Kuszkusz -doyal

Ár:
1.290 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 2 580 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

A szó szoros értelmében tészta, mely úgy készül, hogy daraszemeket nagyon finom lisztréteggel vonnak be, így azok könnyebben magukba szívják a nedvességet. Kinézetre inkább gabonafélének tűnik, és megfőzni is úgy szokás.

Az eredetileg berber specialitást ma már nem kell kézzel gyúrnunk és sodornunk: szerencsére készen megvehető, nálunk is egyre több helyen kapható. Háromféle méretben készítik a labdacsokat.

Észak-Afrikából származik, ahol bizonyítottan ezer éves nemzeti eledel, és a legelterjedtebb főzési módja, hogy egy ragu felett megpárolják. A szemek, miközben megduzzadnak és megpuhulnak, magukba szívják az étel gőzét és aromáját.

Így készül például a híres észak-afrikai húsétel, a tagine, mely arról a kúp alakú edényről kapta a nevét, amelyben hagyományosan főzik. De használhatunk a célra párolóbetétes edényt vagy bambusz gőzölős serpenyőt, sőt egy szitában is az étel fölé helyezhetjük a kuszkuszt.

Felhasználási módja rendkívül változatos, eszik hússal (csirkével, báránnyal, nyúllal, marhával, borjúval, kacsával egyaránt), hallal keverve, híres fűszerei a gyömbér, a fahéj, a kurkuma és a koriander. Természetesen zöldséges raguval is készítik. Édességnek is finom: tejjel, mézzel, aszalt gyümölcsökkel.
Alapanyaga lehet tehát sós és édes ételeknek, köretnek vagy egytálételnek, desszertnek.

Marokkóban sáfrányt kevernek hozzá, Algériában paradicsomot a kolbászos ebédhez, Tunéziában csípős, chilis szószt (harissa). Izrael népe is alapételként ismeri. Földrészünkön elsősorban Franciaországban kedvelt és elterjedt étel.
Salátákhoz elég, ha egyszerűen hideg vízbe áztatjuk 20 percre, ekkor nem igényel főzést sem. Csepegtessük le, majd adjunk hozzá salátához való zöldségeket, gyümölcsöket, magokat, fűszereket és öntetet. Ez a keverék jól illik a grillezett húsokhoz és halakhoz, vagy akár egyszerű grillezett zöldségekhez is.

Régen az egészen puhára főtt húsból, zöldségből és kuszkuszból álló egytálételt kenyérhéjjal vagy kézzel ették, hagyományosan egy nagy tálból, közösen. Még ma is fogyasztják így, de egyre inkább tányérra tálalják a kuszkusz alapú variációkat, és kanalat adnak hozzá.

forrás: anyablog.hu

 

Elkészítés

Víz - kuszkusz arány 1:1. Tegyük a kuszkuszt egy tálba (50g = 1 adag), öntsünk rá forró vizet, kavarjuk össze. Fedjük le, hagyjuk állni 5 percig. Adjunk hozzá 1 ek vajat vagy extra szűz olívaolajat, és kavarjuk össze egy villával.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

durumbúzadara, víz

 

Allergének

Búzát és glutént tartalmaz. Nyomokban szóját tartalmazhat.

 

Származási hely: EU

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

 

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!