Akciós termékek
Akciós mélyhűtött termékek
Akciós szárazáru
Algák
Aszalt gyümölcsök
Átmeneti készlethiány
Ázsiai levesalapok
Bambusznyársak
Chiliszószok és paszták
Ázsiai chiliszószok és paszták
Édes chiliszószok és paszták
Extrém chiliszószok és paszták
Mexikói-karib-amerikai chiliszószok és paszták
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipán és fondant
Öntetek és krémek
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Cukrászati eszközök
Desszert kapszlik
Egyéb kellékek
Fém- és műanyag kiszúrók
Gyertyák
Habzsákok és fejek
Lapátok-kések-kártyák
Muffin papírok
Nyalóka
Sütőformák
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Torta- és egyéb dobozok
Cukrok és édesítőszerek
Cukrok
Egyéb édesítőszerek
Mézek
Szirupok
Dezsőke
Ecetek és dresszingek
Balzsamecetek
Borecetek
Dresszingek
Egyéb ecetek
Gyümölcs- és ízesített ecetek
Rizsecetek
Édességek és sós snackek
Édességek
Sós snackek
Evőeszközök
Evőeszköz
Evőpálcák
Főzőeszközök
Egyéb eszközök
Főző- és sütőedények
Gőzölők
Kések
Mozsarak és őrlők
Sushi kellékek
Szűrők és szedők
Wok és eszközei
Fűszer- és egyéb tárolók
Fűszerek
Borsok
Chilik
Fűszerkonzervek
Fűszerpaprikák
Monofűszerek
Fűszerfélék
Ételízesítők és levesalapok
Fűszerolajok
Fűszerkeverékek
Afrikai fűszerkeverékek
Bárány és vad fűszerkeverékek
Curry fűszerkeverékek
Hal fűszerkeverékek
Indiai fűszerkeverékek
Ital fűszerkeverékek
Közel-keleti fűszerkeverékek
Marha-steak-grill-bbq fűszerkeverékek
Mediterrán fűszerkeverékek
Mexikói-dél amerikai-kreol fűszerkeverékek
Olasz fűszerkeverékek
Rizs-burgonya fűszerkeverékek
Saláta-zöldség fűszerkeverékek
Sertés fűszerkeverékek
Süti-kenyér fűszerkeverékek
Szárnyas fűszerkeverékek
Távol-keleti fűszerkeverékek
Fűszerpaszták
Egyéb fűszerpaszták
Indiai fűszerpaszták
Indonéz fűszerpaszták
Japán fűszerpaszták
Kínai fűszerpaszták
Koreai fűszerpaszták
Mexikói-dél-amerikai fűszerpaszták
Thai és vietnámi fűszerpaszták
Gombák
Göngyöleg
Hűtött termékek
Egyéb hűtött termékek
Friss csírák
Friss fűszerek
Friss zöldáru
Hüvelyesek
Hüvelyes konzervek
Szárított hüvelyesek
Instant tészták és készételek
Instant tészták
Készételek
Italok
Ázsiai szeszes italok
Koktél alapanyagok
Üdítőitalok
Japán tálalóedények
Ansen porcelán
Aurora porcelán
Blue oribe porcelán
Ebi/kani/sakana porcelán
Edo brown porcelán
Egyéb japán tálalóedények
Emerald vert porcelán
Finley blue porcelán
Finley grey porcelán
Fleur de ligne porcelán
Glassy green porcelán
Green oribe procelán
Hana blue porcelán
Izayoi porcelán
Japán melamin és lakk
Japán sushi tálak
Kobaltkék porcelán
Kuro porcelán
Mino yaki porcelán
Mokuzai porcelán
Neko porcelán
Nezumi grey kő
Nippon porcelán
Onyx noir porcelán
Seigaiha porcelán
Sendan porcelán
Silver grey porcelán
Sky blue porcelán
Sori porcelán
Tajimi porcelán
Tetsu kessho porcelán
Türkiz porcelán
Wasabi porcelán
White grey rim porcelán
Yamasaku azur porcelán
Kakaók és kávék
Forró csokoládék
Kakaók
Kávék
Kifutó termékek
Élelmiszer
Eszköz
Kínai tálalóedények
Black maru porcelán
Egyéb kínai tálalóedények
Fehér fényes porcelán
Fehér írásos porcelán
Fekete fényes porcelán
Fekete írásos porcelán
Fekete matt porcelán
Fekete-szürke porcelán
Kínai melamin és lakk
Kínai sushi tálak
Montenegro porcelán
Ogawa porcelán
Kínálótálak
Konzervek
Ázsiai konzervek
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Olívabogyók
Paradicsomkonzervek
Pickle
Savanyúságok
Zöldségkonzervek
Köretek
Egyéb köretek
Gabonák
Lekvárfélék
Chutney
Lekvárok
Zselék
Lisztek és kenyerek
Különleges kenyerek
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött dim sum
Mélyhűtött gombák és zöldségek
Mélyhűtött tenger gyümölcsei
Mélyhűtött tészták és kenyerek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok és tormák
Olajok
Főzőolajok
Salátaolajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Partieszközök
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Fasírtporok
Gabonapelyhek
Táplálkozást kiegészítők
Zöldségkrémek
Rizs
Basmati rizsek
Egyéb rizsek
Jázmin rizsek
Olasz rizsek
Sushi rizsek
Sók
Étkezési sók
Különleges és ízesített sók
Sűrítők és zselésítők
Szójaszósz
Egyéb szójaszósz
Indonéz szójaszósz
Japán szójaszósz
Kínai szójaszósz
Koreai szójaszósz
Thai szójaszósz
Szószok és mártások
Bbq szószok
Észak-afrikai és közel-keleti szószok-pácok
Európai szószok-pácok
Halszószok
Indiai szószok-pácok
Indonéz szószok-pácok
Japán szószok-pácok
Kínai szószok-pácok
Koreai szószok-pácok
Mexikói és közép-amerikai szószok
Olasz tésztaszószok
Thai-vietnámi szószok-pácok
Teák
Fehér teák
Fekete filteres teák
Fekete szálas teák
Fűszeres teák
Gyümölcs filteres teák
Gyümölcsteák
Herbateák
Mate teák
Rooibos teák
Teaválogatások
Zöld filteres teák
Zöld szálas teák
Teakellékek
Egyéb tea kellékek
Teáscsészék
Teáskannák
Teáskészletek
Teaszűrők és filterek
Tejek és tejszínek
Kókusztejek és tejszínek
Növényi tejek és tejszínek
Sűrített tejek
Tészták
Ázsiai búza- és hajdinatészták
Egyéb gluténmentes tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Rizs- és üvegtészták
Sarawak fekete bors
Sarawak black pepper
A termék adatai
Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 74 500 Ft/ kg
A termékről
Termékleírás
Páratlan fekete bors ritkaság (Piper nigrum) a borsfélék (Piperaceae) családjából, amelyet Borneo szigetének esőerdőkkel borított, északi, hegyvidéki - Malajziához tartozó - részein termesztenek, a Sarawak tartományban. Borneo, ill. maláj borsnak is hívják.
Egyik legjobb fekete borsnak tartják, 2003-ban kapta meg a PGI minősítést (oltalom alatt álló földrajzi jelzés; OFJ). A Sarawak-on kívül, a világon csak két másik bors, a kambodzsai kampot és az afrikai penja rendelkezik ezzel a minősítéssel. OFJ-t olyan termék kap, amely egy meghatározott földrajzi területről származik, és a minősége vagy bármilyen más fontos tulajdonsága az adott területtel függ össze, ill. feldolgozása hagyományos módszerekkel, és legalább részben az adott területen történik.
A fekete és a fehér Sarawak bors ugyanazon kúszónövény termése. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző a fűszer feldolgozásának módszere, ami befolyásolja a végső ízét, illatát, színét.
A borstermő kúszónövényt nyílt helyen termesztik, legtöbbször tűző napon, és évente többször nyesik meg a növényt, ami egy nagyon eltérő termesztési mód az indiaihoz viszonyítva. Kézzel gyűjtik be, zölden, mielőtt teljesen beérne; napon szárítják. Szárítás közben fermentálódik, ettől vált a színe sötétre, hasonlóan a vaníliához vagy a teához.
Közepes méretű borsnak számít, sötétbarna színű. Gyümölcsös, citrusos, friss illatok jellemzik, aromavilága komplex, gyümölcsös, lágyan virágos, enyhe savassággal, nedves fa, kakaó és édesgyökér utóízzel. Csípőssége hosszan megmarad a szájban, erős, de enyhébb, mint a Tellicherry fekete bors vagy a malabár tigris bors.
Felhasználás
Egy igazi minőségi bors, „konyha-független”, bármihez adjuk hozzá, különlegessé teszi, legyen szó édes, sós, keserű vagy savanyú ételről, pont azért, nagyon fontos, hogy az egész borsszemeket csak közvetlenül a felhasználás előtt daráljuk/törjük, és ha főzéshez használjuk, csak a végén adjuk az ételhez, mielőtt levennénk a tűzről.
Kiváló steak bedörzsölésére, más fűszerekkel kombinálva, de meghagyva alap- és fő fűszernek a fekete borsot. Isteni fekete bors szószhoz, maláj csirkéhez, Sarawak laksához, kínai ihletésű stir fry-okhoz. Nagyon jó marinádokhoz, erős ízvilágú pörköltekhez, szaftos ételekhez, vadhúsokhoz, salátadresszingek fűszerezéséhez; kitűnő grillezett/serpenyőben sült vörös húsokra/zöldségekre, levesekre, friss salátára, tésztaételekre, általában friss sajtokra, specifikusan pedig kecske- és juhsajtokra darálva. Különösen jól illik kacsához vagy libamájhoz.
Mint desszertbors, nagyon isteni csokoládés-, vaníliás- és piros gyümölcsös desszertekhez.
Egész bors: akkor tegyük az ételbe, ha azt sokáig kell főzni, vagy sokáig állhat, és van idő arra, hogy íze, aromája átjárja az ételt.
Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.
Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.
Más fűszerekkel való társítás
Készítsünk saját borskeveréket, keverjük bátran különleges, ínyenc borsokkal.
Ha komplex, telt csípősséget szeretnénk kihozni a fekete borsból, társítsuk chilivel, mustármaggal szecsuáni borssal vagy gyömbérrel. Ha a fás árnyalatait akarjuk hangsúlyozni, kombináljuk babérlevéllel, fekete kardamommal és szerecsendióval.
Az összetevőkről
Összetétel
fekete bors (Piper nigrum)
Allergének
Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, szóját, gluténtartalmú gabonaféléket, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.
Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.
Származási ország: Borneo, Malajzia
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.