Indonéz rendang curry fűszerpaszta csípős -ahg

Spice paste for indonesian rendang curry -ahg

Ár:
994 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 50 g
Bruttó egységár: 19 880 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Csípős, pikáns, ízes fűszerpaszta a kirobbanóan aromás rendanghoz, az indonéz szigetvilági Szumátra nyugati részén található Minangkabau régió ún. padang konyhájának legnevezetesebb ételéhez.

A termék halal minősítésű, gluténmentes, nem tartalmaz MSG-t, tartósítószert és mesterséges színezőanyagot. Vegánok és vegetáriánusok számára is ideális, nincs benne állati eredetű összetevő. A készítmény használata rendkívül egyszerű és praktikus (lásd a receptet lent); 1 tasak tartalma 4 adag rendanghoz elég.

 

Mi is az a rendang?

A rendang az öt indonéz nemzeti étel egyike, a padang (minangkabau) konyha közel legismertebb fogása, amelyet nemcsak az indonéz szigetvilág teljes területén sikerült meghonosítani a vándorló minangkabauiaknak, hanem a környező országokban is, mint pl. Malajzia, Szingapúr, Brunei és a Fülöp-szigetek.

Curry-félének tekintik, egy - különféle illatos fűszerekkel kókusztejben - hosszan-lassan párolt sűrű, krémes, gazdag, elképesztően összetett ízvilágú húsragunak. De a rendang valójában nem egy ételfélét jelöl, hanem egy főzési technikát, a lassú párolást/főzést, amely során addig kavarják az ételt, amíg a hozzáadott folyadék elpárolog, a hús omlós lesz, és magába szívja a fűszerek/ízesítők  aromáját.

A padang konyha a csípős-fűszeres kókusztejben lassan párolt húsételeket aszerint kategorizálja, hogy a főzés végén milyen sűrű lesz az étel, így különbözteti meg tehát a gulai-t, a kalio-t és a rendangot. A gulai sárgás színű, egészen leveses-szószos, mivel rövid ideig főzik; amint a hús elkészült, és a kókusztej felforrt, leveszik a tűzről. Ezt curry-nek tekintik. Ha a gulai-t tovább főzik, amíg a kókusztej részben elpárolog, és a hús barnulni kezd, már kalio-val van dolgunk. Színe barna, és nedves rendang-nak hívják másképpen. Ha a kalio-t tovább főzik, és az összes folyadék elpárolgott, a hús pedig vajpuha, sötétbarna, majdnem fekete, mert a kókusztej és a fűszerek karamellizálódtak, rendang-ról beszélünk. Ez egy nagyon hosszú folyamat szokott lenni, amely minimum 8-9 órát vesz igénybe.

Jellemzően a rendang-ot marhával készítik, de több mint 150 verziója létezik, más-más hússal, és némileg változó fűszerezéssel. Elengedhetetlen alkotóeleme a kókusztej, és egy nagyon sok-összetevős fűszerpaszta, általában galangából, gyömbérből, chiliből, kurkumalevelekből, citromnádból, fokhagymából, salottahagymából, fahéjból, kardamomból, stb. A fűszerek nagyrésze antimikrobiális és tartósító tulajdonságokkal rendelkezik, ezért a jól elkészített rendang 4 hétig is eláll szobahőmérsékleten.

A rendangot párolt rizzsel, zöldségekkel, samballal tálalják.

 

Felhasználás

A legnépszerűbb változata a marha rendang. A vélemények megoszlanak, hogy melyik az ideális húsrész ehhez, van, aki sovány, száraz húsra esküszik, mint pl. a fehér vagy fekete pecsenye, mások szerint a kötőszövetekben gazdag részek a jók, mint a tarja, lábszár. Érdemes kisebb darabokra vágni, hogy a fűszerek jól átjárják a húst, de ne túl apróra, mert akkor főzés közben szétesik.

Gyakran készítik csirkével, kecskehússal, báránnyal, különféle halakkal, tenger gyümölcseivel, belsőségekkel, stb.

Körete lehet párolt rizs, ketupat (kókuszlevélbe nyomkodott főtt rizs), lemang (bambuszcsőben párolt ragacsos rizs), kurkumás rizsmaláj nasi lemak (kókusztejes rizs), esetleg nasi minyak (ghí-vel készített rizs). Kötelező kísérője a sambal.

A rendang fűszerpasztát – nem annyira szokványosan – a Nasi goreng rendang fűszerezéséhez is használják, ami az indonéz sült rizsnek egyik változata a sok közül.

Indonéz rendang hozzávalók (4 személyre)

  ► 1 tasak AHG Indonéz rendang curry fűszerpaszta

  ► 2 evőkanál étolaj

  ► 450 g marha/csirke/bárány (kockára vágva)

  ► 440 ml kókusztej

  ♦ kaffir lime levél (díszítéshez)

Elkészítés

1/ Forrósítsuk fel az olajat közepes lángon, egy tapadásmentes serpenyőben.

 2/ Adjuk hozzá a fűszerpasztát, és pirítsuk fél percig.

 3/ Adjuk hozzá a húst, és pirítsuk 2 percig.

 4/ Vegyük lejjebb a hőmérsékletet, adjuk hozzá a kókusztejet, forraljuk fel.

 5/ Fedő alatt lassú tűzön pároljuk az egészet kb. 30 percig, majd vegyük le a fedőt, és pároljuk tovább lassú tűzön még 20 percig, vagy amíg a hús puha lesz, és a szósz teljesen elfő, besűrűsödik.

 6/ Kavargassuk folyamatosan, mert könnyen odaéghet!

 7/ Vegyük figyelembe, hogy ha marhából készítjük, a fent megadott főzési idő jóval hosszabb lesz.

TIPP

  • Használjunk magas zsírtartalmú kókusztejet!
  • Ha gulai-t (curry) szeretnénk készíteni, csak addig pároljuk, amíg a hús elkészül, és a kókusztej felforr.
  • Ha nedves rendang a cél (kalio), addig pároljuk, amíg a kókusztej részben elpárolog, és a hús barnulni kezd.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

chili, szójaolaj, hagyma, só, galanga, fokhagyma, salottahagyma, cukor, gyömbér, citromnád, kurkuma, fűszernövények és fűszerek

 

Allergének

Szóját tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 2350 kJ / 568 kcal
Zsír: 51 g
- amelyből telített zsírsavak: 18 g
Szénhidrát: 24 g
- amelyből cukrok: 5,4 g
Rost: 3,8 g
Fehérje: 1,9 g
Só: 4,7 g

 

Tárolás: Tároljuk száraz helyen, közvetlen napfénytől védve.

Származási ország: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!