Sarawak fehér bors

Sarawak white pepper

Ár:
1.151 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 57 550 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Exkluzív fehér bors (Piper nigrum) a borsfélék (Piperaceae) családjából, amelyet Borneo szigetének esőerdőkkel borított, északi, hegyvidéki - Malajziához tartozó - részein termesztenek, a Sarawak tartományban.

Egyik legjobb fehér borsnak tartják, 2003-ban kapta meg a PGI minősítést (oltalom alatt álló földrajzi jelzés; OFJ). A Sarawak-on kívül, a világon csak két másik bors, a kambodzsai kampot és az afrikai penja rendelkezik ezzel a minősítéssel. OFJ-t olyan termék kap, amely egy meghatározott földrajzi területről származik, és a minősége vagy bármilyen más fontos tulajdonsága az adott területtel függ össze (mint ahogy pl. a penja bors egyedi karakterét a Penja Völgy sajátos klímájának és talajának köszönheti), ill. feldolgozása hagyományos módszerekkel, és legalább részben az adott területen történik.

A fehér és a fekete Sarawak bors ugyanazon kúszónövény termése. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük, és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is, ami tovább befolyásolja az ízét, illatát, színét. A fehér esetében a kézzel szedett érett borsszemeket egy-két hétig folyó vízben áztatják (miközben fermentálódik), majd a borsszemeket addig dörzsölik, amíg a fellazult, megpuhult külső rétegét, a tulajdonképpeni gyümölcshúst eltávolítják, így csupán a kemény, ropogós magja marad meg, amit mosás után napon szárítanak.

Egyenletesen krémszínű bors. Éles, csípős, de közel sem annyira, mint a fekete Sarawak bors. Aromaprofilja is egyszerűbb, kevésbé aromás, mivel a külső héjjal és gyümölcshússal együtt aromaanyagokat és valamennyi - csípősségért felelős - piperint is eltávolítanak. Letisztult, friss, fás, pézsmás ízvilág jellemzi, alig érezhető savassággal, édesgyökérre emlékeztető tónusokkal. A fehér borsok tipikus – állatokra, trágyára emlékeztető – illata-íze enyhébb.

 

Felhasználás

Ideális fűszer bizonyos ázsiai/dél-ázsiai ételekhez, mint pl. egyes indiai curry-k, szecsuáni csípős-savanyú leves, kínai húsmarinádok és csípősebb stir-fry-ok, vietnámi levesek és -sertéshússal készült ételek, thai zöld curry.

Bár közel nem olyan népszerű, mint a fekete bors, de azért használata Európában is elterjedt. A francia konyha különösen szereti: egytálételeket, pitéket, tejszínes/fehér szószokat/mártásokat (pl. bechamel, velouté, majonéz), tejszínes krémleveseket (pl. Vichyssoise), tojásos ételeket, krumplipürét fűszereznek vele, de a svéd konyha is kedveli (pl. a svéd húsgolyókhoz készített tejszínes mártások). Sok esetben csak az esztétika kedvéért használják világos/fehér ételekhez, ahol fontos, hogy a bors vizuálisan észrevétlen maradjon.

Pézsmás tónusai jól harmonizálnak a fehér húsú halakkal, fehér húsokkal általában, borjúval, velővel, tenger gyümölcseivel (különösen kagylóval), sült libamájjal, grillezett kecskesajttal, friss kecske- vagy juhsajttal, vagy éppen friss osztrigával.

Illik párolt spárgához, gombához, fehér babhoz, paradicsomhoz, salátákhoz, gyümölcssalátákhoz, eperhez, gyümölcsös desszertekhez (pl. narancs, körte, stb.). Nagyon jó, mint klasszikus fekete-fehér bors dörzsfűszer steak-hez, ha Sarawak fekete borssal kombináljuk.

Kitűnő édes-savanyú ételekhez, -szószokhoz, marinádokhoz, dresszingekhez, serpenyős sült zöldségekhez, tésztasalátákhoz.

A fehér borsot ritkán használják egészben, inkább durvára törve vagy finomra őrölve. Minél finomabb szemcséjű a fűszerünk, aromája annál intenzívebben fog ötvöződni az étellel.

FONTOS! A főzés végén kell hozzáadni az ételhez, mert a magas hőmérsékleten keserű lesz. Kis mennyiségben helyettesíthetjük fekete borssal, de ha ételünk sok borsot igényel, ne használjunk feketét, mert ízviláguk elég különböző.

 

Más fűszerekkel való társítás

Készítsünk saját borskeveréket, keverjük bátran különleges, ínyenc borsokkal.

Jó párosítás a meleg, fás tónusú szerecsendióval és a meleg, édes, aromás szerecsendió-virággal.

 

Az összetevőkről

 

Összetevők

fehér bors (Piper nigrum)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási hely: Borneo, Malajzia

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!