Indiai vajas csirke fűszerpaszta enyhe -ahg

Spice paste for indian butter chicken mild -ahg

Ár:
1.151 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 50 g
Bruttó egységár: 23 020 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Enyhén csípős, fűszeres-paradicsomos indiai stílusú fűszerpaszta vajas csirkéhez (murgh makhani). A megszokott kész fűszerpasztákhoz képest ez tényleg csak fűszerezésre szolgál, az ételt minden tekintetben normál módon, a megadott lépéseket követve kell elkészíteni, úgyhogy több időt és erőfeszítést igényel.

A termék gluténmentes, nem tartalmaz MSG-t, hozzáadott tartósítószert és -mesterséges színezéket. 4 adaghoz 1 tasak paszta szükséges (lásd a lenti receptet).

 

Mi a vajas csirke?

Egy viszonylag újkeletű indiai étel, az 1950-es években készítették el először, Delhiben, a Moti Mahal nevű étterem alapítói. A világ összes konyhájában sok példát lehet találni arra, hogy a keletkező maradékokat valami módon „újrahasznosítják”, a vajas csirke is egy ilyen praktikus meggondolás terméke. A Moti Mahal étteremben nagyon sok - fűszeres joghurtos marinádban pácolt, tandoori kemencében megsütött - tandoori csirkét szolgáltak fel, és hogy a nap végén a megmaradt húst ne kelljen kidobni, egy paradicsom alapú, fűszeres, krémes, selymes, vajban és tejszínben gazdag mártásban szolgálták fel egy teljesen új ételként.

A vajas csirkét, akárcsak a tikka masalát, hívhatjuk nyugodtan „két fázisos” ételnek: első körben a csirkét egy gyömbér-és fokhagymapürés joghurt alapú, chilivel, garam masalával stb. fűszerezett marinádban pácolják pár óráig/egy éjszakán át, ezt nyársra húzva megsütik valamilyen módon, ideálisan tandoori kemencében, jobb híján grill- vagy BBQ sütőben, esetleg villany- vagy gázsütőben, és csak legvégső esetben serpenyőben. Bár általában a vajas csirke alapanyagaként a tandoori csirkét (tandoori kemencében sült egész vagy nagyobb csirkedarabokat) nevezik meg, tulajdonképpen leginkább csirke tikkát használnak hozzá, ami egy tandoori csirke változat, és minden tekintetben ugyanúgy készül, mint a tandoori csirke, az egyetlen különbség az, hogy a húst feldarabolják, és nem egyben sütik.

A paradicsomos, gyömbér- és fokhagymapürés, gazdagon fűszerezett, tejszínnel, vajjal, olykor kesudiópasztával dúsított, enyhén csípős mártást, amelyben az elkészült csirkét kínálják, külön készítik el, és hogy állaga igazán bársonyosan krémes és lágy legyen, szitán is áttörik.

Mivel a csirke tikka masalához ugyanúgy csirke tikkát használnak, mint legtöbbször a vajas csirkéhez, gyakran felmerül a kérdés, hogy van-e különbség a kettő között, mert ez a két étel elég kísértetiesen tud hasonlítani egymásra, főleg amiatt, hogy mára már szinte megszámlálhatatlan változatban készítik mindkettőt. Ami biztosan elkülöníti őket, az a származásuk, míg a tikka eredete homályos, valószínűleg nem is indiai, a vajas csirke egyértelműen indiai étel. A vajas csirke sokkal több vajjal és tejszínnel készül, és valamelyest krémesebb és édeskésebb, a tikka masala nyersebb, robusztusabb, fűszeresebb érzetű, mivel kevesebb tejszín, vaj kerül bele, de hozzá kell tenni, hogy ez sem feltétlenül mindig igaz.

 

Felhasználás

„Két fázisos” étel, első szakaszban a fő alapanyagát, a fűszeres-joghurtos pácban marinált, nyársra húzott csirkét kell megsütni. A marinádhoz létezik kész tandoori fűszerpaszta (AHG Indiai tandoori tikka marinád enyhe), használjuk ezt a terméken levő instrukciók szerint.

A tandoori és tikka ételeinket ideálisan tandoori kemencében kéne sütni, de kiválthatjuk BBQ- vagy grillsütővel jobb híján, legrosszabb esetben pedig gáz- vagy villanysütővel.

Fontos, hogy a marinálás-grillezés lépést ne hagyjuk ki, és megfelelően csináljuk, különben az étel kevésbé lesz ízletes.

Ha ez megvan, utána jöhet a mártás készítése, amelybe csak bele kell dobálni a karamellizált, fűszeres, itt-ott kicsit megégett, füstös húsdarabokat, és röviden összefőzni az egészet, majd tálalni.

Kínáljuk naan-nal (tandoori kemencében sütött, kelesztett indiai lepénykenyér), kulchával (kelesztés nélküli, finomlisztből készült indiai lepénykenyér) vagy tandoori rotival (kelesztés nélküli, teljes kiőrlésű lisztből, attából készült, tandoori kemencében sütött indiai lepénykenyér). A párolt basmati rizs vagy a római köményes basmati rizs is egy jó kísérője lehet.

Sok kevésbé szokványos felhasználása is született a vajas csirkének, pl. töltött paratha (rétegezéssel készített, kelesztetlen, töltött indiai lepénykenyér) vagy tortilla tekercs tölteléke, szendvicsek feltétje, pite tölteléke.

Hozzávalók (4 személyre)

  ► 1 tasak AHG Indiai vajas csirke fűszerpaszta

  ► 3 ek olvasztott vaj

  ► 1 nagy vöröshagyma (finomra vágva)

  ► 110 ml paradicsompüré vagy darabolt paradicsom (friss vagy konzerv)

  ► 110 ml víz

  ► 110 ml tejszín

  ► 450 g kész tandoori vagy tandoori tikka csirke (kicsontozott)

  ► 1 ek tejszín és friss korianderzöld (díszítéshez)

Elkészítés

1/ Közepes lángon hevítsük fel a vajat egy tapadásmentes serpenyőben, adjuk hozzá a hagymát, pirítsuk 3 percig.

 2/ Adjuk hozzá a paradicsomot, vizet, tejszínt és fűszerpasztát, főzzük össze, és alacsony hőfokon rotyogtassuk fedő nélkül, amíg besűrűsödik, figyelve, hogy ne csapódjon ki a tejszín.

 3/ Adjuk hozzá a húst, és főzzük össze pár perc alatt. Tálaljuk forrón, a tetejére locsoljunk egy kis tejszínt, szórjuk meg friss zöldkorianderrel.

TIPP

  • Kínáljuk naan-nal (tandoori kemencében sütött, kelesztett indiai lepénykenyér)/kulchával (kelesztés nélküli, finomlisztből készült indiai lepénykenyér)/tandoori rotival (kelesztés nélküli, teljes kiőrlésű lisztből, attából készült, tandoori kemencében sütött indiai lepénykenyér), és/vagy párolt basmati rizzsel/római köményes basmati rizzsel.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

paradicsompaszta, szójaolaj, hagyma, só, cukor, őrölt koriander, piros chili, fokhagyma, ecet, gyömbér, zöldfűszerek és fűszerek, cayenne bors, bors, savanyúságot szabályozó anyag: E330

 

Allergének

Szóját tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben

Energia: 870 kJ / 208 kcal
Zsír: 16 g
- amelyből telített zsírsavak: 2.4 g
Szénhidrát: 6.3 g
- amelyből cukrok: 6.2 g
Rost. 4.2 g
Fehérje: 8.3 g
Só: 8.6 g

 

Tárolás: Száraz helyen, napfénytől védve tartandó.

Származási hely: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!