Akciós termékek
Akciós mélyhűtött termékek
Akciós szárazáru
Algák
Aszalt gyümölcsök
Átmeneti készlethiány
Ázsiai levesalapok
Bambusznyársak
Chiliszószok és paszták
Ázsiai chiliszószok és paszták
Édes chiliszószok és paszták
Extrém chiliszószok és paszták
Mexikói-karib-amerikai chiliszószok és paszták
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipán és fondant
Öntetek és krémek
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Cukrászati eszközök
Desszert kapszlik
Egyéb kellékek
Fém- és műanyag kiszúrók
Gyertyák
Habzsákok és fejek
Lapátok-kések-kártyák
Muffin papírok
Nyalóka
Sütőformák
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Torta- és egyéb dobozok
Cukrok és édesítőszerek
Cukrok
Egyéb édesítőszerek
Mézek
Szirupok
Dezsőke
Ecetek és dresszingek
Balzsamecetek
Borecetek
Dresszingek
Egyéb ecetek
Gyümölcs- és ízesített ecetek
Rizsecetek
Édességek és sós snackek
Édességek
Sós snackek
Evőeszközök
Evőeszköz
Evőpálcák
Főzőeszközök
Egyéb eszközök
Főző- és sütőedények
Gőzölők
Kések
Mozsarak és őrlők
Sushi kellékek
Szűrők és szedők
Wok és eszközei
Fűszer- és egyéb tárolók
Fűszerek
Borsok
Chilik
Fűszerkonzervek
Fűszerpaprikák
Monofűszerek
Fűszerfélék
Ételízesítők és levesalapok
Fűszerolajok
Fűszerkeverékek
Afrikai fűszerkeverékek
Bárány és vad fűszerkeverékek
Curry fűszerkeverékek
Hal fűszerkeverékek
Indiai fűszerkeverékek
Ital fűszerkeverékek
Közel-keleti fűszerkeverékek
Marha-steak-grill-bbq fűszerkeverékek
Mediterrán fűszerkeverékek
Mexikói-dél amerikai-kreol fűszerkeverékek
Olasz fűszerkeverékek
Rizs-burgonya fűszerkeverékek
Saláta-zöldség fűszerkeverékek
Sertés fűszerkeverékek
Süti-kenyér fűszerkeverékek
Szárnyas fűszerkeverékek
Távol-keleti fűszerkeverékek
Fűszerpaszták
Egyéb fűszerpaszták
Indiai fűszerpaszták
Indonéz fűszerpaszták
Japán fűszerpaszták
Kínai fűszerpaszták
Koreai fűszerpaszták
Mexikói-dél-amerikai fűszerpaszták
Thai és vietnámi fűszerpaszták
Gombák
Göngyöleg
Hűtött termékek
Egyéb hűtött termékek
Friss csírák
Friss fűszerek
Friss zöldáru
Hüvelyesek
Hüvelyes konzervek
Szárított hüvelyesek
Instant tészták és készételek
Instant tészták
Készételek
Italok
Ázsiai szeszes italok
Koktél alapanyagok
Üdítőitalok
Japán tálalóedények
Ansen porcelán
Aurora porcelán
Blue oribe porcelán
Ebi/kani/sakana porcelán
Edo brown porcelán
Egyéb japán tálalóedények
Emerald vert porcelán
Finley blue porcelán
Finley grey porcelán
Fleur de ligne porcelán
Glassy green porcelán
Green oribe procelán
Hana blue porcelán
Izayoi porcelán
Japán melamin és lakk
Japán sushi tálak
Kobaltkék porcelán
Kuro porcelán
Mino yaki porcelán
Mokuzai porcelán
Neko porcelán
Nezumi grey kő
Nippon porcelán
Onyx noir porcelán
Seigaiha porcelán
Sendan porcelán
Silver grey porcelán
Sky blue porcelán
Sori porcelán
Tajimi porcelán
Tetsu kessho porcelán
Türkiz porcelán
Wasabi porcelán
White grey rim porcelán
Yamasaku azur porcelán
Kakaók és kávék
Forró csokoládék
Kakaók
Kávék
Kifutó termékek
Élelmiszer
Eszköz
Kínai tálalóedények
Black maru porcelán
Egyéb kínai tálalóedények
Fehér fényes porcelán
Fehér írásos porcelán
Fekete fényes porcelán
Fekete írásos porcelán
Fekete matt porcelán
Fekete-szürke porcelán
Kínai melamin és lakk
Kínai sushi tálak
Montenegro porcelán
Ogawa porcelán
Kínálótálak
Konzervek
Ázsiai konzervek
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Olívabogyók
Paradicsomkonzervek
Pickle
Savanyúságok
Zöldségkonzervek
Köretek
Egyéb köretek
Gabonák
Lekvárfélék
Chutney
Lekvárok
Zselék
Lisztek és kenyerek
Különleges kenyerek
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött dim sum
Mélyhűtött gombák és zöldségek
Mélyhűtött tenger gyümölcsei
Mélyhűtött tészták és kenyerek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok és tormák
Olajok
Főzőolajok
Salátaolajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Partieszközök
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Fasírtporok
Gabonapelyhek
Táplálkozást kiegészítők
Zöldségkrémek
Rizs
Basmati rizsek
Egyéb rizsek
Jázmin rizsek
Olasz rizsek
Sushi rizsek
Sók
Étkezési sók
Különleges és ízesített sók
Sűrítők és zselésítők
Szójaszósz
Egyéb szójaszósz
Indonéz szójaszósz
Japán szójaszósz
Kínai szójaszósz
Koreai szójaszósz
Thai szójaszósz
Szószok és mártások
Bbq szószok
Észak-afrikai és közel-keleti szószok-pácok
Európai szószok-pácok
Halszószok
Indiai szószok-pácok
Indonéz szószok-pácok
Japán szószok-pácok
Kínai szószok-pácok
Koreai szószok-pácok
Mexikói és közép-amerikai szószok
Olasz tésztaszószok
Thai-vietnámi szószok-pácok
Teák
Fehér teák
Fekete filteres teák
Fekete szálas teák
Fűszeres teák
Gyümölcs filteres teák
Gyümölcsteák
Herbateák
Mate teák
Rooibos teák
Teaválogatások
Zöld filteres teák
Zöld szálas teák
Teakellékek
Egyéb tea kellékek
Teáscsészék
Teáskannák
Teáskészletek
Teaszűrők és filterek
Tejek és tejszínek
Kókusztejek és tejszínek
Növényi tejek és tejszínek
Sűrített tejek
Tészták
Ázsiai búza- és hajdinatészták
Egyéb gluténmentes tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Rizs- és üvegtészták
Vajas csirke szósz enyhe -ashoka
Butter chicken sauce mild -ashoka
A termék adatai
Kiszerelés: 275 g
Bruttó egységár: 7 200 Ft/ kg
A termékről
Termékleírás
Hagyma-paradicsom alapú, fűszeres, a kókusztól és kesudiótól lágy és krémes indiai stílusú főzőszósz vajas csirkéhez (murgh makhani). Használatra kész kényelmi termék, amely 3 adaghoz elég (lásd a lenti receptet). Gluténmentes, nem tartalmaz mesterséges ízesítőt, -színezőanyagot és hozzáadott tartósítószert.
Alapvetően egy nagyon leegyszerűsített vajas csirkéhez van kitalálva, ahol a csirkét nem marináljuk, és sütjük meg külön, emiatt gyors és egyszerű (lásd a lenti receptet), de elkészíthetjük az időigényesebb változatát is, pácolással-külön sütéssel, ami egy másik szintre emeli az ételt.
Mi a vajas csirke?
Egy viszonylag újkeletű indiai étel, az 1950-es években készítették el először, Delhiben, a Moti Mahal nevű étterem alapítói. A világ összes konyhájában sok példát lehet találni arra, hogy a keletkező maradékokat valami módon „újrahasznosítják”, a vajas csirke is egy ilyen praktikus meggondolás terméke. A Moti Mahal étteremben nagyon sok - fűszeres joghurtos marinádban pácolt, tandoori kemencében megsütött - tandoori csirkét szolgáltak fel, és hogy a nap végén a megmaradt húst ne kelljen kidobni, egy paradicsom alapú, fűszeres, krémes, selymes, vajban és tejszínben gazdag mártásban szolgálták fel egy teljesen új ételként.
A vajas csirkét, akárcsak a tikka masalát, hívhatjuk nyugodtan „két fázisos” ételnek: első körben a csirkét egy gyömbér-és fokhagymapürés joghurt alapú, chilivel, garam masalával stb. fűszerezett marinádban pácolják pár óráig/egy éjszakán át, ezt nyársra húzva megsütik valamilyen módon, ideálisan tandoori kemencében, jobb híján grill- vagy BBQ sütőben, esetleg villany- vagy gázsütőben, és csak legvégső esetben serpenyőben. Bár általában a vajas csirke alapanyagaként a tandoori csirkét (tandoori kemencében sült egész vagy nagyobb csirkedarabokat) nevezik meg, tulajdonképpen leginkább csirke tikkát használnak hozzá, ami egy tandoori csirke változat, és minden tekintetben ugyanúgy készül, mint a tandoori csirke, az egyetlen különbség az, hogy a húst feldarabolják, és nem egyben sütik.
A paradicsomos, gyömbér- és fokhagymapürés, gazdagon fűszerezett, tejszínnel, vajjal, olykor kesudiópasztával dúsított, enyhén csípős mártást, amelyben az elkészült csirkét kínálják, külön készítik el, és hogy állaga igazán bársonyosan krémes és lágy legyen, szitán is áttörik.
Mivel a csirke tikka masalához ugyanúgy csirke tikkát használnak, mint legtöbbször a vajas csirkéhez, gyakran felmerül a kérdés, hogy van-e különbség a kettő között, mert ez a két étel elég kísértetiesen tud hasonlítani egymásra, főleg amiatt, hogy mára már szinte megszámlálhatatlan változatban készítik mindkettőt. Ami biztosan elkülöníti őket, az a származásuk, míg a tikka eredete homályos, valószínűleg nem is indiai, a vajas csirke egyértelműen indiai étel. A vajas csirke sokkal több vajjal és tejszínnel készül, és valamelyest krémesebb és édeskésebb, a tikka masala nyersebb, robusztusabb, fűszeresebb érzetű, mivel kevesebb tejszín, vaj kerül bele, de hozzá kell tenni, hogy ez sem feltétlenül mindig igaz.
Felhasználás
Mivel ez valójában egy „két fázisos” étel, ahol az első szakasznak, a marinálásnak és grillezésnek fontos szerepe van, ha van időnk, ne hagyjuk ki. Ha nem akarunk bajlódni az egésszel, készítsük a lentiek szerint, ez garantáltan gyors lesz, de kevésbé finom.
A marinádhoz létezik kész tandoori fűszerpaszta, használjuk ezt a terméken levő instrukciók szerint. Pácoljuk a csirkét a tandoori fűszerpasztás-joghurtos marinádban pár óráig/egy éjszakán át, húzzuk nyársra és süssük meg tandoori kemencében, vagy BBQ- vagy grillsütőben, legrosszabb esetben pedig gáz- vagy villanysütőben.
Ha ez megvan, utána jöhet a mártás, amelybe csak bele kell dobálni a karamellizált, fűszeres, itt-ott kicsit megégett, füstös hús (vagy egyéb) darabokat, és röviden összefőzni az egészet, majd tálalni.
Sok kevésbé szokványos tovább-felhasználása is született a vajas csirkének, pl. töltött paratha (rétegezéssel készített, kelesztetlen, töltött indiai lepénykenyér) vagy tortilla tekercs tölteléke, szendvicsek feltétje, pite tölteléke.
Hozzávalók (3 személyre)
- 1 üveg Ashoka Vajas csirke szósz
- 1 evőkanál növényi olaj
- 300 g csirkehús, feldarabolva
- 1 evőkanál tejszín és friss korianderzöld díszítéshez
Elkészítés
- Közepes hőfokon hevítsük fel az olajat egy tapadásmentes serpenyőben.
- Adjuk hozzá a húst, pirítsuk 5 - 7 percig, amíg enyhén barna lesz.
- Öntsük rá a szószt, alaposan keverjük el, és főzzük kb. 15 percig.
- Tálaljuk forrón, díszítsük.
TIPP
- Kínáljuk naan-nal (tandoori kemencében sütött, kelesztett indiai lepénykenyér)/kulchával (kelesztés nélküli, finomlisztből készült indiai lepénykenyér)/tandoori rotival (kelesztés nélküli, teljes kiőrlésű lisztből, attából készült, tandoori kemencében sütött indiai lepénykenyér), és/vagy párolt basmati rizzsel/római köményes basmati rizzsel.
Az összetevőkről
Összetétel
hagyma, víz, kókusztej (víz, kókuszdiókivonat), sűrített paradicsom, napraforgóolaj, gyömbér, cukor, fokhagyma, só, kesudió, dinnyemag, kukoricakeményítő, zöld chili, őrölt római kömény, fűszerek, korianderlevél, szárított görögszénalevél, savanyítószer: E330
Allergének
Kesudiót tartalmaz. Nyomokban földimogyorót, dióféléket, szóját, mustárt és szezámot tartalmazhat.
Tápanyag-összetétel 100 g termékben
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 528 kJ/127 kcal
Zsír: 8,1 g
- amelyből telített zsírsavak: 3,7 g
Szénhidrát: 11 g
- amelyből cukrok: 2,1 g
Fehérje: 1,9 g
Só: 1,3 g
Tárolás: Hűvös helyen tartandó, napfénytől védve. Felbontás után tároljuk hűtőben.
Származási hely: India
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.