Akciós termékek
Akciós mélyhűtött termékek
Akciós szárazáru
Algák
Aszalt gyümölcsök
Átmeneti készlethiány
Ázsiai levesalapok
Bambusznyársak
Chiliszószok és paszták
Ázsiai chiliszószok és paszták
Édes chiliszószok és paszták
Extrém chiliszószok és paszták
Mexikói-karib-amerikai chiliszószok és paszták
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipán és fondant
Öntetek és krémek
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Cukrászati eszközök
Desszert kapszlik
Egyéb kellékek
Fém- és műanyag kiszúrók
Gyertyák
Habzsákok és fejek
Lapátok-kések-kártyák
Muffin papírok
Nyalóka
Sütőformák
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Torta- és egyéb dobozok
Cukrok és édesítőszerek
Cukrok
Egyéb édesítőszerek
Mézek
Szirupok
Dezsőke
Ecetek és dresszingek
Balzsamecetek
Borecetek
Dresszingek
Egyéb ecetek
Gyümölcs- és ízesített ecetek
Rizsecetek
Édességek és sós snackek
Édességek
Sós snackek
Evőeszközök
Evőeszköz
Evőpálcák
Főzőeszközök
Egyéb eszközök
Főző- és sütőedények
Gőzölők
Kések
Mozsarak és őrlők
Sushi kellékek
Szűrők és szedők
Wok és eszközei
Fűszer- és egyéb tárolók
Fűszerek
Borsok
Chilik
Fűszerkonzervek
Fűszerpaprikák
Monofűszerek
Fűszerfélék
Ételízesítők és levesalapok
Fűszerolajok
Fűszerkeverékek
Afrikai fűszerkeverékek
Bárány és vad fűszerkeverékek
Curry fűszerkeverékek
Hal fűszerkeverékek
Indiai fűszerkeverékek
Ital fűszerkeverékek
Közel-keleti fűszerkeverékek
Marha-steak-grill-bbq fűszerkeverékek
Mediterrán fűszerkeverékek
Mexikói-dél amerikai-kreol fűszerkeverékek
Olasz fűszerkeverékek
Rizs-burgonya fűszerkeverékek
Saláta-zöldség fűszerkeverékek
Sertés fűszerkeverékek
Süti-kenyér fűszerkeverékek
Szárnyas fűszerkeverékek
Távol-keleti fűszerkeverékek
Fűszerpaszták
Egyéb fűszerpaszták
Indiai fűszerpaszták
Indonéz fűszerpaszták
Japán fűszerpaszták
Kínai fűszerpaszták
Koreai fűszerpaszták
Mexikói-dél-amerikai fűszerpaszták
Thai és vietnámi fűszerpaszták
Gombák
Göngyöleg
Hűtött termékek
Egyéb hűtött termékek
Friss csírák
Friss fűszerek
Friss zöldáru
Hüvelyesek
Hüvelyes konzervek
Szárított hüvelyesek
Instant tészták és készételek
Instant tészták
Készételek
Italok
Ázsiai szeszes italok
Koktél alapanyagok
Üdítőitalok
Japán tálalóedények
Ansen porcelán
Aurora porcelán
Blue oribe porcelán
Ebi/kani/sakana porcelán
Edo brown porcelán
Egyéb japán tálalóedények
Emerald vert porcelán
Finley blue porcelán
Finley grey porcelán
Fleur de ligne porcelán
Glassy green porcelán
Green oribe procelán
Hana blue porcelán
Izayoi porcelán
Japán melamin és lakk
Japán sushi tálak
Kobaltkék porcelán
Kuro porcelán
Mino yaki porcelán
Mokuzai porcelán
Neko porcelán
Nezumi grey kő
Nippon porcelán
Onyx noir porcelán
Seigaiha porcelán
Sendan porcelán
Silver grey porcelán
Sky blue porcelán
Sori porcelán
Tajimi porcelán
Tetsu kessho porcelán
Türkiz porcelán
Wasabi porcelán
White grey rim porcelán
Yamasaku azur porcelán
Kakaók és kávék
Forró csokoládék
Kakaók
Kávék
Kifutó termékek
Élelmiszer
Eszköz
Kínai tálalóedények
Black maru porcelán
Egyéb kínai tálalóedények
Fehér fényes porcelán
Fehér írásos porcelán
Fekete fényes porcelán
Fekete írásos porcelán
Fekete matt porcelán
Fekete-szürke porcelán
Kínai melamin és lakk
Kínai sushi tálak
Montenegro porcelán
Ogawa porcelán
Kínálótálak
Konzervek
Ázsiai konzervek
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Olívabogyók
Paradicsomkonzervek
Pickle
Savanyúságok
Zöldségkonzervek
Köretek
Egyéb köretek
Gabonák
Lekvárfélék
Chutney
Lekvárok
Zselék
Lisztek és kenyerek
Különleges kenyerek
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött dim sum
Mélyhűtött gombák és zöldségek
Mélyhűtött tenger gyümölcsei
Mélyhűtött tészták és kenyerek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok és tormák
Olajok
Főzőolajok
Salátaolajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Partieszközök
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Fasírtporok
Gabonapelyhek
Táplálkozást kiegészítők
Zöldségkrémek
Rizs
Basmati rizsek
Egyéb rizsek
Jázmin rizsek
Olasz rizsek
Sushi rizsek
Sók
Étkezési sók
Különleges és ízesített sók
Sűrítők és zselésítők
Szójaszósz
Egyéb szójaszósz
Indonéz szójaszósz
Japán szójaszósz
Kínai szójaszósz
Koreai szójaszósz
Thai szójaszósz
Szószok és mártások
Bbq szószok
Észak-afrikai és közel-keleti szószok-pácok
Európai szószok-pácok
Halszószok
Indiai szószok-pácok
Indonéz szószok-pácok
Japán szószok-pácok
Kínai szószok-pácok
Koreai szószok-pácok
Mexikói és közép-amerikai szószok
Olasz tésztaszószok
Thai-vietnámi szószok-pácok
Teák
Fehér teák
Fekete filteres teák
Fekete szálas teák
Fűszeres teák
Gyümölcs filteres teák
Gyümölcsteák
Herbateák
Mate teák
Rooibos teák
Teaválogatások
Zöld filteres teák
Zöld szálas teák
Teakellékek
Egyéb tea kellékek
Teáscsészék
Teáskannák
Teáskészletek
Teaszűrők és filterek
Tejek és tejszínek
Kókusztejek és tejszínek
Növényi tejek és tejszínek
Sűrített tejek
Tészták
Ázsiai búza- és hajdinatészták
Egyéb gluténmentes tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Rizs- és üvegtészták
Thai halszósz -healthy boy brand
Thai fish sauce -healthy boy brand
A termék adatai
Kiszerelés: 250 g
Bruttó egységár: 9 800 Ft/ kg
A termékről
Termékleírás
Sötétebb borostyánszínű, áttetsző, természetes erjesztésű, valószínűsíthetően második vagy harmadik préselésű thai halszósz (nam pla). Viszonylag alacsony a szardellatartalma (63%) és meglepően szegény fehérjében (5.8 g), ami összességében egy gyengébb minőségre utal, olyan értelemben, hogy a szokványosnál lágyabb, „hígabb”, valamivel kevésbé markáns halillatú és ízű, szegényebb umamiban. A többi thai halszószhoz képest kevésbé sós. Illata ne riasszon el senkit, mert ételben, más alapanyagokkal elvegyülve teljesen átalakul.
Tiszta – MSG-, tartósítószer- és színezékmentes – termék, csak a szükséges összetevőkkel: hal, só, cukor, semmi több.
Lágysága miatt nemcsak főzéshez, de mártogatónak, ill. mártogató- és asztali ízesítőnek is megfelelő, ugyanakkor lehet, hogy bizonyos ételekhez többet kell belőle használni, hogy ugyanazt az ízhatást elérjük, mint egy több szardellát és kevesebb vagy hozzáadott vizet egyáltalán nem tartalmazó halszósz esetében.
Mi a halszósz?
A halszósz születése nagyon messzire nyúlik vissza mind időben, mind térben. Bár általában ázsiai eredetű szósznak gondolják, valójában elsőként a görögök és rómaiak készítették és fogyasztották (a rómaiak garumnak vagy liquamennnek hívták a sózott halbelsőségekből/tengeri halakból erjesztett levet). Kínában valamivel később, úgy 2300 évvel ezelőtt jelent csak meg, mint a szójaszósz elődje. Egész Ázsiában elterjedt ugyan, de egy idő után Kelet-Ázsiában felváltották az erjesztett szójabab alapú szószok, és a „székhelye” Délkelet-Ázsiába tolódott. Így főként Thaiföldön (nam pla), Vietnámban (nuoc mam) és a Fülöp-szigeteken (patis) számít alapízesítőnek, de Kambodzsában (tik trei), Burmában (ngan bya yay), Láoszban (nam pa) is népszerű.
Országtól függetlenül, a halszószok készítésének elve ugyanaz, de ízük mégis enyhén eltérő az éghajlatnak és a gyártás technikai részleteinek különbözősége miatt. Valamilyen olajos halból (apró vagy nagy; tengeri vagy édesvízi) – leggyakrabban szardellából, olykor krillből, makrélából – vagy nagyon ritkán garnélából készül, amit sóval elegyítenek, és hordókban (fa/agyag/kerámia) erjesztenek hosszan, akár két évig is. A só kivonja a nedvességet a halból, és párhuzamosan lezajlik egy halofil (sótűrő) bakteriális fermentáció, maga a hal meg fokozatosan (de nem teljesen) lebomlik. A keletkező hallevet kipréselik. Az első préselésből nyert lé a legjobb minőségű halszósz, olyan, mint egy extra szűz olívaolaj; ezt asztali ízesítőként, mártogatónak érdemes használni. A második és harmadik préselés kevésbé jó minőség, gyengébb, de tökéletes főzéshez. Itt az történik, hogy az első préselés után a halhoz ismét vizet és sót adnak, majd ezt újra kipréselik, és minél többször ismétlik, egyre jellegtelenebb halszószt eredményez. A kereskedelmi forgalomban kapható halszószok nagytöbbsége nem első préselésű, általában első préselésűt vegyítenek valamilyen arányban második/harmadik préselésűvel. Elég gyakori, hogy némi cukor hozzáadásával balanszírozzák a só éles jelenlétét. A silányabb minőségű halszószokhoz karamellt vagy melaszt, esetleg pirított rizst, MSG-t adnak, ezzel próbálják a nívótlan halszósz színét és ízét „beállítani”.
A halszósz egy vízszerűen folyékony, áttetsző, változó árnyalatú borostyánszínű (világostól sötétig bármilyen), erőteljes és jellegzetes illatú és aromájú ízesítő. Eléggé sós; rendkívül gazdag umamiban (húslevesre emlékeztető íz), mivel magas a természetes glutamát tartalma. Ez utóbbi miatt egy igen potens természetes ízfokozó, akárcsak az erjesztett szójakészítmények, garnélapaszták stb. Erős, mondhatni penetráns halszaga és íze van, ami elsőre kellemetlennek tűnhet, de az ételekben teljesen más érzete van. Tömény minden szempontból, úgyhogy óvatosan kell vele bánni, mert ezesetben különösen igaz az, hogy a kevesebb néha több. Gazdag fehérjében (az összes esszenciális aminosavat tartalmazza), jó B12 vitamin és ásványi anyag (kalcium, magnézium, vas, mangán, foszfor stb.) forrás.
A széles halszósz kínálatból sokszor nehéz választani. A jó halszószt arról lehet felismerni, hogy az összetevők listája igen rövid: valamilyen hal, só, esetleg víz, cukor. Ha más adalékok is szerepelnek a felsorolásban, az gyenge minőségre utal. A másik fontos indikátor, amely jelzi, hogy mennyire ízgazdag és lágy a szósz, az a fehérjetartalma (minél magasabb, annál jobb), és az ezzel szoros összefüggésben levő nitrogéntartalma (°N) (magas nitrogén = magas fehérje és minél magasabb nitrogén, annál jobb, de legalább 30 fölött). A harmadik az illata, amely akkor jó, ha tengerre emlékeztet, halas, de nem orrfacsaróan halszagú; a negyedik pedig a színe, a világosabb színű a jobb.
A halszósz minősége idővel romlik, akárcsak egy bor, ez is oxidálódik. Célszerű tehát felbontás után hűtőben tartani, és egy éven belül elhasználni.
Mi a thai halszósz?
Thaiföldön a halszószt nam pla-nak hívják, ami szó szerint halvizet jelent. Általában friss szardellából készítik, olykor makrélából, heringből, ritkán édesvízi halból (ponty). A gyártása hasonlít a vietnámi halszószéhoz, de valamivel egyszerűbb. A hagyományosan készítettek között az a különbség, hogy a thait kerámia- vagy agyagedényekben erjesztik, míg a vietnámit fahordókban vagy kerámiaedényekben.
A hal:só arány rendszerint három a kettőhöz. Az erjesztési idő kb. 6-9 hónap; jobb minőségű terméknél ez akár 2-3 évig is eltarthat. Az első préselésű halszószt alapnak hívják, és ez a legjobb minőségű. A második és harmadik préselésű halszósz kevésbé jó minőségű, inkább főzéshez használják. A legalacsonyabb minőségi kategóriába az a halszósz tartozik, ami a harmadik préselés utáni halmaradványok sós vízben való felforralásával készül. Nem ritka az a gyakorlat sem, hogy az első préselésű halszószt második/harmadik préselésűvel keverik össze, hogy összességében egy elfogadható minőségű, középkategóriás terméket kapjanak.
A thai halszósz általában erőteljesebb és sósabb érzetű, mint a vietnámi, és sokkal gyakrabban használják főzéshez, mint mártogatáshoz, mert ehhez a legjobb, erős íze jól kiemeli, de ellensúlyozza is a thai ételek fűszernövényeinek intenzív aromáját. A vietnámi halszósz - ízének lágysága miatt - mártogatókhoz a jobb, de természetesen főzéshez is kiváló, mivel a vietnámi ételek kevésbé harsányak.
Felhasználás
Az ökölszabály itt is az, hogy thai ételekhez thai halszószt kell használni, vietnámihoz vietnámit stb. Azonban nem fog összedőlni a világ, ha a finom különbségek ellenére csereszabatosként tekintünk rájuk, így egy egész sor vietnámi, sőt koreai ételhez is jó lesz ez a halszósz (pl. kimchi).
Kiváló főzéshez (főzés közben és/vagy után adjuk az ételhez), (nem önálló) mártogató szósznak és asztali ízesítőnek. Természetesen, ha van első préselésű halszószunk, akkor inkább használjuk azt mártogatónak vagy mártogató/asztali ízesítőnek.
Sajátos, átható illat és aroma jellemzi, amely „beavatatlanoknak” elbátortalanító lehet, de ha be tudjuk lőni a megfelelő használandó mennyiséget, az ételben már teljesen más arcát mutatja, az ízfokozó tulajdonsága domborodik ki, komplexszé teszi az ételeket. Eleinte jobb az óvatosság, adagoljuk cseppenként, amíg elérjük a kívánt ízhatást és ízegyensúlyt. Tartsuk mindig szem előtt, hogy nagyon sós, ennek megfelelően bánjunk vele!
A thai konyhában alapízesítőnek számít, gyakran só helyett használják. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez Thaiföld szójaszósza, úgyhogy nehéz lenne kimerítően felsorolni minden ételt, ami halszósszal készül.
Kötelező ízesítő thai levesekhez (pl. tom yum leves; tom kha leves; ba mee moo dang – tojásos tészta BBQ sertéssel; yen ta fo – rózsaszín tésztaleves; guay jab – rizstészta tekercsek barna sertéslevesben stb.), thai stir fry-okhoz (pad thai; pad graw prow - thai bazsalikomos marha; thai csirke stir fry bazsalikommal és mentával; thai chiliszószos csirke stir fry stb.), thai tésztaételekhez (khao soy – kókuszos rizstészta étel), thai currykhez (piros, zöld, sárga, panang, massaman stb.), tod mun pla-hoz (halfasírt), a kai look-kuey vagy vej-tojás öntetéhez, thai stílusú larbhoz (darált sertéshús saláta).
Kiváló hal- és húsmarinádok, egyszerű párolt rizs, thai sültrizs (khao phat), saláták (pl. som tam – zöld papaya saláta; yum som-o – pomelo saláta) „fűszerezésére”. Ha nincs jobb minőségű halszószunk, akkor ez is használható nam pla prik mártogató szószhoz (limelével, chilivel, cukorral, fokhagymával vegyítve), a nam pla waanhoz (halszószos-gyümölcsös mártogató), nam jim jaewhez (thai szárított chilis mártogató), satay szószhoz.
Meglehet, hogy számunkra szokatlan ízvilágot hoz, de az egyedülálló ízfokozó tulajdonságai miatt egy nagyon jó kísérleti „alany”, mindenkit bátorítunk, hogy teljesen új, akár szokatlan vagy kevésbé szokatlan kombinációkban is próbálja ki a halszószt: pl. krumpliételekhez (sültkrumpli, patatas bravas), párolt zöldségekhez, zöld salsához, paradicsom salsához, poblano szószhoz, BBQ- és grillmarinádokhoz, általában halételekhez (bármilyen konyhához tartozó levesek, alaplé (a végén adjuk hozzá!), pörköltszerűségek, marinádok, sülthal, halfasírt stb.), rizses-tenger gyümölcseis ételekhez (paella, rizottó), olasz paradicsomalapú szószokhoz, tojásételekhez (az omlettől a frittatán keresztül a chawanmushiig minden), salátaöntetekhez (vinaigrette, Cézár saláta öntet stb.), pulled porkhoz (tépett malac).
Az összetevőkről
Összetétel
szardellakivonat 63%, só 32%, cukor 5%
Allergének
Halat tartalmaz.
Tápanyag-összetétel 100 ml termékben
Átlagos tápérték 100 ml termékben
Energia: 185 kJ/44 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 5.3 g
- amelyből cukrok: 4.3 g
Fehérje: 5.8 g
Só: 22 g
Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben. A termékben természetes módon sókristályok alakulhatnak ki, ez nem befolyásolja a minőséget.
Származási ország: Thaiföld
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.