Akciós termékek
Akciós mélyhűtött termékek
Akciós szárazáru
Algák
Aszalt gyümölcsök
Átmeneti készlethiány
Ázsiai levesalapok
Bambusznyársak
Chiliszószok és paszták
Ázsiai chiliszószok és paszták
Édes chiliszószok és paszták
Extrém chiliszószok és paszták
Mexikói-karib-amerikai chiliszószok és paszták
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipán és fondant
Öntetek és krémek
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Cukrászati eszközök
Desszert kapszlik
Egyéb kellékek
Fém- és műanyag kiszúrók
Gyertyák
Habzsákok és fejek
Lapátok-kések-kártyák
Muffin papírok
Nyalóka
Sütőformák
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Torta- és egyéb dobozok
Cukrok és édesítőszerek
Cukrok
Egyéb édesítőszerek
Mézek
Szirupok
Dezsőke
Ecetek és dresszingek
Balzsamecetek
Borecetek
Dresszingek
Egyéb ecetek
Gyümölcs- és ízesített ecetek
Rizsecetek
Édességek és sós snackek
Édességek
Sós snackek
Evőeszközök
Evőeszköz
Evőpálcák
Főzőeszközök
Egyéb eszközök
Főző- és sütőedények
Gőzölők
Kések
Mozsarak és őrlők
Sushi kellékek
Szűrők és szedők
Wok és eszközei
Fűszer- és egyéb tárolók
Fűszerek
Borsok
Chilik
Fűszerkonzervek
Fűszerpaprikák
Monofűszerek
Fűszerfélék
Ételízesítők és levesalapok
Fűszerolajok
Fűszerkeverékek
Afrikai fűszerkeverékek
Bárány és vad fűszerkeverékek
Curry fűszerkeverékek
Hal fűszerkeverékek
Indiai fűszerkeverékek
Ital fűszerkeverékek
Közel-keleti fűszerkeverékek
Marha-steak-grill-bbq fűszerkeverékek
Mediterrán fűszerkeverékek
Mexikói-dél amerikai-kreol fűszerkeverékek
Olasz fűszerkeverékek
Rizs-burgonya fűszerkeverékek
Saláta-zöldség fűszerkeverékek
Sertés fűszerkeverékek
Süti-kenyér fűszerkeverékek
Szárnyas fűszerkeverékek
Távol-keleti fűszerkeverékek
Fűszerpaszták
Egyéb fűszerpaszták
Indiai fűszerpaszták
Indonéz fűszerpaszták
Japán fűszerpaszták
Kínai fűszerpaszták
Koreai fűszerpaszták
Mexikói-dél-amerikai fűszerpaszták
Thai és vietnámi fűszerpaszták
Gombák
Göngyöleg
Hűtött termékek
Egyéb hűtött termékek
Friss csírák
Friss fűszerek
Friss zöldáru
Hüvelyesek
Hüvelyes konzervek
Szárított hüvelyesek
Instant tészták és készételek
Instant tészták
Készételek
Italok
Ázsiai szeszes italok
Koktél alapanyagok
Üdítőitalok
Japán tálalóedények
Ansen porcelán
Aurora porcelán
Blue oribe porcelán
Ebi/kani/sakana porcelán
Edo brown porcelán
Egyéb japán tálalóedények
Emerald vert porcelán
Finley blue porcelán
Finley grey porcelán
Fleur de ligne porcelán
Glassy green porcelán
Green oribe procelán
Hana blue porcelán
Izayoi porcelán
Japán melamin és lakk
Japán sushi tálak
Kobaltkék porcelán
Kuro porcelán
Mino yaki porcelán
Mokuzai porcelán
Neko porcelán
Nezumi grey kő
Nippon porcelán
Onyx noir porcelán
Seigaiha porcelán
Sendan porcelán
Silver grey porcelán
Sky blue porcelán
Sori porcelán
Tajimi porcelán
Tetsu kessho porcelán
Türkiz porcelán
Wasabi porcelán
White grey rim porcelán
Yamasaku azur porcelán
Kakaók és kávék
Forró csokoládék
Kakaók
Kávék
Kifutó termékek
Élelmiszer
Eszköz
Kínai tálalóedények
Black maru porcelán
Egyéb kínai tálalóedények
Fehér fényes porcelán
Fehér írásos porcelán
Fekete fényes porcelán
Fekete írásos porcelán
Fekete matt porcelán
Fekete-szürke porcelán
Kínai melamin és lakk
Kínai sushi tálak
Montenegro porcelán
Ogawa porcelán
Kínálótálak
Konzervek
Ázsiai konzervek
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Olívabogyók
Paradicsomkonzervek
Pickle
Savanyúságok
Zöldségkonzervek
Köretek
Egyéb köretek
Gabonák
Lekvárfélék
Chutney
Lekvárok
Zselék
Lisztek és kenyerek
Különleges kenyerek
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött dim sum
Mélyhűtött gombák és zöldségek
Mélyhűtött tenger gyümölcsei
Mélyhűtött tészták és kenyerek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok és tormák
Olajok
Főzőolajok
Salátaolajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Partieszközök
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Fasírtporok
Gabonapelyhek
Táplálkozást kiegészítők
Zöldségkrémek
Rizs
Basmati rizsek
Egyéb rizsek
Jázmin rizsek
Olasz rizsek
Sushi rizsek
Sók
Étkezési sók
Különleges és ízesített sók
Sűrítők és zselésítők
Szójaszósz
Egyéb szójaszósz
Indonéz szójaszósz
Japán szójaszósz
Kínai szójaszósz
Koreai szójaszósz
Thai szójaszósz
Szószok és mártások
Bbq szószok
Észak-afrikai és közel-keleti szószok-pácok
Európai szószok-pácok
Halszószok
Indiai szószok-pácok
Indonéz szószok-pácok
Japán szószok-pácok
Kínai szószok-pácok
Koreai szószok-pácok
Mexikói és közép-amerikai szószok
Olasz tésztaszószok
Thai-vietnámi szószok-pácok
Teák
Fehér teák
Fekete filteres teák
Fekete szálas teák
Fűszeres teák
Gyümölcs filteres teák
Gyümölcsteák
Herbateák
Mate teák
Rooibos teák
Teaválogatások
Zöld filteres teák
Zöld szálas teák
Teakellékek
Egyéb tea kellékek
Teáscsészék
Teáskannák
Teáskészletek
Teaszűrők és filterek
Tejek és tejszínek
Kókusztejek és tejszínek
Növényi tejek és tejszínek
Sűrített tejek
Tészták
Ázsiai búza- és hajdinatészták
Egyéb gluténmentes tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Rizs- és üvegtészták
Indiai tandoori tikka marinád enyhe -ahg
Marinade for indian tandoori tikka mild -ahg
A termék adatai
Kiszerelés: 50 g
Bruttó egységár: 23 020 Ft/ kg
A termékről
Termékleírás
Enyhe indiai fűszerpaszta tandoori kemencében (agyag/fémkemence), grill- vagy BBQ sütőben, esetleg gáz- vagy villanysütőben, nyársra húzás után megsütött tikka ételek marinálásához. A tikkához használható alapanyagok köre relatív széles: bármilyen hús/grillezhető sajt/zöldség, amit harapható nagyságúra daraboltak, vagy olyan, ami eleve kicsi, mint a garnéla.
Nem tartalmaz MSG-t, tartósítószert, mesterséges ízesítőt. Használatra kész, gluténmentes kényelmi termék, amit csupán egy kis joghurttal kell elkeverni. Megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is, amennyiben a joghurtot kihagyják, vagy növényi joghurttal helyettesítik!
Mi a tandoori és mi a tikka?
A tandoori nem egy receptet, ételfajtát vagy ételcsoportot takar. A tandoori ételt kemencében (tandoor) sütik, ezt jelenti a név. A tandoor vagy tannour egy speciális, agyagból vagy fémből készített, henger/váza alakú, süllyesztett vagy felszíni, fával vagy szénnel hevített kemence, amelyet nemcsak Indiában, hanem egész Dél-, Közép- és Nyugat-Ázsiában, ill. Dél-Kaukázusban használnak. Leggyakrabban húst (egész vagy részekre bontott/darabolt/darált) és lepénykenyereket (naan, roti, kulcha), ill. zöldségeket és sajtokat sütnek, nyársra húzva és vertikálisan a szén fölé leeresztve, vagy a kemence oldalára tapasztva. Roppant gyors módszer, a sütési idő mindössze pár perc, egyrészt a közel 470°C-os hőmérsékletnek, másrészt a közvetlen tűz sugárzó hőjének, a konvekciós hőáramlásnak és a forró füstnek köszönhetően.
Indiában a tandoori kemence és a benne készített tandoori ételek egyértelműen az északon található pandzsábi régió sajátjai, itt van igazi hagyománya ennek. 1947 után a pandzsábi szikhek jóvoltából a tandoori kemence használata egész Indiában elterjedt, és a tandoori ételek népszerűsége azóta is töretlen mind Indiában, mind Nagy Britanniában, sőt mondhatni világszerte. Pont ez a popularitás hívta életre a tandoori ételek imitációját, nevezhetjük tandoori stílusú ételeknek, melyek mindegyike az eredetinek csupán egy silány változata, mert bár a fűszerezés és marinád tekintetében tartják magukat az autentikushoz, de sütőben vagy grillen/BBQ-n készítik, és emiatt hiányzik a fa/szén - lecsepegő és elégő fűszerekkel átitatott - közvetlen füstjének, a kemence agyagának és az alapanyagoknak a kölcsönhatásából létrejött utánozhatatlan aromavilág. De hiányzik az olyannyira fontos extra gyors sütési idő is, ami egy ilyen kemence sajátossága, és ami biztosítja, hogy a megsütött alapanyag másodpercek alatt kérget kapjon, erőteljesen karamellizálódjon, és a belső nedvességét megőrizze (hús/zöldség), ne száradjon ki (lepénykenyér).
Indiában (ill. Pakisztánban) a tandoori kemencében sütött lepénykenyerek mellett talán a húsok a legkedveltebbek, főként a tandoori csirke (murgh tandoor), amit vagy egészben/részeire bontva, soha nem darabolva, nyársra húzva sütnek meg, miután hosszan marinálják egy joghurt (dahi) alapú, fűszeres (garam masala, fokhagyma, gyömbér, római kömény, cayenne bors stb.), csípős vagy enyhe pácban, amely az étel összetéveszthetetlen pirosas árnyalatáért felelős. A tandoori csirke alapvetően egy száraz étel, amit előételként/főételként kínálnak, citrommal és valamilyen pickle-lel. A kész tandoori csirke a híres vajas csirke (murgh makhani) alapanyaga is.
A tikka és a tandoori közötti viszony kicsit olyan, mintha a tikka a tandoorinak egy alcsoportja lenne, vagyis a tikka is egy tandoori étel, minden aspektusa megegyezik egy tandooriével, a marinálás, a marinád összetétele, a tandoori kemencében való sütés, a nyársra húzás, csupán az különbözteti meg őket, hogy míg a tandoori ételeket egészben vagy nagyobb, egyben hagyott darabokban sütik, a tikkánál kockázzák, darabolják vagy eleve kisebb fajta anyagot használnak. Ezért is van az, hogy gyakran a tikka ételeket tikka tandoorinak hívják, ahol a tandoori a kemencés sütésre utal, míg a tikka az előkészítés módjára (maga a tikka szó is darabot jelent).
Felhasználás
Joghurttal elkeverve használjuk marinádként nyárson sütött, felkockázott csirkéhez (murgh tikka), -bárányhoz, -marhához, -panírhoz (friss, puha indiai sajtféle) (paneer tikka), -zöldségekhez, -tofuhoz, -garnélához.
Ha a tikkát csirkéből készítjük akár vajas csirkéhez (murgh makhani) is felhasználhatjuk (bár elvileg ehhez klasszikusan tandoori csirke kell), rászórhatjuk tandoori csirkés pizzára feltétként, vagy tandoori csirkesalátára; tehetjük tandoori csirkés szendvicsbe.
Így, ahogy van (joghurt nélkül) nagyon jó sütőben sütött újburgonya (aloo tikka) és édesburgonya hasábok pácolásához.
Mivel nincs lényegi különbség a tikka és a tandoori marinád között, teljesen megfelelő tandoori ételekhez is, mint a nyárson sütött, egész/fél-, nagyobb csirkerészekhez, báránybordához, egész halhoz, egész karfiolhoz (tandoori gobi).
A tandoori tikka ételeinket ideálisan tandoori kemencében kéne sütni, de kiválthatjuk BBQ- vagy grillsütővel jobb híján, legrosszabb esetben pedig gáz- vagy villanysütővel.
Hozzávalók (4 személyre)
► 1 tasak AHG Indiai tandoori tikka marinád
► 55 - 110 ml natúr joghurt
► 450 g bőrnélküli, kicsontozott csirkehús vagy bárányhús (kb. 2*2 cm-es kockákra darabolva)
► egy kis vaj (sütés közbeni locsolásra)
► citromszeletek
Elkészítés
1/ A fűszerpasztát keverjük össze a joghurttal, pácoljuk be a húst.
2/ Tegyük hűtőbe, hagyjuk a pácban legalább pár órát, de legjobb, ha egy egész éjszakán át marináljuk.
3/ Húzzuk nyársra a húst, és forró, előmelegített grillen (szén/elektromos) süssük készre (kb. 8 - 10 perc), időnként megforgatva, hogy minden oldala egyenletesen süljön. Kenegessük vajjal sütés közben, legalább 2-szer.
4/ Tálaljuk forrón, facsarjunk rá egy kis citromlevet.
TIPP
- Kínáljuk naan-nal (tandoori kemencében sütött, kelesztett indiai lepénykenyér), adjunk mellé valamilyen indiai pickle-t vagy chutney-t.
- Hús helyett készítsük garnélával, panírral vagy zöldségekkel.
Az összetevőkről
Összetétel
szójaolaj, desztillált ecet, fokhagyma, só, gyömbér, paprikapor, citromlé, római kömény, koriander, zöldfűszerek és fűszerek, piros chili, szezámolaj, fekete bors
Allergének
Szóját, szezámot tartalmaz.
Tápanyag-összetétel 100 g termékben
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1070 kJ / 256 kcal
Zsír: 252 g
- amelyből telített zsírsavak: 3.4 g
Szénhidrát: 8.6 g
- amelyből cukrok: 4.2 g
Rost: 7.3 g
Fehérje: 3.7 g
Só: 9.2 g
Tárolás: Száraz, hűvös tárolandó; óvjuk a közvetlen napsugárzástól.
Származási ország: Thaiföld
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.