Carnaroli rizs rizottóhoz -pasini

Carnaroli rice for risotto -pasini

Ár:
2.590 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 2 590 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Középhosszú-szemű észak-olaszországi rizottó rizs. A legnagyobb méretű rizottó rizsfajta, ún. „superfino”, az olasz rizsek királya/kaviárja. Alakja hosszúkás, külső rétege üveges, belül tejfehér.

Az Arboriohoz képest magasabb az amilopektin keményítő tartalma, emiatt a legjobb nedvszívó képességű rizottó rizsnek számít, és a belőle lesz a legkrémesebb rizottó. Mivel amilóz tartalma is magasabb, mint általában a rizottó rizseké, állaga keményebb, megfőzve jobban megtartja a formáját, kevésbé esélyes túlfőzni, mint pl. az Arboriot.

Hogy rizottó készítésekor a főtt rizsszemek belül kemények, ruganyosak, kívül pedig krémesek lesznek, részben a magas amilopektin keményítő tartalmának, részben pedig a speciális főzési technikának köszönhető: lassú tűzőn, folyamatosan kavargatva készítik, a forró vizet/folyadékot apránként adagolják hozzá, így a rizsben található keményítő magába tudja szívni a főző folyadékot és az ízeket, és egy krémes ételt kapunk.

Glikémiás indexe a közepes tartományba esik (~64); alacsonyabb, mint az Arborioé.

 

Felhasználás

Elsősorban rizottóhoz ajánlott, de a paella (rizs - víz arány 1:2) is elkészíthető vele, ha éppen nincs Valencia/Bomba rizsünk . A félig kihűlt rizottóból arancini (olasz panírozott, töltött, bő olajban kisütött rizsgolyók) készíthető.

Kitűnő a risi e bisi-hez (olasz rizses-zöldborsós étel), a Vialone Nano rizs helyettesítésére, a Minestrone levesbe vagy rizses töltelékekhez.

Jó alapanyag krémes rizspudinghoz, rizskásához és egyéb krémes, keményítős desszertekhez.

 

Előkészítés és főzés

A rizottó módszer esetében a rizst sem mosni, sem áztatni nem szabad, mert ezzel eltávolítanánk a rizs felületén levő keményítőt, amely rész-szerepet játszik, hogy az ételünk krémes állagú legyen.

A rizs – víz arány 1:4. A rizst egy kis olajon/vajon lassú/közepes tűzön pirítjuk 2-3 percig, amíg az olaj bevonja a szemeket. Továbbá is lassú tűzön, kezdjük el a rizshez adagolni a forró folyadékot, merőkanalanként, miközben folyamatosan kavargatjuk. Amint a folyadékot magába szívta, újabb merőkanálnyi folyadékot adjunk hozzá, folyamatosan kavarva. Ismételjük ezt kb. 18-20 percig.

Megfőzhetjük úgy is, mint egy bármilyen középhosszú-szemű rizst. Ez esetben meg kell mosni és érdemes áztatni.

A rizs – víz arány 1 : 1,2. Öntsük a rizst és a hideg vizet egy edénybe, forraljuk fel, majd alacsony hőfokon lefedve főzzük további kb. 15-20 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 10 percig lefedve, majd óvatosan lazítsuk fel villával.

 

 

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

Carnaroli rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1510 kJ/361 kcal
Zsír: 0,6 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,1 g
Szénhidrát: 78 g
- amelyből cukrok: 0,3 g
Fehérje: 7,4 g
Só: 0,01 g

 

Származási ország: Olaszország

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!