Akciós termékek
Akciós mélyhűtött termékek
Akciós szárazáru
Algák
Aszalt gyümölcsök
Átmeneti készlethiány
Ázsiai levesalapok
Bambusznyársak
Chiliszószok és paszták
Ázsiai chiliszószok és paszták
Édes chiliszószok és paszták
Extrém chiliszószok és paszták
Mexikói-karib-amerikai chiliszószok és paszták
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipán és fondant
Öntetek és krémek
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Cukrászati eszközök
Desszert kapszlik
Egyéb kellékek
Fém- és műanyag kiszúrók
Gyertyák
Habzsákok és fejek
Lapátok-kések-kártyák
Muffin papírok
Nyalóka
Sütőformák
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Torta- és egyéb dobozok
Cukrok és édesítőszerek
Cukrok
Egyéb édesítőszerek
Mézek
Szirupok
Dezsőke
Ecetek és dresszingek
Balzsamecetek
Borecetek
Dresszingek
Egyéb ecetek
Gyümölcs- és ízesített ecetek
Rizsecetek
Édességek és sós snackek
Édességek
Sós snackek
Evőeszközök
Evőeszköz
Evőpálcák
Főzőeszközök
Egyéb eszközök
Főző- és sütőedények
Gőzölők
Kések
Mozsarak és őrlők
Sushi kellékek
Szűrők és szedők
Wok és eszközei
Fűszer- és egyéb tárolók
Fűszerek
Borsok
Chilik
Fűszerkonzervek
Fűszerpaprikák
Monofűszerek
Fűszerfélék
Ételízesítők és levesalapok
Fűszerolajok
Fűszerkeverékek
Afrikai fűszerkeverékek
Bárány és vad fűszerkeverékek
Curry fűszerkeverékek
Hal fűszerkeverékek
Indiai fűszerkeverékek
Ital fűszerkeverékek
Közel-keleti fűszerkeverékek
Marha-steak-grill-bbq fűszerkeverékek
Mediterrán fűszerkeverékek
Mexikói-dél amerikai-kreol fűszerkeverékek
Olasz fűszerkeverékek
Rizs-burgonya fűszerkeverékek
Saláta-zöldség fűszerkeverékek
Sertés fűszerkeverékek
Süti-kenyér fűszerkeverékek
Szárnyas fűszerkeverékek
Távol-keleti fűszerkeverékek
Fűszerpaszták
Egyéb fűszerpaszták
Indiai fűszerpaszták
Indonéz fűszerpaszták
Japán fűszerpaszták
Kínai fűszerpaszták
Koreai fűszerpaszták
Mexikói-dél-amerikai fűszerpaszták
Thai és vietnámi fűszerpaszták
Gombák
Göngyöleg
Hűtött termékek
Egyéb hűtött termékek
Friss csírák
Friss fűszerek
Friss zöldáru
Hüvelyesek
Hüvelyes konzervek
Szárított hüvelyesek
Instant tészták és készételek
Instant tészták
Készételek
Italok
Ázsiai szeszes italok
Koktél alapanyagok
Üdítőitalok
Japán tálalóedények
Ansen porcelán
Aurora porcelán
Blue oribe porcelán
Ebi/kani/sakana porcelán
Edo brown porcelán
Egyéb japán tálalóedények
Emerald vert porcelán
Finley blue porcelán
Finley grey porcelán
Fleur de ligne porcelán
Glassy green porcelán
Green oribe procelán
Hana blue porcelán
Izayoi porcelán
Japán melamin és lakk
Japán sushi tálak
Kobaltkék porcelán
Kuro porcelán
Mino yaki porcelán
Mokuzai porcelán
Neko porcelán
Nezumi grey kő
Nippon porcelán
Onyx noir porcelán
Seigaiha porcelán
Sendan porcelán
Silver grey porcelán
Sky blue porcelán
Sori porcelán
Tajimi porcelán
Tetsu kessho porcelán
Türkiz porcelán
Wasabi porcelán
White grey rim porcelán
Yamasaku azur porcelán
Kakaók és kávék
Forró csokoládék
Kakaók
Kávék
Kifutó termékek
Élelmiszer
Eszköz
Kínai tálalóedények
Black maru porcelán
Egyéb kínai tálalóedények
Fehér fényes porcelán
Fehér írásos porcelán
Fekete fényes porcelán
Fekete írásos porcelán
Fekete matt porcelán
Fekete-szürke porcelán
Kínai melamin és lakk
Kínai sushi tálak
Montenegro porcelán
Ogawa porcelán
Kínálótálak
Konzervek
Ázsiai konzervek
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Olívabogyók
Paradicsomkonzervek
Pickle
Savanyúságok
Zöldségkonzervek
Köretek
Egyéb köretek
Gabonák
Lekvárfélék
Chutney
Lekvárok
Zselék
Lisztek és kenyerek
Különleges kenyerek
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött dim sum
Mélyhűtött gombák és zöldségek
Mélyhűtött tenger gyümölcsei
Mélyhűtött tészták és kenyerek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok és tormák
Olajok
Főzőolajok
Salátaolajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Partieszközök
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Fasírtporok
Gabonapelyhek
Táplálkozást kiegészítők
Zöldségkrémek
Rizs
Basmati rizsek
Egyéb rizsek
Jázmin rizsek
Olasz rizsek
Sushi rizsek
Sók
Étkezési sók
Különleges és ízesített sók
Sűrítők és zselésítők
Szójaszósz
Egyéb szójaszósz
Indonéz szójaszósz
Japán szójaszósz
Kínai szójaszósz
Koreai szójaszósz
Thai szójaszósz
Szószok és mártások
Bbq szószok
Észak-afrikai és közel-keleti szószok-pácok
Európai szószok-pácok
Halszószok
Indiai szószok-pácok
Indonéz szószok-pácok
Japán szószok-pácok
Kínai szószok-pácok
Koreai szószok-pácok
Mexikói és közép-amerikai szószok
Olasz tésztaszószok
Thai-vietnámi szószok-pácok
Teák
Fehér teák
Fekete filteres teák
Fekete szálas teák
Fűszeres teák
Gyümölcs filteres teák
Gyümölcsteák
Herbateák
Mate teák
Rooibos teák
Teaválogatások
Zöld filteres teák
Zöld szálas teák
Teakellékek
Egyéb tea kellékek
Teáscsészék
Teáskannák
Teáskészletek
Teaszűrők és filterek
Tejek és tejszínek
Kókusztejek és tejszínek
Növényi tejek és tejszínek
Sűrített tejek
Tészták
Ázsiai búza- és hajdinatészták
Egyéb gluténmentes tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Rizs- és üvegtészták
Kínai sötét szójaszósz prémium -lee kum kee
Chinese dark soy sauce premium -lee kum kee
A termék adatai
Kiszerelés: 150 g
Bruttó egységár: 11 267 Ft/ kg
A termékről
Termékleírás
Természetes erjesztésű, prémium minőségű, Halal minősítésű kínai sötét szójaszósz, másképpen lao chou.
Alapja első préselésből származó világos szójaszósz (egyik legjobb minőség), amit tovább érleltek, és cukorral és karamellel vegyítettek. A termék nem tartalmaz hozzáadott MSG-t, más ízfokozókat, tartósítószert.
Nem áttetsző, színe szinte feketének ható nagyon sötét vörösesbarna, enyhén viszkózus állagú ételízesítő. A Lee Kum Kee Prémium világos szójaszószához képest édeskésebb, mérsékelten umami ízű és jóval lágyabb szójaaromája van. Bár több sót tartalmaz, mint a világos szójaszósz, mégis kevésbé hat sósnak, mivel a hozzáadott cukor ellensúlyozza ezt.
Kifejezetten főzéshez és marináláshoz ajánlott, olyan ételekhez, amelyeknél nem gond, sőt jó, ha elszíneződik a szójaszósztól. A hőkezelés jót tesz neki, sőt egyenesen kötelező is ahhoz, hogy ízvilága teljes spektrumában ki tudjon bontakozni.
Mi a szójaszósz?
A szójaszósz, másképpen jiangyou egy több, mint 2000 éves, kínai eredetű ízesítő. Nemcsak a kínai konyhában számít alapvetőnek, hanem egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában (Japán - shoyu, Korea - hansik/gaeryang ganjang, Vietnám - nuoc tuong, Tajvan, Thaiföld - sii-íu, Indonézia - kecap manis/asin, Malajzia - kicap, Szingapúr - kicap, Fülöp-szigetek - toyu, Burma, Hawaii - shoyu). Fontos hangsúlyozni, hogy országonként másképp készítik, és ennek megfelelően eltérő az íze, színe, sóssága, állaga. Így tehát a megfelelő szójaszósz kiválasztásánál mindig arra kell törekedni (ha lehet), hogy annak a konyhának a szójaszószát válasszuk, amelyhez a receptünk tartozik.
Többszázféle szójaszósz létezik, hiszen rengeteg tényezőtől függ, hogy milyen lesz a végtermék. Az, hogy a szójaszósz milyen eljárással készül, ez mennyi ideig tart, milyen gombakultúrát használnak, milyen arányban van jelen a víz, a só, a szója és a búza/más gabonaféle, milyen gabonafélét és milyen extra alapanyagokat adnak hozzá, mind-mind befolyásolja, hogy milyen lesz a szójaszósz.
A szójaszósz fermentálással vagy vegyi úton, hidrolízissel készül. Valamikor csak a hagyományos, természetes erjesztés létezett, napon érleléssel, ami egy hónapokig tartó a folyamatot jelentett. Ma már különféle gyorsabb megoldásokat is alkalmaznak, melyek közel sem olyan minőségű végterméket eredményeznek, ilyen pl. a savas hidrolízissel készített, hidrolizált szójafehérje alapú, cukrozott, színezett, ízesített szójaszósz vagy a mesterségesen gyorsított erjesztésű, alacsony sótartalmú szilárd fermentálású szójaszósz (LSF). A legjobb minőségű szójaszószok ma is a természetes, hosszú erjesztésűek, amit a csomagoláson is jelölnek.
Nagyvonalakban minden fermentált szójaszósz készítésénél hasonló lépéseket követnek. A szójababot áztatják, megfőzik/gőzölik, a búzát/más gabonafélét megpirítják és összetörik. A gabona helyett gyakran lisztet használnak, főleg a kínai szójaszószok esetében. A szóját és gabonát/lisztet összekeverik, beoltják a megfelelő Aspergillus kultúrával és más mikroorganizmusokkal. Meleg, nedves, jól szellőző helyen tartják 1 - 7 napig, amíg a penészgomba átszövi a keveréket, és elkezdi a tápanyagok lebontását. A beoltott elegyhez sós felöntőlevet vagy durva sót adnak, és hagyják erjedni (30 nap - több hónap - több év). Minél hosszabban erjesztik, annál összetettebb, mélyebb lesz az ízvilága, akárcsak egy jó bor vagy balzsamecet esetében. A végén préselik és leszűrik, a szilárd anyagokat eltávolítják, a szójaszószt pedig pasztörizálják.
A fermentálás teljes átalakulást hoz minden szempontból, mind tápanyagösszetétel, szín, íz, illat tekintetében. A gombakultúrák és mikroorganizmusok lebontják az összetett tápanyagokat könnyen emészthető egyszerűekre, a fehérjéket szabad aminosavakra és peptidekre (umami íz), a zsírokat rövid szénláncú zsírsavakra, az összetett szénhidrátokat egyszerű cukrokra (édeskés íz). Bizonyos cukrok tejsavvá és alkohollá alakulnak. Ph értéke a savas irányba tolódik, és egy nem-enzimatikus barnulás (Maillard reakció) is lezajlik. Egyszerre lesz sós, édes, savanykás, umami ízű és kesernyés, bár ez utóbbi igazán nem érzékelhető, mert a többi íz elfedi.
A kész szójaszósz mérsékli/megszünteti a nyers halak/tenger gyümölcsei/húsok/belsőségek tipikus szagát; tartósítja a vele/benne készített alapanyagokat; kiemeli az édes ízeket; tompítja a túlzottan sós ízeket; más umami-gazdag alapanyaggal elegyítve növekszik az ízfokozó kvalitása.
Mi a kínai szójaszósz?
A kínai szójaszószok elsősorban abban különböznek az összes többitől, hogy a fő és abszolút domináns összetevőjük mindig a szójabab. Relatív kevés gabonát adnak hozzá, mert nem az a cél vele, hogy a szójaszósz ízét érezhetően befolyásolják és édes irányba tolják, hanem hogy a fermentálást könnyebben, gyorsabban beindítsák.
Két nagy csoportra szokták osztani: fermentált és kevert.
A fermentált tovább bontható világosra és sötétebbre (csak szójababból készül, hosszú fermentációs idővel).
A világos lehet első préselésű (másképpen prémium / prémium superior / prémium világos / superior első préselésű vagy touchou), második préselésű (Gold Label – arany címkés), harmadik préselésű (Silver Label – ezüst címkés), ill. kétszer fermentált (a második fermentálás világos szójaszószban történik, ettől lesz erős, karakteres íze). Egy második és harmadik préselésű szójaszósz valamivel kevésbé aromás, ízes, mint egy első préselésű. A világos szójaszószok jellemzően hígabbak, hangsúlyosabban sósak, és elsősorban arra valók, hogy hangsúlyozzák az ételek ízét.
A kevert szójaszósznak két kategóriája van: sötét és garnélás. A sötét többféle lehet, attól függően, hogy hogyan készül, mivel keverik (melasz, cukor, gomba). A garnélásnak (xia zi jiangyou) az alapja világos szójaszósz, amit garnélával, alkohollal, cukorral és fűszerekkel főznek össze.
Amikor a sötét és öreg szójaszószt (lao chou) hagyományos módon készítik, első préselésből származó világos szójaszószt használnak, amit tovább érlelnek. A víz párolgása, a só kikristályosodása egy sötétebb, sűrűbb folyadékot eredményez, mely kevésbé sós, utóíze pedig édeskés. A tömegtermelés ezt a folyamatot lerövidíti; úgy ér el a hasonló végeredményt, hogy a világos szójaszószhoz (második vagy harmadik préselésű) melaszt/cukrot/karamellt ad, a sűrűséget keményítővel állítja be, a ki nem fejlett ízvilágot ízfokozóval pótolja.
A sötét és öreg szójaszósz további két típusú, kevert szójaszósz alapja: gombás sötét szójaszósz (caogu laochou), ami nem más, mint sötét szójaszósz és szalmagomba együtt érlelve, ill. sűrű szójaszósz (jiang you gao), ami tulajdonképpen sötét szójaszósz, extra hozzáadott cukorral, összefőzve és olykor keményítővel sűrítve.
Felhasználás
Mivel édeskésebb, kevésbé sós érzetű, és szemmel láthatóan elszínezi az ételeket, amelyhez hozzáadják, célzottan kell használni, bármihez nem jó, mint a világos változat. Azért nem ideális mártogatónak, mert hő hatására tud igazán jól kibontakozni az ízvilága.
A sötét szójaszósz csak főzéshez ajánlott, kizárólag olyan receptekhez, amelyek sötét szójaszószt kérnek, ilyen például a piros párolt hasaalja szalonna (Hong shao rou), a char siu sertés (kantoni stílusú sertés BBQ), minden piros főzéssel készült kínai étel, a kantoni szójaszószos csirke, a hokkien tau yew bak (szójaszószban párolt sertés).
Időnként bizonyos sertés- és marha stir fry-ok, tésztaételek, sültrizs színezésére és ízesítésére is használják, de nem ez a standard.
Nagyon jó grillhúsok, -zöldségek fényezésére; marha, sertés, csirkeszárnyak, csirkecomb marinálására; pörköltek, nehezebb, tartalmas ételek, hosszan-lassan párolt ételek ízesítésére, sötét szószok ízének fokozására vagy lekerekítésére.
Főleg a nyugati ízlésre formált kínai stílusú receptekben gyakran találkozhatunk a világos és sötét szójaszósz együttes használatával.
Édességekhez is kipróbálható, pl. karamellszósz, csokis brownie, créme caramell, csoki soufflé ízesítésére.
Az összetevőkről
Összetétel
víz, só, színezék (karamell), cukor, zsírszegény szójabab 10%, búzaliszt
Allergének
Szóját, búzát tartalmaz.
Tápanyag-összetétel 100 ml termékben
Átlagos tápérték 100 ml termékben
Energia: 631 kJ / 148 kcal
Zsír: <0.5 g
- amelyből telített zsírsavak: <0.1 g
Szénhidrát: 31 g
- amelyből cukrok: 17 g
Fehérje: 6.1 g
Só: 19.3 g
Tárolás: Felbontás után tároljuk hűvös, sötét helyen, kb. 6 hónapig, vagy hűtőben kb. 1 évig.
Származási ország: Kína
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.