Akciós termékek
Akciós mélyhűtött termékek
Akciós szárazáru
Algák
Aszalt gyümölcsök
Átmeneti készlethiány
Ázsiai levesalapok
Bambusznyársak
Chiliszószok és paszták
Ázsiai chiliszószok és paszták
Édes chiliszószok és paszták
Extrém chiliszószok és paszták
Mexikói-karib-amerikai chiliszószok és paszták
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipán és fondant
Öntetek és krémek
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Cukrászati eszközök
Desszert kapszlik
Egyéb kellékek
Fém- és műanyag kiszúrók
Gyertyák
Habzsákok és fejek
Lapátok-kések-kártyák
Muffin papírok
Nyalóka
Sütőformák
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Torta- és egyéb dobozok
Cukrok és édesítőszerek
Cukrok
Egyéb édesítőszerek
Mézek
Szirupok
Dezsőke
Ecetek és dresszingek
Balzsamecetek
Borecetek
Dresszingek
Egyéb ecetek
Gyümölcs- és ízesített ecetek
Rizsecetek
Édességek és sós snackek
Édességek
Sós snackek
Evőeszközök
Evőeszköz
Evőpálcák
Főzőeszközök
Egyéb eszközök
Főző- és sütőedények
Gőzölők
Kések
Mozsarak és őrlők
Sushi kellékek
Szűrők és szedők
Wok és eszközei
Fűszer- és egyéb tárolók
Fűszerek
Borsok
Chilik
Fűszerkonzervek
Fűszerpaprikák
Monofűszerek
Fűszerfélék
Ételízesítők és levesalapok
Fűszerolajok
Fűszerkeverékek
Afrikai fűszerkeverékek
Bárány és vad fűszerkeverékek
Curry fűszerkeverékek
Hal fűszerkeverékek
Indiai fűszerkeverékek
Ital fűszerkeverékek
Közel-keleti fűszerkeverékek
Marha-steak-grill-bbq fűszerkeverékek
Mediterrán fűszerkeverékek
Mexikói-dél amerikai-kreol fűszerkeverékek
Olasz fűszerkeverékek
Rizs-burgonya fűszerkeverékek
Saláta-zöldség fűszerkeverékek
Sertés fűszerkeverékek
Süti-kenyér fűszerkeverékek
Szárnyas fűszerkeverékek
Távol-keleti fűszerkeverékek
Fűszerpaszták
Egyéb fűszerpaszták
Indiai fűszerpaszták
Indonéz fűszerpaszták
Japán fűszerpaszták
Kínai fűszerpaszták
Koreai fűszerpaszták
Mexikói-dél-amerikai fűszerpaszták
Thai és vietnámi fűszerpaszták
Gombák
Göngyöleg
Hűtött termékek
Egyéb hűtött termékek
Friss csírák
Friss fűszerek
Friss zöldáru
Hüvelyesek
Hüvelyes konzervek
Szárított hüvelyesek
Instant tészták és készételek
Instant tészták
Készételek
Italok
Ázsiai szeszes italok
Koktél alapanyagok
Üdítőitalok
Japán tálalóedények
Ansen porcelán
Aurora porcelán
Blue oribe porcelán
Ebi/kani/sakana porcelán
Edo brown porcelán
Egyéb japán tálalóedények
Emerald vert porcelán
Finley blue porcelán
Finley grey porcelán
Fleur de ligne porcelán
Glassy green porcelán
Green oribe procelán
Hana blue porcelán
Izayoi porcelán
Japán melamin és lakk
Japán sushi tálak
Kobaltkék porcelán
Kuro porcelán
Mino yaki porcelán
Mokuzai porcelán
Neko porcelán
Nezumi grey kő
Nippon porcelán
Onyx noir porcelán
Seigaiha porcelán
Sendan porcelán
Silver grey porcelán
Sky blue porcelán
Sori porcelán
Tajimi porcelán
Tetsu kessho porcelán
Türkiz porcelán
Wasabi porcelán
White grey rim porcelán
Yamasaku azur porcelán
Kakaók és kávék
Forró csokoládék
Kakaók
Kávék
Kifutó termékek
Élelmiszer
Eszköz
Kínai tálalóedények
Black maru porcelán
Egyéb kínai tálalóedények
Fehér fényes porcelán
Fehér írásos porcelán
Fekete fényes porcelán
Fekete írásos porcelán
Fekete matt porcelán
Fekete-szürke porcelán
Kínai melamin és lakk
Kínai sushi tálak
Montenegro porcelán
Ogawa porcelán
Kínálótálak
Konzervek
Ázsiai konzervek
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Olívabogyók
Paradicsomkonzervek
Pickle
Savanyúságok
Zöldségkonzervek
Köretek
Egyéb köretek
Gabonák
Lekvárfélék
Chutney
Lekvárok
Zselék
Lisztek és kenyerek
Különleges kenyerek
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött dim sum
Mélyhűtött gombák és zöldségek
Mélyhűtött tenger gyümölcsei
Mélyhűtött tészták és kenyerek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok és tormák
Olajok
Főzőolajok
Salátaolajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Partieszközök
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Fasírtporok
Gabonapelyhek
Táplálkozást kiegészítők
Zöldségkrémek
Rizs
Basmati rizsek
Egyéb rizsek
Jázmin rizsek
Olasz rizsek
Sushi rizsek
Sók
Étkezési sók
Különleges és ízesített sók
Sűrítők és zselésítők
Szójaszósz
Egyéb szójaszósz
Indonéz szójaszósz
Japán szójaszósz
Kínai szójaszósz
Koreai szójaszósz
Thai szójaszósz
Szószok és mártások
Bbq szószok
Észak-afrikai és közel-keleti szószok-pácok
Európai szószok-pácok
Halszószok
Indiai szószok-pácok
Indonéz szószok-pácok
Japán szószok-pácok
Kínai szószok-pácok
Koreai szószok-pácok
Mexikói és közép-amerikai szószok
Olasz tésztaszószok
Thai-vietnámi szószok-pácok
Teák
Fehér teák
Fekete filteres teák
Fekete szálas teák
Fűszeres teák
Gyümölcs filteres teák
Gyümölcsteák
Herbateák
Mate teák
Rooibos teák
Teaválogatások
Zöld filteres teák
Zöld szálas teák
Teakellékek
Egyéb tea kellékek
Teáscsészék
Teáskannák
Teáskészletek
Teaszűrők és filterek
Tejek és tejszínek
Kókusztejek és tejszínek
Növényi tejek és tejszínek
Sűrített tejek
Tészták
Ázsiai búza- és hajdinatészták
Egyéb gluténmentes tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Rizs- és üvegtészták
Tikka masala currypaszta médium -patak's
Tikka masala curry paste medium -patak’s
A termék adatai
Kiszerelés: 283 g
Bruttó egységár: 8 799 Ft/ kg
A termékről
Termékleírás
Közepesen csípős, indiai fűszerpaszta 8 adag, leegyszerűsített tikka masalához (fűszeres-krémes paradicsomos indiai curry-féle).
Gluténmentes, nem tartalmaz tartósítószert, mesterséges színezéket és -ízesítőt. Megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is!
Hőkezelés nélkül ne fogyasszuk!
Mi a tikka masala?
Egy pár évtizedes, viszonylag „fiatal”, és meglehetősen zavaros eredetű curry-féle. Van, aki azt állítja, hogy Glasgow-ból származik; van, aki a Nagy Britanniában élő bangladesi séfeknek tulajdonítja; a pándzsábiak sajátjuknak tekintik, és van, aki szerint egy tradicionális mogul étellel van dolgunk, de a nap végén valójában senki nem tudja pontosan megmondani, hogy melyik az igaz, és talán nem is fontos. Hogy még jobb legyen, a neve is elég ködös, bár ugyanarról az ételről van szó, hívják tikka masalának, tandoori masalának és tandoori curry-nek is. Egy dolgot biztosan lehet tudni, hogy mindenki imádja.
Alapja a tandoori tikka vagy tikka, amit egy fűszeres-krémes paradicsomos szószban kínálnak. A tandoori tikka nem más, mint egy joghurt (dahi) alapú, fűszeres (garam masala, fokhagyma, gyömbér, római kömény, cayenne bors), csípős vagy enyhe marinádban pácolt, kicsontozott, bőrnélküli, felaprított húsféle (csirke, bárány, marha) vagy garnéla, esetleg panír (puha, friss indiai sajtféle) vagy zöldség, amit nyársra húzva, tandoori kemencében (agyagból vagy fémből készül, henger/váza alakú, süllyesztett vagy felszíni, fával vagy szénnel hevített) sütnek készre. A tandoori kemencét legtöbb esetben valami más sütőeszközzel váltják ki, amivel hasonló eredményt lehet elérni, ez lehet grill- vagy BBQ sütő, valamint a kevésbé jó, de még elfogadható villany- vagy gázsütő.
A mártás, amelyben kínálják, elég változó összetételű tud lenni, de mindegyiknél alap a paradicsom, tejszín és/vagy kókusztej és egy fűszerkeverék (masala), illetve fel szokták használni a maradék joghurtos marinádot is.
Rengeteg receptet találni, ahol az első szakaszt, a marinálást és a sütést elég változatos módon leegyszerűsítik: serpenyőben, olajban sütik; a húst megfőzik; vagy éppen teljesen kihagyják ezt a részét; stb. Igencsak fontos ennél az ételnél, hogy a marinálást és a grill- vagy BBQ sütőben való sütést (ha már nincs tandoori kemence) ne váltsuk ki silány megoldásokkal, mert a végeredmény is ilyen lesz.
A csirkével készített tikka masala (murgh tikka masala) nagyon hasonlít a vajas csirkéhez (murgh makhani), nem könnyű különbséget tenni a kettő között, mert a határvonal elég vékony, főleg amiatt, hogy mára már szinte megszámlálhatatlan változatban készítik mindkettőt. Ami biztosan elkülöníti őket, az a származásuk, míg a tikka eredete homályos, valószínűleg nem is indiai, a vajas csirke egyértelműen indiai étel. A vajas csirke sokkal több vajjal készül, és valamelyest krémesebb, a tikka masala nyersebb, robusztusabb, fűszeresebb érzetű, mivel kevesebb tejszín, vaj kerül bele, de hozzá kell tenni, hogy ez sem feltétlenül mindig igaz.
Felhasználás
Bár a legismertebb tikka masala a csirkés (murgh tikka masala), létezik zöldséggel, panírral, tofuval, garnélával vagy báránnyal, marhával készített változat is.
„Két fázisos” étel, első szakaszban a fő alapanyagát, a fűszeres-joghurtos pácban marinált, nyársra húzott húst stb. kell tandoori kemencében/grill- vagy BBQ sütőben megsütni. A marinádhoz létezik kész fűszerpaszta, az leegyszerűsíti az egész folyamatot. 4 személyre kb. 500 g hússal vagy zöldséggel számolhatunk. Fontos, hogy a marinálás-grillezés lépést ne hagyjuk ki, és megfelelően csináljuk, különben az étel kevésbé lesz ízletes.
Ha ez megvan, utána jöhet a második szakasz, a mártás elkészítése, amelybe csak bele kell dobálni a karamellizált, fűszeres, itt-ott kicsit megégett, füstös húsdarabokat, és röviden összefőzni az egészet, majd tálalni. Ha van marinád maradékunk, azt is adjuk a szószhoz.
A lenti recept egy leegyszerűsített változat, teljesen kihagyja az első fázist, de ha van rá időnk, mi ne hagyjuk ki, megéri a rá szánt időt és energiát.
Hozzávalók tikka masalához (4 személyre)
- 1/2 üveg Patak’s Tikka masala fűszerpaszta
- 1 db hagyma, felszeletelve
- 200 g paradicsom, felkockázva
- 1 teáskanál gyömbér-fokhagymapüré
- 2 evőkanál növényi olaj
- 200 ml víz
- hús/zöldség/panír, felkockázva (lásd fent)
- 150 ml tejszín
Elkészítés
- Forrósítsuk fel az az olajat egy tapadásmentes serpenyőben, dobjuk rá a hagymát, pirítsuk meg.
- Adjuk hozzá a gyömbér-fokhagymapürét, 1 üveg fűszerpasztát és 50 ml vizet, és főzzük, amíg a víz elpárolog.
- Adjuk hozzá a húst/zöldséget/panírt, és pirítsuk le.
- Adjuk hozzá a paradicsomot, öntsük fel a maradék 150 ml vízzel, és lassú tűzön főzzük, amíg besűrűsödik, kb. 15 percig.
- Adjuk hozzá a tejszínt.
- Tálaljuk forrón.
TIPP
- Kínáljuk naan-nal (tandoori kemencében sütött, kelesztett indiai lepénykenyér) és/vagy párolt basmati rizzsel.
- Ha vegán változatban gondolkodunk, a zöldség vagy tofu marinádjához használjunk valamilyen növényi joghurtot, az esetleges krémesítéshez pedig növényi tejszínt vagy kókusztejet.
- Ha kevés az időnk, és a legegyszerűbb és leggyorsabb utat választjuk, akkor hagyjuk ki a hús marinálás-sütés szakaszt. Adjuk a nyers húst a lepirított hagymához, és folytassuk értelemszerűen a fent leírtak szerint.
Az összetevőkről
Összetétel
víz, őrölt fűszerek 20% (kurkuma, paprika, római kömény, koriander, fűszerek), repceolaj, só, kukoricaliszt, savak (E260, E330), tamarind, fokhagymapor, szárított görögszénalevél, római kömény, paprikakivonat, szárított korianderlevél, mustárpor
Allergének
Mustárt tartalmaz. Nyomokban földimogyorót és dióféléket tartalmazhat!
Tápanyag-összetétel 100 g termékben
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1117 kJ/270 kcal
Zsír: 22.9 g
- amelyből telített zsírsavak: 1.7 g
Szénhidrát: 7.8 g
- amelyből cukrok: 0.8 g
Fehérje: 3.0 g
Só: 4.7 g
Tárolás: Hűvös, száraz helyen tartandó. Felbontás után tároljuk hűtőben, és 6 hónapon belül használjuk el.
Származási hely: Lengyelország
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.