égtáj ízei Kft. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!