Chili pickle csípős -patak's

Chilli pickle hot -patak’s

Ár:
2.490 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 283 g
Bruttó egységár: 8 799 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Indiai zöld chili pickle, avagy hari mirch ka achar: nagyon tömény, picit savanykás, pikáns-fűszeres, csípős, és még oly sok minden. Sokféle csípős minőséget hoztak össze ebben az radzsasztáni stílusú chili pickle-ben: a chili égető csípősségét házasították a fehér mustármagok borsos, átható és a gyömbér pikáns, fűszeres csípősségével.

Egy azonnal függőséget kiváltó ízbomba, szinte kivétel nélkül bármilyen indiai étellel passzol, feldobja az egyszerűbb vagy lágy ízvilágú fogásokat, jól kiegészíti a bő olajban sült snack-eket, még akár ízesítő fűszerként is használható.

Nem tartalmaz tartósítószert, mesterséges ízesítőt, -színezéket, gluténmentes. Megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is.

 

Mi is az indiai pickle?

Indiában a pickle (hindiül: achar, achaar) készítésének több évezredes hagyománya van. Összetéveszthetetlenül egyedi jegyeket hordoz, mind fűszerezés, mind alapanyagok és tartósítási mód tekintetében. Eleinte csak a szezonális zöldségek és gyümölcsök tartósítására szolgált, később ez változott, és mind a mai napig sokkal nagyobb hangsúlyt kap az élvezeti értéke, nem is beszélve a pozitív élettani hatásairól (emésztésjavító, antioxidáns, rostban gazdag stb.). Nincs olyan étkezés, amelynek ne lenne része valamilyen pickle, jelenléte kb. olyan megkerülhetetlen, mint a koreai konyhában a kimchi, az algír és tunéziai konyhában a harissa, a mexikóiban a salsa.

Kivétel nélkül az összes achar fűszeres, talán ez az egyetlen, ami mindegyiknél egyöntetűen visszaköszön. Az egész és őrölt fűszerek nagyon praktikus célt szolgálnak, baktériumölő, tartósító funkciójuk van.

Bár az achar leggyakrabban sós, csípős, savanyú, fanyar vagy ezek bármilyen kombinációja, van édes változata is, ugyan ez nem túl gyakori. Készülhet gyümölcsből (amla vagy indiai egres – amla ka achar; mangó – aam ka achar; lime – nimbu ka achar; jackfruit – kathal ka acha; paradicsom – tamatar ka achar; chili – hari mirch ka achar stb.), zöldségből (padlizsán – brinjal achar; sárgarépa – gajar ka acahar; uborka – kaakro ka achar stb.), aromás fűszernövényekből (fokhagyma – lahsun ka achar; hagyma – pyaaz ka achar), hüvelyesekből (csicseriborsó – chane ka achar), vagy ezek valamilyen társításából. A fő és mindig domináns alapanyagát egészben hagyják, vagy nagyobb darabokra szeletelik. A tartósításához jellemzően olajat (északon mustárolaj, délen inkább szezám-/mogyoró-/kókuszolaj, nyugaton szezám-/mogyoróolaj) használnak, és valamennyi citromot vagy ecetet, olykor pedig sós felöntőlevet.

Különbözik a chutney-tól, amely gyakran paszta állagú, de lehet folyékony is, száraz is, sőt darabos is. Számos esetben édes (de lehet savanyú, csípős, sós stb. is). Az acharhoz képest viszonylag rövid eltarthatósági idővel rendelkezik, leginkább frissen fogyasztják.

 

Felhasználás

Kínáljuk kísérőként rizs és rizses ételek mellé, mint pl. a pulao vagy pilaf (rizses-zöldséges egytálétel különféle aromás fűszerekkel és zöldfűszerekkel), khichdi (rizs-lencse (dahl) egytálétel), joghurtos rizs, egyszerű párolt rizs, zöldséges biryani (zöldséges rizs egytálétel) stb.

Adjuk a tipikus dél-indiai reggeli fogások mellé (pl. dosa – ropogós sós palacsinta rizsből és lencséből; upma – reggeli kása szárazon pirított búzadarából vagy durvára darált rizslisztből; idli – fermentált lencse- és rizslisztből készült, dél-indiai gőzölt kenyérféle), indiai lepénykenyerek mellé (mint a roti – teljes kiőrlésű lisztből készült, kelesztetlen indiai lepénykenyér; paratha – rétegezéssel készített, kelesztetlen indiai lepénykenyér; chapati – teljes kiőrlésű lisztből készített, kelesztetlen indiai lepénykenyér), handvohoz (sós, rizses, lencsés, zöldséges sütemény, Gujarat államból), muthiához (gőzölt vagy sült, csicseriborsóliszt alapú, fűszeres gombócszerűség, Gujarat államból), joghurt alapú chaat-okhoz (különféle összetételű sós-fűszeres snack-ek).

Ugyan nem annyira bevett szokás, inkább egyéni preferencia kérdése, de nagyon jó tud lenni olyan indiai snack-ek mellé, mint a pakora (csípős, fűszeres zöldségek, bundázva és bő olajban kisütve), mathri (sós, ropogós, fűszeres kekszféleség), fafda (csicseriborsó lisztből készült, ropogós, sós, fűszeres snack).

Használjuk bátran az indiai konyhától függetlenül is, kenjük sajtos melegszendvicsekre, tegyünk egy kiskanállal az indiai ízvilágú tortilla tekercsekbe, indiai ízvilágú pizzára; ízesítsünk vele leveseket, salátaönteteket, sült rizst. Keverjük joghurtba, és használjuk mártogatóként zöldségekhez (nyers, főtt, sült), otthon készült chipsekhez.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

zöld chili 42%, repceolaj, só, durvára őrölt mustármag 7%, gyömbérpüré 5%, durvára őrölt görögszénamag 2%, savanyítószer: E260; őrölt kurkuma

 

Allergének

Mustárt tartalmaz. Nyomokban földimogyorót és dióféléket tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1360 kJ/330 kcal
Zsír: 32,1 g
- amelyből telített zsírsavak: 2,1 g
Szénhidrát: 1,4 g
- amelyből cukrok: 0,5 g
Fehérje: 4,2 g
Só: 7,7 g

 

Tárolás: Hűvös, sötét helyen tartandó. Felbontás után 6 hónapon belül használjuk el.

Származási ország: Lengyelország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!