Akciós termékek
Akciós mélyhűtött termékek
Akciós szárazáru
Algák
Aszalt gyümölcsök
Átmeneti készlethiány
Ázsiai levesalapok
Bambusznyársak
Chiliszószok és paszták
Ázsiai chiliszószok és paszták
Édes chiliszószok és paszták
Extrém chiliszószok és paszták
Mexikói-karib-amerikai chiliszószok és paszták
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipán és fondant
Öntetek és krémek
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Cukrászati eszközök
Desszert kapszlik
Egyéb kellékek
Fém- és műanyag kiszúrók
Gyertyák
Habzsákok és fejek
Lapátok-kések-kártyák
Muffin papírok
Nyalóka
Sütőformák
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Torta- és egyéb dobozok
Cukrok és édesítőszerek
Cukrok
Egyéb édesítőszerek
Mézek
Szirupok
Dezsőke
Ecetek és dresszingek
Balzsamecetek
Borecetek
Dresszingek
Egyéb ecetek
Gyümölcs- és ízesített ecetek
Rizsecetek
Édességek és sós snackek
Édességek
Sós snackek
Evőeszközök
Evőeszköz
Evőpálcák
Főzőeszközök
Egyéb eszközök
Főző- és sütőedények
Gőzölők
Kések
Mozsarak és őrlők
Sushi kellékek
Szűrők és szedők
Wok és eszközei
Fűszer- és egyéb tárolók
Fűszerek
Borsok
Chilik
Fűszerkonzervek
Fűszerpaprikák
Monofűszerek
Fűszerfélék
Ételízesítők és levesalapok
Fűszerolajok
Fűszerkeverékek
Afrikai fűszerkeverékek
Bárány és vad fűszerkeverékek
Curry fűszerkeverékek
Hal fűszerkeverékek
Indiai fűszerkeverékek
Ital fűszerkeverékek
Közel-keleti fűszerkeverékek
Marha-steak-grill-bbq fűszerkeverékek
Mediterrán fűszerkeverékek
Mexikói-dél amerikai-kreol fűszerkeverékek
Olasz fűszerkeverékek
Rizs-burgonya fűszerkeverékek
Saláta-zöldség fűszerkeverékek
Sertés fűszerkeverékek
Süti-kenyér fűszerkeverékek
Szárnyas fűszerkeverékek
Távol-keleti fűszerkeverékek
Fűszerpaszták
Egyéb fűszerpaszták
Indiai fűszerpaszták
Indonéz fűszerpaszták
Japán fűszerpaszták
Kínai fűszerpaszták
Koreai fűszerpaszták
Mexikói-dél-amerikai fűszerpaszták
Thai és vietnámi fűszerpaszták
Gombák
Göngyöleg
Hűtött termékek
Egyéb hűtött termékek
Friss csírák
Friss fűszerek
Friss zöldáru
Hüvelyesek
Hüvelyes konzervek
Szárított hüvelyesek
Instant tészták és készételek
Instant tészták
Készételek
Italok
Ázsiai szeszes italok
Koktél alapanyagok
Üdítőitalok
Japán tálalóedények
Ansen porcelán
Aurora porcelán
Blue oribe porcelán
Ebi/kani/sakana porcelán
Edo brown porcelán
Egyéb japán tálalóedények
Emerald vert porcelán
Finley blue porcelán
Finley grey porcelán
Fleur de ligne porcelán
Glassy green porcelán
Green oribe procelán
Hana blue porcelán
Izayoi porcelán
Japán melamin és lakk
Japán sushi tálak
Kobaltkék porcelán
Kuro porcelán
Mino yaki porcelán
Mokuzai porcelán
Neko porcelán
Nezumi grey kő
Nippon porcelán
Onyx noir porcelán
Seigaiha porcelán
Sendan porcelán
Silver grey porcelán
Sky blue porcelán
Sori porcelán
Tajimi porcelán
Tetsu kessho porcelán
Türkiz porcelán
Wasabi porcelán
White grey rim porcelán
Yamasaku azur porcelán
Kakaók és kávék
Forró csokoládék
Kakaók
Kávék
Kifutó termékek
Élelmiszer
Eszköz
Kínai tálalóedények
Black maru porcelán
Egyéb kínai tálalóedények
Fehér fényes porcelán
Fehér írásos porcelán
Fekete fényes porcelán
Fekete írásos porcelán
Fekete matt porcelán
Fekete-szürke porcelán
Kínai melamin és lakk
Kínai sushi tálak
Montenegro porcelán
Ogawa porcelán
Kínálótálak
Konzervek
Ázsiai konzervek
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Olívabogyók
Paradicsomkonzervek
Pickle
Savanyúságok
Zöldségkonzervek
Köretek
Egyéb köretek
Gabonák
Lekvárfélék
Chutney
Lekvárok
Zselék
Lisztek és kenyerek
Különleges kenyerek
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött dim sum
Mélyhűtött gombák és zöldségek
Mélyhűtött tenger gyümölcsei
Mélyhűtött tészták és kenyerek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok és tormák
Olajok
Főzőolajok
Salátaolajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Partieszközök
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Fasírtporok
Gabonapelyhek
Táplálkozást kiegészítők
Zöldségkrémek
Rizs
Basmati rizsek
Egyéb rizsek
Jázmin rizsek
Olasz rizsek
Sushi rizsek
Sók
Étkezési sók
Különleges és ízesített sók
Sűrítők és zselésítők
Szójaszósz
Egyéb szójaszósz
Indonéz szójaszósz
Japán szójaszósz
Kínai szójaszósz
Koreai szójaszósz
Thai szójaszósz
Szószok és mártások
Bbq szószok
Észak-afrikai és közel-keleti szószok-pácok
Európai szószok-pácok
Halszószok
Indiai szószok-pácok
Indonéz szószok-pácok
Japán szószok-pácok
Kínai szószok-pácok
Koreai szószok-pácok
Mexikói és közép-amerikai szószok
Olasz tésztaszószok
Thai-vietnámi szószok-pácok
Teák
Fehér teák
Fekete filteres teák
Fekete szálas teák
Fűszeres teák
Gyümölcs filteres teák
Gyümölcsteák
Herbateák
Mate teák
Rooibos teák
Teaválogatások
Zöld filteres teák
Zöld szálas teák
Teakellékek
Egyéb tea kellékek
Teáscsészék
Teáskannák
Teáskészletek
Teaszűrők és filterek
Tejek és tejszínek
Kókusztejek és tejszínek
Növényi tejek és tejszínek
Sűrített tejek
Tészták
Ázsiai búza- és hajdinatészták
Egyéb gluténmentes tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Rizs- és üvegtészták
Thai osztrigaszósz gluténmentes prémium -megachef
Thai oyster sauce premium gluten free -megachef
A termék adatai
Kiszerelés: 600 g
Bruttó egységár: 7 317 Ft/ kg
A termékről
Termékleírás
Egyik legjobbnak tartott, prémium minőségű thai osztrigaszósz (nam mun hoi), magas - 45% - osztriga tartalommal (Crassostrea spp.). Gluténmentes, nem tartalmaz MSG-t, színezéket, mesterséges ízesítőket.
Sötétbarna, szirupszerűen sűrű, viszkózus állagú. Nem egy nagyon markáns ízvilágú szósz, mégis összhatásában egy igen hatékony ízesítő eszköz. Édeskés, enyhe füstös tónusokkal, komplex és mély, mint a karamell. Lágyan sós, mint a tenger vize, és íze is, mint a tenger vize. Domináns jegye a megfoghatatlan 5. íz, az umami, a természetes ízfokozó, amely legegyszerűbb ételeket is ízessé teszi, hogy kiemeli az alapanyagok saját ízét. Sósabb, mint a lágyabb, édesebb ízvilágukról felismerhető kínai osztrigaszószok, úgyhogy bár megfelelő bármilyen délkelet-ázsiai ételhez, amely osztrigaszósszal készül, mégis, ha van rá lehetőség, célszerűbb thai ételekhez használni, hiszen egy thai ízvilághoz igazított szósszal van dolgunk.
Bár osztriga alapú szószról van szó, mégsem olyan penetráns ízű, mint a halszósz. Nem olyan sós, mint a szójaszósz. Első pillantásra ugyan hasonlít a hoisin szószhoz, nem összetévesztendőek, és nem is csereszabatosak, teljesen más összetevőkből állnak, más az ízviláguk, és más ételekhez is használják.
A szósz alapja a Thai öbölben halászott friss osztriga, amit először megfüstölnek, majd alacsony hőmérsékleten cukorral, sóval és kukoricakeményítővel összefőzik, mint egy alaplevet, a végén pedig besűrítik, amíg egy bársonyos, umami domináns szósszá áll össze.
Az eredetileg Kínából származó, relatív újkeletű ízesítő 1888 óta létezik egy „balesetnek” köszönhetően. Lee Kum Sheung, a Lee Kum Kee termékcsalád megalkotója, egy alkalommal véletlenül túlfőzte az osztrigát, és egy sűrű, barnás, nagyon aromás, intenzív ízű, enyhén karamellizálódott szószt kapott. A mai osztrigaszószok nagyrésze, amely kereskedelmi forgalomban van, nem a hagyományos módon készül, általában cukorral és sóval ízesített, kukoricakeményítővel sűrített alapot készítenek, amit osztriga kivonattal ízesítenek.
Az osztrigaszósz eleinte csak a kantoni konyhára korlátozódott, ahol ma is egy alapszósznak számít, de azóta már majdnem minden regionális kínai konyha, ill. a thai-, maláj-, vietnámi- és khmer konyha is használja.
A thai osztrigaszószok általánosságban (vannak kivételek!) abban különböznek a kínaiaktól, hogy kevésbé sósak, gyakran édesebbek, és jellemzően karakteresebb osztriga ízük van.
Felhasználás
Alapszabály, hogy thai ételekhez thai osztrigaszószt érdemes használni. Ha nincs, helyettesíthetjük kínaival, de számoljunk azzal, hogy enyhén eltérő ízvilágot fog eredményezni. Amennyiben konyha-független ízesítőként tekintünk rá, szinte bármilyen ételhez hozzáadhatjuk, mint egyfajta természetes ízfokozót, amellyel az ételek ízét felturbózzuk.
Mivel egy elég jellegzetes ízű szósz, érdemes csínján bánni vele, mindig kis mennyiséggel indítsunk, mert ha túl sokat használunk, túldominálja az ételt, ami nem jó. Ne főzzük sokáig, mert az umami ízéből fog veszíteni, ne főzzük magas hőmérsékleten, mert ettől keserűvé válhat.
A thai osztrigaszószt tekintik a halszósz és a szójaszósz mellett az egyik leggyakrabban használt thai ízesítőnek. A thai konyhában egyik legelterjedtebb szószkombináció a thai szójaszósz (see ew) - thai halszósz (nam pla) - thai osztrigaszósz (nam mun hoi), változó arányban elegyítik, és a különféle kínai stílusú thai fogások ízesítésére használják.
Nagyon jó stir-fry szósz marha-, csirke-, sertés-, tenger gyümölcsei-, gomba-, tofu-, zöldség alapú, kínai ihletésű thai stir-fry-okhoz (pl. Neur pad num mun hoy - marhahús stir-fry osztrigaszósszal; Pad pak boong fai daeng - Morning Glory stir fry, Koong ob woon sen - garnélás üvegtészta stir fry agyagedényben), vagy kínaiakhoz (pl. rák osztrigaszószban, a kínai-amerikai kesudiós csirke); önmagában vagy más összetevőkkel elegyítve (pl. mirinnel, rizsecettel és szójaszósszal, vagy barna cukorral, szójaszósszal és szezámolajjal, vagy halszósszal). Ugyanígy önmagában vagy más összetevőkkel vegyítve mártogató szószként is használható, akár párolt- vagy nyers zöldségekhez, vietnámi rizslap tekercsekhez, zöldség- vagy tenger gyümölcsei tempurához, különböző kínai dim sum-ok mellé (pl. kínai töltött paprika, Hakka stílusú töltött tofu, kantoni lo bak gou vagy tarlórépa süti, har gow vagy garnélával töltött tészta batyu, cheung fun vagy párolt rizstészta, cha siu bao vagy BBQ sertéshússal töltött gőzölt zsemle stb.). Ketjap manis-szal és sriracha szósszal keverve kiváló mártogatónak, thai csirkeszárnyakhoz (peek gai nam daeng).
Használható marinádként (BBQ-, grill-, sütőben sütött-, serpenyőben sütött húsokhoz, tenger gyümölcseihez), vagy marinádok ízesítésére (pl. moo ping – nyárson sült sertés ragacsos rizzsel), fényező szószként grill- és BBQ húsokhoz, -tenger gyümölcseihez, vagy salátadresszingként. Kis mennyiségben adagolva, kitűnő öntet sült tofura, párolt zöld színű- vagy párolt leveles zöldségekre (bok choy, spenót, spárga, cukorborsó, brokkoli, kínai brokkoli vagy gai lan, stb.), sült zöldségekre (sütés előtt vagy után), gombára, ázsiai tésztákra (pl. klasszikus kantoni osztriga lo mein), tojásrántottára, thai kai yat sai-ra (thai omlett), a wonton tészta maláj verziójára, kínai sós tojáspudingra locsolva.
Csupán egy evőkanál szósszal ízesebbé tehetjük az alapleveket, leveseket általában, párolt húsokat, ragukat, mártásokat, szószokat, dresszingeket.
Az összetevőkről
Összetétel
osztriga (Crassostrea spp.) 45%, víz, cukor, só, kukoricakeményítő, tartósítószer E202
Allergének
Osztrigát tartalmaz.
Tápanyag-összetétel 100 g termékben
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 472 kJ/113 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 25 g
- amelyből cukrok: 20 g
Fehérje: 2,7 g
Só: 9,3 g
Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben.
Származási ország: Thaiföld
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.