Madras currypaszta csípős -patak's

Madras curry paste hot -patak’s

Ár:
2.490 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 283 g
Bruttó egységár: 8 799 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Csípős, gazdagon fűszerezett indiai fűszerpaszta madras curry-hez. Egy jól összeállított használatra kész, kényelmi termék, nem nagyon szorul kiegészítésre, így használható, ahogy van. Nem tartalmaz tartósítószert, mesterséges színezéket és -ízesítőt. Megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is! Tömény, 2 evőkanál paszta elég 4 adag curry-hez (lásd a lenti receptet).

Az indiai curry-k jellemzően szárított fűszerek keverékével készülnek, amit rendszerint szárazon megpirítanak, mielőtt porrá zúznák; csak a friss gyömbért és a fokhagymát pürésítik. A fűszerpaszták csupán élelmiszeripari „könnyítések” és egyszerűsítések az időhiánnyal küszködők számára.

 

Mi is a madras curry?

A curry szó a köztudatban elég sok zavar forrása, még mindig nem tudni biztosan, hogy indiai eredetű vagy az angolok találták ki, mindenesetre Indiában ismeretlen fogalom abban az értelemben, ahogy az angolok használják, vagyis nagyjából minden mártásos indiai ételre és a hozzájuk társított fűszerkeverékekre (currypor).

Az is bizonytalan, hogy a madras curry indiai vagy brit étel: van, aki azt mondja, hogy Dél-India Tamil Nadu államából származik, és nevét Madras (jelenleg Chennai) városáról kapta; van, aki azt mondja, hogy az angolok hívták így az összes Madras környéki ételt, tehát a madras curry gyűjtőnév volt valójában; és van, aki azt mondja, hogy nem is egy igazi indiai curry-féle, hanem Nagy Britannia „szüleménye”, amit a brit curry házakban találtak ki az 1960-as években.

Rengeteg változatban készítik, talán nincs is olyan, hogy eredeti. A fokhagyma-gyömbérpüré, a kurkuma, a chilipor mindegyiknél alap. Leggyakrabban használt fűszerek az ánizs, koriandermag, római kömény, fahéj, fekete bors, görögszéna, barna mustármag, friss curry levél és korianderlevél stb. Van kókusztejes változata is, de készítik anélkül is; van, amit tamarinddal savanyítanak, van, amit citrusfélékkel. A madras curry-knek van néhány közös jellemzője, verziótól függetlenül: meglehetősen csípős, de készítik enyhébb változatban is; enyhén savanykás tónusú a görögszéna és a tamarind miatt; a fűszereit szárazon pirítják vagy megsütik, mielőtt az ételhez adják; a curry színe vöröses, mivel szósza paradicsom alapú és sok chiliporral/chiliporral és paprikával készül; a szósz sűrű, bársonyos, de nem krémes, mint a vajas csirke szósza.

A madras curryt általában raitával kínálják, ez a joghurt (dahi) alapú zöldségsaláta a curry csípősségét hivatott ellensúlyozni. Körete lehet rizs, vagy valamilyen indiai lepénykenyérféle.

 

Felhasználás

Hozzávalók madras curry-hez (4 személyre)

Elkészítés

  1. Forrósítsuk fel az olajat egy tapadásmentes serpenyőben.
  2. Adjuk hozzá a mustármagot és a curry leveleket.
  3. Dobjuk rá a hagymát, és pároljuk üvegesre.
  4. Keverjük hozzá a fűszerpasztát, 50 ml vizet és a gyömbér-fokhagymapasztát. Időnként kavarjuk meg, és főzzük addig, amíg a víz elpárolog és a szósz besűrűsödik.
  5. Adjuk hozzá a marhahúst, pirítsuk meg.
  6. Adjuk hozzá a maradék 150 ml vizet, forraljuk fel, fedjük le, és alacsony hőmérsékleten főzzük 30 percig, vagy amíg a hús puha nem lesz.
  7. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, és fedő nélkül rotyogtassuk még 15 percig.
  8. Ha csípősebben szeretjük, adjunk hozzá friss chilit.
  9. Szórjunk rá zöld korianderlevelet.
  10. Díszítsük, és tálaljuk forrón.

TIPP:

  • Köretként adjunk párolt basmati vagy ponni rizst vagy naan-t, kínáljunk mellé raitát.
  • Marhahús helyett használjunk csirkét.
  • Vegán változathoz, készítsük padlizsánnal és újburgonyával.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, őrölt fűszerek 24% (koriander, paprika, kardamom, római kömény, fűszerek, lepkeszegmag, fekete bors, gyömbér), repceolaj, só, kukoricaliszt, savanyítószer (E260, E330), tamarind, mustárpor, szárított, aprított piros chili, fokhagymapor, fekete mustármag

 

Allergének

Mustárt tartalmaz. Nyomokban földimogyorót és dióféléket tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1154 kJ/279 kcal
Zsír: 23,1 g
- amelyből telített zsírsavak: 1,7 g
Szénhidrát: 7,0 g
- amelyből cukrok: 1,3 g
Fehérje: 4,4 g
Só: 4,7 g

 

Tárolás: Tároljuk hűvös helyen, napfénytől védve. Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási hely: EU

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!