Indiai rogan josh currypaszta csípős -ahg

Spice paste for indian rogan josh hot -ahg

Ár:
1.151 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 50 g
Bruttó egységár: 23 020 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Csípős, fűszeres indiai stílusú fűszerpaszta Rogan josh báránycurry-hez. Elég általános összetételű, ha nem találjuk elég markánsnak, nyugodtan kiegészíthetjük egy kis fahéjjal, szegfűszeggel, zöld- és/vagy fekete kardamommal, őrölt gyömbérrel.

Használatra kész, gluténmentes, halal minősítésű kényelmi termék, nem tartalmaz tartósítószert, mesterséges színezéket és -ízesítőt. Megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is! 4 adag curryhez 1 tasak paszta szükséges (lásd a lenti receptet).

 

Mi is a Rogan josh?

A Rogan josh India legészakibb csücskéből, Kasmírból származik. A moguloknak köszönhetően került ide, akiknek konyháját a perzsa konyha befolyásolta jelentősen. Autentikus formájában ez egy közepesen csípős, aromás, bárányhússal (birka/kecske) készített curry, jellegzetes vörös mártásban.

A kasmíri muszlimok ghi-vel (tisztított vaj), gyömbérrel, fokhagymával, salottahagymával, aromás, melegítő fűszerekkel (mint fahéj, szegfűszeg, kardamom stb.) készítik, a kasmíri hinduk mellőzik a hagymát, fokhagymát, helyette asafoetidával ízesítik, és joghurttal dúsítják; friss gyömbér helyett szárítottat használnak.

Az étel tipikus mélyvörös színét a hindu verzióban homoki báránypirosítóval, a muszlim variációban pedig tarajos celóziával érik el; ezeket Kasmírban használják, India többi részén kevésbé. Mindkét változat egyik kulcsfűszere a híres kasmíri chili, amely édeskés, mint egy fűszerpaprika, és jóval enyhébb, mint általában a chilik.

A kasmíri Rogan josh-okhoz jellemzően édesköményt adnak, ez különbözteti meg a többi indiai változattól.

A Rogan josh esetében a mai napig vitatott, hogy kell-e hozzá paradicsom vagy sem: van, aki úgy gondolja, hogy a hagyományos változatnak nem része; van, aki szerint a mártás egyik fő alapanyaga; és van, aki úgy tartja, hogy csak bizonyos helyi verziókhoz használnak paradicsomot, illetve nyugaton.

Hosszan, lassan párolják, amely lehetővé teszi, hogy a fűszerek és a hús íze teljesen összeolvadjon, és a hús omlós, puha legyen. Gyakran egy tipikus indiai konyhatechnológiai eljárással, a dampokhtakkal (dum pukht) fejezik be a főzés i folyamatot, amikoris az edényt a fedőnél körbetömítik tésztával, hogy légmentesen lezárják, és így főzik tovább lassú tűzön, hasonlóan, mint ahogy a biryanit készítik.

Köretként naant (tandoori kemencében sütött, kelesztett indiai lepénykenyér) és/vagy párolt basmati rizst kínálnak.

 

Felhasználás

Hozzávalók (4 személyre)

  ► 1 tasak AHG Indiai Rogan josh currypaszta

  ► 2 ek ghi vagy növényi olaj

  ► 2 db nagy vöröshagyma (apróra vágva)

  ► 350 g bárányhús

  ► 110 ml joghurt

  ► 440 ml víz

  ► friss korianderzöld (díszítéshez)

Elkészítés

 1/ Egy tapadásmentes serpenyőben közepes hőmérsékleten forrósítsuk fel a ghi-t vagy olajat. Dobjuk rá a hagymát, karamellizáljuk.

 2/ Adjuk hozzá a fűszerpasztát, pirítsuk egy percig.

 3/ Dobjuk rá a húst, pirítsuk kb. 5 percig.

 4/ Csökkentsük a hőmérsékletet, öntsük fel a vízzel és a joghurttal, majd nagyon alacsony hőfokon, lefedve pároljuk 30 percig, majd fedő nélkül főzzük további 15 - 20 percig, amíg a hús tökéletesen omlós lesz, és a mártás kellően besűrűsödik.

 5/ Díszítsük friss korianderrel. Tálaljuk forrón.

TIPP

  • Köretként adjunk naant (tandoori kemencében sütött, kelesztett indiai lepénykenyér) és/vagy párolt basmatit rizst.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

szójaolaj, piros chili, só, őrölt kurkuma, cukor, zöldfűszerek, fűszerek, szerecsendió-virág, mustár, római kömény, bors, koriander

 

Allergének

Szóját, mustárt tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1243 kJ/297 kcal
Zsír: 25 g
- amelyből telített zsírsavak: 3,9 g
Szénhidrát: 11 g
- amelyből cukrok: 5,2 g
Rost: 11 g
Fehérje: 1,7 g
Só: 8 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös tárolandó; óvjuk a közvetlen napsugárzástól.

Származási ország: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Négy égtáj ízei Kft.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával. Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, a Négy égtáj ízei Kft. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!