Thai ízesítő szójaszósz -healthy boy brand

Thai seasoning sauce -healthy boy brand

Ár:
1.490 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 300 g
Bruttó egységár: 4 967 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Halal minősítésű, zöld kupakos thai ízesítő szósz (sot prung rot), egy vízzel hígított, ízfokozókkal, cukorral és más ízesítőkkel „fűszerezett”, természetes erjesztésű, nagyon sós érzetű szójaszósz. A Healthy Boy Brandnek kétféle hasonló terméke van, egyik a zöld kupakos, másik a sárga kupakos, ezekkel a „színkódokkal” különböztetik meg egymástól a két – egyébként szinte egyforma - terméket.

Thaiföldön a Golden Mountain márka a legpopulárisabb, legismertebb és egyben a legjobb minőség is ebben a szósz kategóriában. Ezt követi a Healthy Boy Brand. A különbség a kettő között elég markáns: míg a Golden Mountainnak 85%-a szójaszósz, némileg édeskésebb és sósabb, magasabb a természetes umami tartalma, kevesebb ízfokozót tartalmaz, nincs benne MSG, addig a Healthy Boy csupán 16% szójaszósszal készül, erősen hígítják, a természetes umami íze halványabb, amit több ízfokozó és MSG hozzáadásával pótolnak.

Bármilyen ételhez jó adalék, egy egészen potens ízfokozó, kiemelkedő umami ízzel, éppen ezért nagyon keveset kell belőle használni. Főzéshez-ízesítéshez és marináláshoz ajánlott.

 

Mi a szójaszósz?

A szójaszósz, másképpen jiangyou egy több, mint 2000 éves, kínai eredetű ízesítő. Nemcsak a kínai konyhában számít alapvetőnek, hanem egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában (Japán - shoyu, Korea - hansik/gaeryang ganjang, Vietnám - nuoc tuong, Tajvan, Thaiföld - sii-íu, Indonézia - kecap manis/asin, Malajzia - kicap, Szingapúr - kicap, Fülöp-szigetek - toyu, Burma, Hawaii - shoyu). Fontos hangsúlyozni, hogy országonként másképp készítik, és ennek megfelelően eltérő az íze, színe, sóssága, állaga. Így tehát a megfelelő szójaszósz kiválasztásánál mindig arra kell törekedni (ha lehet), hogy annak a konyhának a szójaszószát válasszuk, amelyhez a receptünk tartozik.

Többszázféle szójaszósz létezik, hiszen rengeteg tényezőtől függ, hogy milyen lesz a végtermék. Az, hogy a szójaszósz milyen eljárással készül, ez mennyi ideig tart, milyen gombakultúrát használnak, milyen arányban van jelen a víz, a só, a szója és a búza/más gabonaféle, milyen gabonafélét és milyen extra alapanyagokat adnak hozzá, mind-mind befolyásolja, hogy milyen lesz a szójaszósz.

A szójaszósz fermentálással vagy vegyi úton, hidrolízissel készül. Valamikor csak a hagyományos, természetes erjesztés létezett, napon érleléssel, ami egy hónapokig tartó folyamatot jelentett. Ma már különféle gyorsabb megoldásokat is alkalmaznak, melyek közel sem olyan minőségű végterméket eredményeznek, ilyen pl. a savas hidrolízissel készített, hidrolizált szójafehérje alapú, cukrozott, színezett, ízesített szójaszósz vagy a mesterségesen gyorsított erjesztésű, alacsony sótartalmú szilárd fermentálású szójaszósz (LSF). A legjobb minőségű szójaszószok ma is a természetes, hosszú erjesztésűek, amit a csomagoláson is jelölnek.

Nagyvonalakban minden fermentált szójaszósz készítésénél hasonló lépéseket követnek. A szójababot áztatják, megfőzik/gőzölik, a búzát/más gabonafélét megpirítják és összetörik. A gabona helyett gyakran lisztet használnak, főleg a kínai szójaszószok esetében. A szóját és gabonát/lisztet összekeverik, beoltják a megfelelő Aspergillus kultúrával és más mikroorganizmusokkal. Meleg, nedves, jól szellőző helyen tartják 1 - 7 napig, amíg a penészgomba átszövi a keveréket, és elkezdi a tápanyagok lebontását. A beoltott elegyhez sós felöntőlevet vagy durva sót adnak, és hagyják erjedni (30 nap - több hónap - több év). Minél hosszabban erjesztik, annál összetettebb, mélyebb lesz az ízvilága, akárcsak egy jó bor vagy balzsamecet esetében. A végén préselik és leszűrik, a szilárd anyagokat eltávolítják, a szójaszószt pedig pasztörizálják.

A fermentálás teljes átalakulást hoz minden szempontból, mind tápanyagösszetétel, szín, íz, illat tekintetében. A gombakultúrák és mikroorganizmusok lebontják az összetett tápanyagokat könnyen emészthető egyszerűekre, a fehérjéket szabad aminosavakra és peptidekre (umami íz), a zsírokat rövid szénláncú zsírsavakra, az összetett szénhidrátokat egyszerű cukrokra (édeskés íz). Bizonyos cukrok tejsavvá és alkohollá alakulnak. Ph értéke a savas irányba tolódik, és egy nem-enzimatikus barnulás (Maillard reakció) is lezajlik. Egyszerre lesz sós, édes, savanykás, umami ízű és kesernyés, bár ez utóbbi igazán nem érzékelhető, mert a többi íz elfedi.

A kész szójaszósz mérsékli/megszünteti a nyers halak/tenger gyümölcsei/húsok/belsőségek tipikus szagát; tartósítja a vele/benne készített alapanyagokat; kiemeli az édes ízeket; tompítja a túlzottan sós ízeket; más umami-gazdag alapanyaggal elegyítve növekszik az ízfokozó kvalitása.

 

Mi a thai szójaszósz?

A thai szójaszószok mutatják a legjobban, hogy a kínai konyha milyen mértékben hatott a thaira, a szójaszósz itt is egy elég népszerű ízesítő/mártogató szósszá vált, a messzemenően leggyakrabban használt ízesítőjük, a halszósz mellett.

Akárcsak a kínaiakat, a thai erjesztett szójaszószokat is két nagyobb csoportra osztják: világosra és sötétre, de fontos kiemelni, hogy érezhetően eltérnek a kínai változatoktól. Bár a thaiok általában több sót tartalmaznak, mivel hozzáadott cukorral, vagy több hozzáadott cukorral készülnek, ezért kevésbé hatnak sósnak.

A világos vagy fehér/híg szójaszósz (see ew khao) egy általános felhasználású, híg, vizes állagú, kifejezetten sós ízesítő. Mindenekelőtt főzésre, ízesítésre szánják. A világos szójaszósznak van egy ízesített verziója is, a gombás (si-ew hed hohm), ami eléggé más, mint a kínai gombás sötét szójaszósz: híg, kevésbé édes, és főzőszószként funkcionál. A sötét szójaszósz négyféle lehet: a sötét, viszkózusabb, édeskés, színezésre használt fekete (see ew dam); a sötét, szinte szirupszerű, még édesebb, főként mártogatóként, ritkán ízesítőként használt édes (see ew wan); a fekete és az édes közti átmenetet képző fekete és édes (see ew dam wan); a főként utóízesítésre használt, sűrű, sötét és sós szójaszósz (see ew dam kem).

A thai ízesítő szójaszósz egy teljesen thai-specifikus változata a világos szójaszósznak, egy olyan ízfokozó, amit több, mint egy évszázada használnak, ez az a bizonyos rejtélyes  összetevő a thai ételekben. A modern thai konyha egyik nagy kedvence, és abszolút alap ízesítője. Sós, rendkívül gazdag umamiban, íze komplex és intenzív. Kicsit sötétebb, mint egy világos szójaszósz.

 

Felhasználás

Nagyon általánosan használható ízfokozó szósz, nemcsak thai ételekhez; nagyon ütős eszköz ízesítéshez, marinálásra.

Leggyakrabban a thai stir fry receptekben találkozni vele, mint pl. a pad krapow gai (thai bazsalikomos csirke), a pad krapow mu (thai bazsalikomos sertés), a thai csirke stir fry, a pad see ew (tészta stir fry) stb., de marinádokhoz is hozzáadják (pl. moo ping húsmarinádja - nyárson sült sertés ragacsos rizzsel).

Kiváló egyszerű párolt rizsre, sültrizsre, ázsiai stílusú tésztaételekre locsolva, bármilyen tojásos vagy paradicsomos étel, pörköltek, mártások, marinádok, szószok, mártogatók (pl. majonézbe, mexikói salsákba keverve), marha jerky, levesek, alaplevek, hal, tenger gyümölcsei, húsos-, zöldséges-, gombás- vagy tofu ételek ízesítésére stb.

alternatíva halszószra bármilyen vegán vagy vegetáriánus ételben. Ha helyettesíteni szeretnénk, vagy a Maggi Thai stílusú ízesítő szósza, vagy valamilyen világos szójaszósz, esetleg tamari jöhet szóba.

Nagyon keveset kell belőle használni, sokszor egy-két csepp is elég, hogy érezhetően megváltozzon az étel össz-ízhatása. Meglehetősen sós, ezt is vegyük figyelembe a szósszal ízesített étel sózásánál.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, só, szójaszósz (víz, szójabab, búzaliszt, só), cukor, ízfokozó: E621, E631 és E627, étkezési sav: E330, tartósítószer: E211, színezék: karamell E150a; aroma

 

Allergének

Szóját, búzát tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 ml termékben

Átlagos tápérték 100 ml termékben
Energia: 124 kJ / 29 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 3.5 g
- amelyből cukrok: 2.3 g
Fehérje: 3.5 g
Só: 20.1 g

 

Tárolás: Felbontás után hűtőben tartandó.

Származási hely: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!