Akciós termékek
Akciós mélyhűtött termékek
Akciós szárazáru
Algák
Aszalt gyümölcsök
Átmeneti készlethiány
Ázsiai levesalapok
Bambusznyársak
Chiliszószok és paszták
Ázsiai chiliszószok és paszták
Édes chiliszószok és paszták
Extrém chiliszószok és paszták
Mexikói-karib-amerikai chiliszószok és paszták
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipán és fondant
Öntetek és krémek
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Cukrászati eszközök
Desszert kapszlik
Egyéb kellékek
Fém- és műanyag kiszúrók
Gyertyák
Habzsákok és fejek
Lapátok-kések-kártyák
Muffin papírok
Nyalóka
Sütőformák
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Torta- és egyéb dobozok
Cukrok és édesítőszerek
Cukrok
Egyéb édesítőszerek
Mézek
Szirupok
Dezsőke
Ecetek és dresszingek
Balzsamecetek
Borecetek
Dresszingek
Egyéb ecetek
Gyümölcs- és ízesített ecetek
Rizsecetek
Édességek és sós snackek
Édességek
Sós snackek
Evőeszközök
Evőeszköz
Evőpálcák
Főzőeszközök
Egyéb eszközök
Főző- és sütőedények
Gőzölők
Kések
Mozsarak és őrlők
Sushi kellékek
Szűrők és szedők
Wok és eszközei
Fűszer- és egyéb tárolók
Fűszerek
Borsok
Chilik
Fűszerkonzervek
Fűszerpaprikák
Monofűszerek
Fűszerfélék
Ételízesítők és levesalapok
Fűszerolajok
Fűszerkeverékek
Afrikai fűszerkeverékek
Bárány és vad fűszerkeverékek
Curry fűszerkeverékek
Hal fűszerkeverékek
Indiai fűszerkeverékek
Ital fűszerkeverékek
Közel-keleti fűszerkeverékek
Marha-steak-grill-bbq fűszerkeverékek
Mediterrán fűszerkeverékek
Mexikói-dél amerikai-kreol fűszerkeverékek
Olasz fűszerkeverékek
Rizs-burgonya fűszerkeverékek
Saláta-zöldség fűszerkeverékek
Sertés fűszerkeverékek
Süti-kenyér fűszerkeverékek
Szárnyas fűszerkeverékek
Távol-keleti fűszerkeverékek
Fűszerpaszták
Egyéb fűszerpaszták
Indiai fűszerpaszták
Indonéz fűszerpaszták
Japán fűszerpaszták
Kínai fűszerpaszták
Koreai fűszerpaszták
Mexikói-dél-amerikai fűszerpaszták
Thai és vietnámi fűszerpaszták
Gombák
Göngyöleg
Hűtött termékek
Egyéb hűtött termékek
Friss csírák
Friss fűszerek
Friss zöldáru
Hüvelyesek
Hüvelyes konzervek
Szárított hüvelyesek
Instant tészták és készételek
Instant tészták
Készételek
Italok
Ázsiai szeszes italok
Koktél alapanyagok
Üdítőitalok
Japán tálalóedények
Ansen porcelán
Aurora porcelán
Blue oribe porcelán
Ebi/kani/sakana porcelán
Edo brown porcelán
Egyéb japán tálalóedények
Emerald vert porcelán
Finley blue porcelán
Finley grey porcelán
Fleur de ligne porcelán
Glassy green porcelán
Green oribe procelán
Hana blue porcelán
Izayoi porcelán
Japán melamin és lakk
Japán sushi tálak
Kobaltkék porcelán
Kuro porcelán
Mino yaki porcelán
Mokuzai porcelán
Neko porcelán
Nezumi grey kő
Nippon porcelán
Onyx noir porcelán
Seigaiha porcelán
Sendan porcelán
Silver grey porcelán
Sky blue porcelán
Sori porcelán
Tajimi porcelán
Tetsu kessho porcelán
Türkiz porcelán
Wasabi porcelán
White grey rim porcelán
Yamasaku azur porcelán
Kakaók és kávék
Forró csokoládék
Kakaók
Kávék
Kifutó termékek
Élelmiszer
Eszköz
Kínai tálalóedények
Black maru porcelán
Egyéb kínai tálalóedények
Fehér fényes porcelán
Fehér írásos porcelán
Fekete fényes porcelán
Fekete írásos porcelán
Fekete matt porcelán
Fekete-szürke porcelán
Kínai melamin és lakk
Kínai sushi tálak
Montenegro porcelán
Ogawa porcelán
Kínálótálak
Konzervek
Ázsiai konzervek
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Olívabogyók
Paradicsomkonzervek
Pickle
Savanyúságok
Zöldségkonzervek
Köretek
Egyéb köretek
Gabonák
Lekvárfélék
Chutney
Lekvárok
Zselék
Lisztek és kenyerek
Különleges kenyerek
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött dim sum
Mélyhűtött gombák és zöldségek
Mélyhűtött tenger gyümölcsei
Mélyhűtött tészták és kenyerek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok és tormák
Olajok
Főzőolajok
Salátaolajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Partieszközök
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Fasírtporok
Gabonapelyhek
Táplálkozást kiegészítők
Zöldségkrémek
Rizs
Basmati rizsek
Egyéb rizsek
Jázmin rizsek
Olasz rizsek
Sushi rizsek
Sók
Étkezési sók
Különleges és ízesített sók
Sűrítők és zselésítők
Szójaszósz
Egyéb szójaszósz
Indonéz szójaszósz
Japán szójaszósz
Kínai szójaszósz
Koreai szójaszósz
Thai szójaszósz
Szószok és mártások
Bbq szószok
Észak-afrikai és közel-keleti szószok-pácok
Európai szószok-pácok
Halszószok
Indiai szószok-pácok
Indonéz szószok-pácok
Japán szószok-pácok
Kínai szószok-pácok
Koreai szószok-pácok
Mexikói és közép-amerikai szószok
Olasz tésztaszószok
Thai-vietnámi szószok-pácok
Teák
Fehér teák
Fekete filteres teák
Fekete szálas teák
Fűszeres teák
Gyümölcs filteres teák
Gyümölcsteák
Herbateák
Mate teák
Rooibos teák
Teaválogatások
Zöld filteres teák
Zöld szálas teák
Teakellékek
Egyéb tea kellékek
Teáscsészék
Teáskannák
Teáskészletek
Teaszűrők és filterek
Tejek és tejszínek
Kókusztejek és tejszínek
Növényi tejek és tejszínek
Sűrített tejek
Tészták
Ázsiai búza- és hajdinatészták
Egyéb gluténmentes tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Rizs- és üvegtészták
Zöld currypaszta -lobo
Green curry paste -lobo
A termék adatai
Kiszerelés: 400 g
Bruttó egységár: 8 725 Ft/ kg
A termékről
Termékleírás
Igen csípős, aromás, illatos, zöld színű fűszerpaszta thai zöld curry-hez (Kaeng khiao wan). MSG-, tartósítószer- és színezőanyagmentes. Garnélapasztát és kaffir lime héjat is tartalmaz, a szokványos, „kötelező” jellegű, zöld curry összetevőkön kívül; ennyiben különbözik a többi zöld currypasztától.
A készítmény használata rendkívül egyszerű és praktikus (lásd a receptet lent). Tömény: 4 adag zöld curry-hez mindössze 50 g fűszerpaszta szükséges, de lehet játszani a mennyiséggel, ha enyhébb curry-t szeretnénk, használjunk kevesebb pasztát, ha a csípősebbet kedveljük, adjunk több fűszerkrémet az ételhez.
Érdekességek, általános információk
Minden thai régiónak megvan a maga jellegzetes currypasztája és -étele: a zöld curry, akárcsak a piros, a közép-thaiföldi - bangkoki - régió sajátja.
A thai curry-k markánsan különböznek az indiaiaktól: fűszeralapjuk friss, aromás, illatos fűszernövények és levelek keveréke (nagyon minimális szárított fűszerrel), amit mozsárban zúznak nedves pasztává; döntő többségükhöz nélkülözhetetlen a friss citromnád és a friss kaffir lime levél, ill. a garnélapaszta és a halszósz; általában hígabbak, levesesebbek, akár víz, akár kókusztej alapúak. Az indiai curry-khez szárított fűszereket használnak, egészben vagy porrá zúzva adják az ételhez; nem használnak friss citromnádat, kaffir lime levelet, sem halszószt vagy garnélapasztát, de paradicsomot szinte mindig; sűrűbbek, szárazabbak.
A három legközismertebb thai currypaszta és -étel a piros, a sárga és a zöld. Mindhárom kókusztej alapú: kókusztejjel tompítják, lágyítják a csípősséget, harmonizálják az esetleges túldomináns vagy éles ízeket. A zöld a legcsípősebb a három közül. Az, hogy éppen mennyire lángoló, forró egy adott zöld curry, nagyban függ attól, hogy melyik thai régióban készítik, éppen mennyi és milyen zöld chilit használnak hozzá, milyen a szakács egyéni ízlése, pl. a bangkoki zöld curry kevésbé csípős, míg a déli szinte égető.
Fűszer-összetételét illetően nem sokban különbözik a pirostól, ugyanúgy tartalmaz chilit, salottahagymát, fokhagymát, galangát, citromnádat, kaffir lime héjat/levelet, koriandergyökeret, római köményt, garnélapasztát, esetleg fehér borsot. A fő különbség a két curry között az, hogy míg a piroshoz szárított piros chilit használnak, a zöldhöz friss, zöld chilit, ez eredményezi a színbeli és csípősségbeli eltérést köztük. Fontos tudni, hogy mind a halszósz, amivel ízesíteni szokták, mind a garnélapaszta, természetes ízfokozó, hiszen mindkettő umamiban gazdag. Azért érdemes a pasztához, ill. az ételhez hozzáadni, akár mi készítjük, akár kész pasztával van dolgunk, mert nélkülük valahogy „lapos” marad az étel össz-ízhatása.
A pontos fűszerösszetevők, ill. ezek aránya nagyon változó tud lenni, mindenki kicsit másképp készíti.
Felhasználás
A zöld curry-t alapvetően fehérhúsú hallal, halgolyókkal (Gaeng keow wan lukshin pla krai), tigris garnélával, csirkével, marhával, sertéssel, esetleg tofuval készítik, zöld- (zöldbab, cukorborsó, zöld spárga, padlizsán) vagy fehéres színű zöldségeket (cukkini, fehér spárga, tök) adnak hozzá, néha gyümölcsöt is. Halszósszal, pálmacukorral ízesítik és utóízesítik; thai bazsalikommal, friss kaffir lime levéllel és chilivel díszítik. Ha túl csípősre sikerül, kókusztejjel enyhítik az éles forróságát. Ha az utóízesítés után túl sós vagy túl édes lesz, egy kis limelé segíthet; ha túl savanyú, egy kis cukor csodákat tud tenni.
Általában párolt rizzsel (jázmin vagy ragacsos rizs) vagy friss, vékony rizstésztával (Khanom chin) kínálják. Egyik sűrűbb változatához, a hosszan párolt marhával készült zöld curry-hez (Gaeng keow wan neua), gyakran adnak indiai stílusú lepénykenyeret, roti-t.
Zöld currypasztával készül a zöld curry-s sültrizs (Khao Phat Kaeng Khiao Wan) is, de a klasszikustól eltérőn is használható, pl. ázsiai tésztákhoz, levesekhez, halak-, kagyló-, fehér húsok marinálásához.
Hozzávalók thai zöld curry-hez (Kaeng khiao wan) (4 személyre)
- 50 g Lobo Zöld currypaszta
- 240 ml kókusztej
- 240 ml víz
- 250 g marhahús/csirke, csíkokra vágva
- 80 g padlizsán feldarabolva
- thai bazsalikom, friss chili
- halszósz, pálmacukor utóízesítéshez (érdemes mindig Thai halszószt - nam pla - használni, mert más, mint a vietnámi, sósabb és erőteljesebb ízű)
Elkészítés
- Egy serpenyőben keverjük össze a kókusztejet és a fűszerpasztát, forraljuk fel.
- Adjuk hozzá a marhahúst/csirkét, főzzük majdnem készre.
- Adjunk hozzá 240 ml vizet, forraljuk fel.
- Adjuk hozzá a padlizsánt, szórjunk bele egy kis thai bazsalikomot és chilit.
- Főzzük az egészet készre.
- Ízesítsük halszósszal, és amennyiben szükséges, pálmacukorral.
- Díszítsük thai bazsalikommal és friss chilicsíkokkal.
- Tálaljuk forrón párolt rizzsel (jázmin vagy ragacsos rizs).
TIPP
- A húst helyettesíthetjük garnélával vagy hallal.
Az összetevőkről
Összetétel
chili, citromnád, fokhagyma, só, salottahagyma, galanga, garnélapaszta (garnéla, só), kaffir lime héj, koriandergyökér, fűszerek
Allergének
Garnélát tartalmaz. Nyomokban halat, puhatestűeket tartalmazhat.
Tápanyag-összetétel 100 g termékben
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 391 kJ/93 kcal
Zsír: 1,5 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 13 g
- amelyből cukrok: 3,1 g
Fehérje: 3,3 g
Só: 11,7 g
Tárolás: Száraz helyen tárolandó.
Származási ország: Thaiföld
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.