Thai világos szójaszósz -healthy boy brand

Thai thin soy sauce -healthy boy brand

Ár:
1.949 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 300 g
Bruttó egységár: 6 497 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Természetes erjesztéssel készült, Halal minősítésű, thai világos szójaszósz, vagy fehér/híg szójaszósz (see ew khao).

Formula 1 szójaszósznak nevezik, 1950 óta készítik eredeti, saját recept alapján, prémium minőségű szójababból.

Sokkal sósabb, mint a thai sötét szójaszószok bármelyik fajtája, egy éppencsak érezhető édeskés tónussal. Nem egy rettentően komplex, intenzív ízvilágú ízesítő, inkább lágyabbnak hat. Legkiugróbb tulajdonsága a sósság, bánjunk vele körültekintően, könnyű túlsózni az ételeket.

Sötét vörösesbarna; tiszta, vízszerű, áttetsző, szemmel láthatóan világosabb, hígabb, mint a kínai világos szójaszószok, vagy az ennek megfelelő, japán koikuchi sötét szójaszószok.

 

Mi a szójaszósz?

A szójaszósz, másképpen jiangyou egy több, mint 2000 éves, kínai eredetű ízesítő. Nemcsak a kínai konyhában számít alapvetőnek, hanem egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában (Japán - shoyu, Korea - hansik/gaeryang ganjang, Vietnám - nuoc tuong, Tajvan, Thaiföld - sii-íu, Indonézia - kecap manis/asin, Malajzia - kicap, Szingapúr - kicap, Fülöp-szigetek - toyu, Burma, Hawaii - shoyu). Fontos hangsúlyozni, hogy országonként másképp készítik, és ennek megfelelően eltérő az íze, színe, sóssága, állaga. Így tehát a megfelelő szójaszósz kiválasztásánál mindig arra kell törekedni (ha lehet), hogy annak a konyhának a szójaszószát válasszuk, amelyhez a receptünk tartozik.

Többszázféle szójaszósz létezik, hiszen rengeteg tényezőtől függ, hogy milyen lesz a végtermék. Az, hogy a szójaszósz milyen eljárással készül, ez mennyi ideig tart, milyen gombakultúrát használnak, milyen arányban van jelen a víz, a só, a szója és a búza/más gabonaféle, milyen gabonafélét és milyen extra alapanyagokat adnak hozzá, mind-mind befolyásolja, hogy milyen lesz a szójaszósz.

A szójaszósz fermentálással vagy vegyi úton, hidrolízissel készül. Valamikor csak a hagyományos, természetes erjesztés létezett, napon érleléssel, ami egy hónapokig tartó folyamatot jelentett. Ma már különféle gyorsabb megoldásokat is alkalmaznak, melyek közel sem olyan minőségű végterméket eredményeznek, ilyen pl. a savas hidrolízissel készített, hidrolizált szójafehérje alapú, cukrozott, színezett, ízesített szójaszósz vagy a mesterségesen gyorsított erjesztésű, alacsony sótartalmú szilárd fermentálású szójaszósz (LSF). A legjobb minőségű szójaszószok ma is a természetes, hosszú erjesztésűek, amit a csomagoláson is jelölnek.

Nagyvonalakban minden fermentált szójaszósz készítésénél hasonló lépéseket követnek. A szójababot áztatják, megfőzik/gőzölik, a búzát/más gabonafélét megpirítják és összetörik. A gabona helyett gyakran lisztet használnak, főleg a kínai szójaszószok esetében. A szóját és gabonát/lisztet összekeverik, beoltják a megfelelő Aspergillus kultúrával és más mikroorganizmusokkal. Meleg, nedves, jól szellőző helyen tartják 1 - 7 napig, amíg a penészgomba átszövi a keveréket, és elkezdi a tápanyagok lebontását. A beoltott elegyhez sós felöntőlevet vagy durva sót adnak, és hagyják erjedni (30 nap - több hónap - több év). Minél hosszabban erjesztik, annál összetettebb, mélyebb lesz az ízvilága, akárcsak egy jó bor vagy balzsamecet esetében. A végén préselik és leszűrik, a szilárd anyagokat eltávolítják, a szójaszószt pedig pasztörizálják.

A fermentálás teljes átalakulást hoz minden szempontból, mind tápanyagösszetétel, szín, íz, illat tekintetében. A gombakultúrák és mikroorganizmusok lebontják az összetett tápanyagokat könnyen emészthető egyszerűekre, a fehérjéket szabad aminosavakra és peptidekre (umami íz), a zsírokat rövid szénláncú zsírsavakra, az összetett szénhidrátokat egyszerű cukrokra (édeskés íz). Bizonyos cukrok tejsavvá és alkohollá alakulnak. Ph értéke a savas irányba tolódik, és egy nem-enzimatikus barnulás (Maillard reakció) is lezajlik. Egyszerre lesz sós, édes, savanykás, umami ízű és kesernyés, bár ez utóbbi igazán nem érzékelhető, mert a többi íz elfedi.

A kész szójaszósz mérsékli/megszünteti a nyers halak/tenger gyümölcsei/húsok/belsőségek tipikus szagát; tartósítja a vele/benne készített alapanyagokat; kiemeli az édes ízeket; tompítja a túlzottan sós ízeket; más umami-gazdag alapanyaggal elegyítve növekszik az ízfokozó kvalitása.

 

Mi a thai szójaszósz?

A thai szójaszószok mutatják a legjobban, hogy a kínai konyha milyen mértékben hatott a thaira, a szójaszósz itt is egy elég népszerű ízesítő/mártogató szósszá vált, messzemenően a leggyakrabban használt ízesítőjük, a halszósz mellett.

Akárcsak a kínaiakat, a thai erjesztett szójaszószokat is két nagyobb csoportra osztják: világosra és sötétre, de fontos kiemelni, hogy érezhetően eltérnek a kínai változatoktól. Bár a thaiok általában több sót tartalmaznak, mivel hozzáadott cukorral, vagy több hozzáadott cukorral készülnek, ezért kevésbé hatnak sósnak.

A világos vagy fehér/híg szójaszósz (see ew khao) egy általános felhasználású, híg, vizes állagú, kifejezetten sós ízesítő. Mindenekelőtt főzésre, ízesítésre szánják. A világos szójaszósznak van egy ízesített verziója is, a gombás (si-ew hed hohm), ami eléggé más, mint a kínai gombás sötét szójaszósz: híg, kevésbé édes, és főzőszószként funkcionál. A sötét szójaszósz négyféle lehet: a sötét, viszkózusabb, édeskés, színezésre használt fekete (see ew dam); a sötét, szinte szirupszerű, még édesebb, főként mártogatóként, ritkán ízesítőként használt édes (see ew wan); a fekete és az édes közti átmenetet képző fekete és édes (see ew dam wan); a főként utóízesítésre használt, sűrű, sötét és sós szójaszósz (see ew dam kem).

A világos/fehér/híg szójaszósz (see ew khao/sii-íu kǎao) némileg hígabb és sósabb, mint a kínai világos vagy a japán sötét szójaszósz, de a kettő közül mégiscsak a kínai világoshoz áll közelebb. A japánhoz képest erősebb és kevésbé édes. Ízvilága jól kiegyensúlyozott, egyszerre sós, leheletfinoman édeskés és umamis. Vízszerű állagú, áttetsző sötétvörösesbarna színű.

Ezt használják a leggyakrabban, a kínai világos szójaszószhoz hasonlóan: só helyettesítésére, ízesítésre (stir fry-ok, párolt ételek stb.).

 

Felhasználás

Általános szabály, hogy thai ételekhez - a megfelelő - thai szójaszószt érdemes használni. Ha kénytelenek vagyunk helyettesíteni, a kínai jöhet szóba, japánt vagy koreait semmiképp ne használjunk, mert nagyon másak.

Ízesítsünk vele tésztaleveseket, kínai stílusú thai stir fry-okat (pl. pad pak boong fai daeng - Morning Glory stir fry; koong ob woon sen - garnélás üvegtészta stir fry, agyagedényben), khao tom-ot (aromás, fűszeres rizsleves), zöldséggel, hallal, tenger gyümölcseivel vagy csirkével, sertéshússal készült stir fry-okat.

Adjuk pad thai-hoz (nem kötelező elem), thai sült rizshez (khao phat), pácoljunk benne húsokat (nemcsak) thai ételekhez (pl. ko mu yang – grillezett sertés).

A thai konyha gyakran együtt használja a világos és a sötét szójaszószt, a világossal sóz, a sötéttel színez és édesít. Az is elég elterjedt, hogy a thai szójaszószt, a thai halszószt (nam pla) és a thai osztrigaszószt (nam mun hoi) - változó arányban - együtt használják ízesítésre a különféle kínai stílusú thai fogásokhoz.

Vegetáriánusok és vegánok világos szójaszósszal helyettesítik a halszószt.

Kiváló általános, konyha-független ízesítőként is bárhogyan elkészített fehér húsokhoz, tenger gyümölcseihez, halakhoz, világos sűrített és sűrítés nélküli levesekhez, -mártásokhoz, -szószokhoz, -salátadresszingekhez, zöldségekhez.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz (25.2%), szójabab (25%), búza (25%), só (18%), cukor (6.3%), ízfokozók: E621, E631, E627 (0.05%), tartósítószer: E211 (0.1%), színezék: karamell (E150c) (0.1%), ízesítő (0.1%)

 

Allergének

Búzát, szóját tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 ml termékben

Átlagos tápérték 100 ml termékben
Energia: 183 kJ/43 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 4,2 g
- amelyből cukrok: 3,3 g
Fehérje: 7,0 g
Só: 22,6 g

 

Tárolás: Felbontás után hűtőben tartandó.

Származási ország: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!