Tikka masala szósz enyhe -sharwood's

Tikka masala sauce mild -sharwood’s

Ár:
2.650 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 420 g
Bruttó egységár: 6 310 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Enyhén csípős, paradicsomos, krémes (joghurtos-tejszínes-kókuszos), fűszeres - aromás indiai stílusú kész főzőszósz 4 adag tikka masalához (lásd a lenti receptet). Lehetővé teszi, hogy az eredeti étel nagyon leegyszerűsített és gyors változatát otthon is bármikor elkészítsük nem több, mint 20 perc alatt.

Gluténmentes, nem tartalmaz mesterséges színezőanyagot és -tartósítószert, ill. MSG-t. Megfelelő a laktovegetáriánus étrendet követők számára is!

 

Mi a tikka masala?

Egy pár évtizedes, viszonylag „fiatal”, és meglehetősen zavaros eredetű curry-féle. Van, aki azt állítja, hogy Glasgow-ból származik; van, aki a Nagy Britanniában élő bangladesi séfeknek tulajdonítja; a pándzsábiak sajátjuknak tekintik, és van, aki szerint egy tradicionális mogul étellel van dolgunk, de a nap végén valójában senki nem tudja pontosan megmondani, hogy melyik az igaz, és talán nem is fontos. Hogy még jobb legyen, a neve is elég ködös, bár ugyanarról az ételről van szó, hívják tikka masalának, tandoori masalának és tandoori curry-nek is. Egy dolgot biztosan lehet tudni, hogy mindenki imádja.

Alapja a tandoori tikka vagy tikka, amit egy fűszeres-krémes paradicsomos szószban kínálnak. A tandoori tikka nem más, mint egy joghurt (dahi) alapú, fűszeres (garam masala, fokhagyma, gyömbér, római kömény, cayenne bors), csípős vagy enyhe marinádban pácolt, kicsontozott, bőrnélküli, felaprított húsféle (csirke, bárány, marha) vagy garnéla, esetleg panír (puha, friss indiai sajtféle) vagy zöldség, amit nyársra húzva, tandoori kemencében (agyagból vagy fémből készül, henger/váza alakú, süllyesztett vagy felszíni, fával vagy szénnel hevített) sütnek készre. A tandoori kemencét legtöbb esetben valami más sütőeszközzel váltják ki, amivel hasonló eredményt lehet elérni, ez lehet grill- vagy BBQ sütő, valamint a kevésbé jó, de még elfogadható villany- vagy gázsütő.

A mártás, amelyben kínálják, elég változó összetételű tud lenni, de mindegyiknél alap a paradicsom, tejszín és/vagy kókusztej és egy fűszerkeverék (masala), illetve fel szokták használni a maradék joghurtos marinádot is.

Rengeteg receptet találni, ahol az első szakaszt, a marinálást-sütést elég változatos módon leegyszerűsítik: serpenyőben, olajban sütik; a húst megfőzik; vagy éppen teljesen kihagyják ezt a részét; stb. Igencsak fontos ennél az ételnél, hogy a marinálást és a grill- vagy BBQ sütőben való sütést (ha már nincs tandoori kemence) ne váltsuk ki silány megoldásokkal, mert a végeredmény is ilyen lesz.

A csirkével készített tikka masala (murgh tikka masala) nagyon hasonlít a vajas csirkéhez (murgh makhani), nem könnyű különbséget tenni a kettő között, mert a határvonal elég vékony, főleg amiatt, hogy mára már szinte megszámlálhatatlan változatban készítik mindkettőt. Ami biztosan elkülöníti őket, az a származásuk, míg a tikka eredete homályos, valószínűleg nem is indiai, a vajas csirke egyértelműen indiai étel. A vajas csirke sokkal több vajjal készül, és valamelyest krémesebb, a tikka masala nyersebb, robusztusabb, fűszeresebb érzetű, mivel kevesebb tejszín, vaj kerül bele, de hozzá kell tenni, hogy ez sem feltétlenül mindig igaz.

 

Felhasználás

Bár a legismertebb tikka masala a csirkés (murgh tikka masala), létezik zöldséggel, panírral, tofuval, garnélával vagy báránnyal, marhával készített változat is.

Mivel ez valójában egy „két fázisos” étel, ahol az első szakasznak, a marinálásnak és grillezésnek fontos szerepe van, ha van időnk, ne hagyjuk ki. Az ételünk fő alapanyagát pácoljuk egy fűszeres-joghurtos marinádban, húzzuk nyársra, és süssük meg tandoori kemencében/grill- vagy BBQ sütőben, legvégső esetben gáz- vagy villanysütőben. A marinádhoz létezik külön fűszerpaszta, az leegyszerűsíti az egész folyamatot.

Ha ez megvan, utána jöhet a mártás elkészítése, amelybe csak bele kell dobálni a karamellizált, fűszeres, itt-ott kicsit megégett, füstös hús (vagy egyéb) darabokat, és röviden összefőzni az egészet, majd tálalni. Ha van marinád maradékunk, azt is adjuk a szószhoz.

A főzőszószt használhatjuk kötetlenebbül is, kísérletezhetünk vele, pl. tikka masalá-s darált marhahússal töltött héjában sült krumplihoz, csirke tikka masalá-s olasz tésztához.

Hozzávalók tikka masalához (4 személyre)

  • 1 üveg Sharwood’s Tikka masala szósz
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 500 g csirke vagy zöldség, felkockázva
  • friss korianderzöld, díszítéshez

Elkészítés

  1. Forrósítsuk fel az olajat egy tapadásmentes serpenyőben, dobjuk rá a csirkét/zöldséget, pirítsuk kb. 5 percig.
  2. Adjuk hozzá a szószt, keverjük össze, és alacsony hőmérsékleten főzzük 10 - 15 percig, vagy amíg elkészül.
  3. Díszítsük friss korianderrel.
  4. Tálaljuk forrón.

TIPP

  • Köretként adjunk naan-t (tandoori kemencében sütött, kelesztett indiai lepénykenyér)/párolt basmati rizst és papadot (bő olajban sütött, vékony, ropogós, kelesztetlen kenyérféle urid lencse-lisztből), kínáljunk mellé mangó chutney-t.
  • Csirke/zöldség helyett készítsük panírral.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, paradicsom 32%, joghurt 9% (tej), cukor, zsíros tejszín 3.5% (tej), módosított kukoricakeményítő, hagyma, repceolaj, kókuszkrém, gyömbérpüré, fokhagymapüré, aszalt kókusz, őrölt római kömény, őrölt koriander, koriander, só, őrölt fűszerek, író fehérje koncentrátum (tej), citromlé sűrítmény, savanyúságot szabályozó: E270; színezék: paprikakivonat

 

Allergének

Tejterméket tartalmaz. Nyomokban szezámot tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 463 kJ / 111 kcal
Zsír: 7.0 g
- amelyből telített zsírsavak: 3.3 g
Szénhidrát: 9.6 g
- amelyből cukrok: 6.5 g
Rost: 1.7 g
Fehérje: 1.6 g
Só: 0.70 g

 

Tárolás: Hűvös, száraz helyen tartandó, napfénytől védve. Felbontás után tároljuk hűtőben, és 3 napon belül használjuk fel.

Származási hely: Egyesült Királyság

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!