Rendang fűszerpaszta -koningsvogel

Spice paste for rendang -koningsvogel

Ár:
1.490 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 100 g
Bruttó egységár: 14 900 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Enyhe, pikáns, ízes fűszerpaszta a kirobbanóan aromás rendanghoz, az indonéz szigetvilági Szumátra nyugati részén található Minangkabau régió ún. padang konyhájának legnevezetesebb ételéhez.

A készítmény használata rendkívül egyszerű és praktikus (lásd a receptet lent); 100 g fűszerpaszta 4 adag rendanghoz elég.

Vegánok és vegetáriánusok számára is ideális, nincs benne állati eredetű összetevő.

 

Mi is az a rendang?

A rendang az öt indonéz nemzeti étel egyike, a padang (minangkabau) konyha közel legismertebb fogása, amelyet nemcsak az indonéz szigetvilág teljes területén sikerült meghonosítani a vándorló minangkabauiaknak, hanem a környező országokban is, mint pl. Malajzia, Szingapúr, Brunei és a Fülöp-szigetek.

Curry-félének tekintik, egy - különféle illatos fűszerekkel kókusztejben - hosszan-lassan párolt sűrű, krémes, gazdag, elképesztően összetett ízvilágú húsragunak. De a rendang valójában nem egy ételfélét jelöl, hanem egy főzési technikát, a lassú párolást/főzést, amely során addig kavarják az ételt, amíg a hozzáadott folyadék elpárolog, a hús omlós lesz, és magába szívja a fűszerek/ízesítők  aromáját.

A padang konyha a csípős-fűszeres kókusztejben lassan párolt húsételeket aszerint kategorizálja, hogy a főzés végén milyen sűrű lesz az étel, így különbözteti meg tehát a gulai-t, a kalio-t és a rendangot. A gulai sárgás színű, egészen leveses-szószos, mivel rövid ideig főzik; amint a hús elkészült, és a kókusztej felforrt, leveszik a tűzről. Ezt curry-nek tekintik. Ha a gulai-t tovább főzik, amíg a kókusztej részben elpárolog, és a hús barnulni kezd, már kalio-val van dolgunk. Színe barna, és nedves rendang-nak hívják másképpen. Ha a kalio-t tovább főzik, és az összes folyadék elpárolgott, a hús pedig vajpuha, sötétbarna, majdnem fekete, mert a kókusztej és a fűszerek karamellizálódtak, rendang-ról beszélünk. Ez egy nagyon hosszú folyamat szokott lenni, amely minimum 8 - 9 órát vesz igénybe.

Jellemzően a rendang-ot marhával készítik, de több mint 150 verziója létezik, más-más hússal, és némileg változó fűszerezéssel. Elengedhetetlen alkotóeleme a kókusztej, és egy nagyon sok-összetevős fűszerpaszta, általában galangából, gyömbérből, chiliből, kurkumalevelekből, citromnádból, fokhagymából, salottahagymából, fahéjból, kardamomból, stb. A fűszerek nagyrésze antimikrobiális és tartósító tulajdonságokkal rendelkezik, ezért a jól elkészített rendang 4 hétig is eláll szobahőmérsékleten.

A rendangot párolt rizzsel, zöldségekkel, samballal (indonéz chiliszósz) tálalják.

 

Felhasználás

A legnépszerűbb változata a marha rendang. A vélemények megoszlanak, hogy melyik az ideális húsrész ehhez, van, aki sovány, száraz húsra esküszik, mint pl. a fehér vagy fekete pecsenye, mások szerint a kötőszövetekben gazdag részek a jók, mint a tarja, lábszár. Érdemes kisebb darabokra vágni, hogy a fűszerek jól átjárják a húst, de ne túl apróra, mert akkor főzés közben szétesik.

Gyakran készítik csirkével, kecskehússal, báránnyal, különféle halakkal, tenger gyümölcseivel, belsőségekkel, stb.

Körete lehet párolt rizs, ketupat (kókuszlevélbe nyomkodott főtt rizs), lemang (bambuszcsőben párolt ragacsos rizs), kurkumás rizs, maláj nasi lemak (kókusztejes rizs), esetleg nasi minyak (ghí-vel készített rizs). Kötelező kísérője a sambal.

A rendang fűszerpasztát – nem annyira szokványosan – a Nasi goreng rendang fűszerezéséhez is használják, ami az indonéz sült rizsnek egyik változata a sok közül.

Indonéz rendang hozzávalók (4 személyre)

  • 100 g Koningsvogel Rendang fűszerpaszta
  • 500 g marhahús (kockára vágva)
  • 400 ml kókusztej
  • 100 - 200 ml víz
  • néhány kaffir lime levél

Elkészítés

  1. A vizet és a kókusztejet öntsük egy tapadásmentes serpenyőbe, adjuk hozzá a fűszerpasztát, keverjük jól össze az egészet, majd forraljuk fel.
  2. Adjuk hozzá a húskockákat és a kaffir lime leveleket, kavarjuk meg, és forraljuk fel ismét.
  3. Lassú tűzön pároljuk tovább, amíg a szósz teljesen elfő, és besűrűsödik, a hús pedig megpuhul. Ez 2 – 6 órát is igénybe vehet.
  4. Sózzuk ízlés szerint.
  5. Gyakran kavargassuk, mert könnyen odaéghet.

TIPP

  • Használjunk magas zsírtartalmú kókusztejet!
  • Ha gulai-t (curry) szeretnénk készíteni, csak addig pároljuk, amíg a hús elkészül, és a kókusztej felforr.
  • Ha nedves rendang a cél (kalio), addig pároljuk, amíg a kókusztej részben elpárolog, és a hús barnulni kezd.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

hagyma (szulfit), napraforgóolaj, frissen őrölt piros paprika,  paprikapor, aroma, darált kukui dió, kurkuma, citromnád, galanga, fokhagyma, tartósítószer E200, E210, E260

 

Allergének

Kukui diót tartalmaz. Nyomokban szulfitot tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 2248 kJ / 541 kcal
Zsír: 39.4 g
- amelyből telített zsírsavak: 4.33 g
Szénhidrát: 38.1 g
- amelyből cukrok: 18.2 g
Fehérje: 5.6 g
Só: 1.07 g

 

Tárolás: Tároljuk száraz, hűvös helyen. Felbontás után hűtőben tartandó.

Származási hely: Hollandia

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!