Padlizsán pickle médium -patak's

Brinjal pickle medium -patak’s

Ár:
2.490 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 312 g
Bruttó egységár: 7 981 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Goai stílusú padlizsán pickle, másképpen brinjal pickle vagy baingan ka achar. A megszokottnál valamivel édesebb, és igen kevéssé savanykás. Markánsan olajos-bársonyos, közepesen csípős, sok mustármaggal, korianderrel és görögszénamaggal. Nem tartalmaz tartósítószert, mesterséges ízesítőt, -színezéket, gluténmentes. Megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is.

A padlizsán pickle-nek sokféle változata van Indián belül; különösen népszerű Goa, Andhra Pradesh és Telangana államokban. Goán az édes-savanykás-csípős verziót készítik, és padlizsán chutney-nak is szokták hívni, talán éppen azért, mert édes és egyneműbb, ami inkább a chutney sajátossága, mintsem a pickle-é. Andhra Pradeshben és Telanganában a padlizsán pickle (itt vankaya nilava pachadi) sós és savanykás, és természetesen csípős.

 

Mi is az indiai pickle?

Indiában a pickle (hindiül: achar, achaar) készítésének több évezredes hagyománya van. Összetéveszthetetlenül egyedi jegyeket hordoz, mind fűszerezés, mind alapanyagok és tartósítási mód tekintetében. Eleinte csak a szezonális zöldségek és gyümölcsök tartósítására szolgált, később ez változott, és mind a mai napig sokkal nagyobb hangsúlyt kap az élvezeti értéke, nem is beszélve a pozitív élettani hatásairól (emésztésjavító, antioxidáns, rostban gazdag stb.). Nincs olyan étkezés, amelynek ne lenne része valamilyen pickle, jelenléte kb. olyan megkerülhetetlen, mint a koreai konyhában a kimchi, az algír és tunéziai konyhában a harissa, a mexikóiban a salsa.

Kivétel nélkül az összes achar fűszeres, talán ez az egyetlen, ami mindegyiknél egyöntetűen visszaköszön. Az egész és őrölt fűszerek nagyon praktikus célt szolgálnak, baktériumölő, tartósító funkciójuk van.

Bár az achar leggyakrabban sós, csípős, savanyú, fanyar vagy ezek bármilyen kombinációja, van édes változata is, ugyan ez nem túl gyakori. Készülhet gyümölcsből (amla vagy indiai egres – amla ka achar; mangó – aam ka achar; lime – nimbu ka achar; jackfruit – kathal ka acha; paradicsom – tamatar ka achar; chili – hari mirch ka achar stb.), zöldségből (padlizsán – brinjal achar; sárgarépa – gajar ka acahar; uborka – kaakro ka achar stb.), aromás fűszernövényekből (fokhagyma – lahsun ka achar; hagyma – pyaaz ka achar), hüvelyesekből (csicseriborsó – chane ka achar), vagy ezek valamilyen társításából. A fő és mindig domináns alapanyagát egészben hagyják, vagy nagyobb darabokra szeletelik. A tartósításához jellemzően olajat (északon mustárolaj, délen inkább szezám-/mogyoró-/kókuszolaj, nyugaton szezám-/mogyoróolaj) használnak, és valamennyi citromot vagy ecetet, olykor pedig sós felöntőlevet.

Különbözik a chutney-tól, amely gyakran paszta állagú, de lehet folyékony is, száraz is, sőt, darabos is. Számos esetben édes (de lehet savanyú, csípős, sós stb. is). Az acharhoz képest viszonylag rövid eltarthatósági idővel rendelkezik, leginkább frissen fogyasztják.

 

Felhasználás

Kínáljuk kísérő ízesítőként rizs és rizses ételek mellé (pl. pulao vagy pilaf – rizses-zöldséges egytálétel különféle aromás fűszerekkel és zöldfűszerekkel; párolt rizs; biryani – húsos/zöldséges rizs egytálétel).

Adjuk indiai kenyérfélék (pl. chapati – teljes kiőrlésű lisztből készített, kelesztetlen indiai lepénykenyér; roti – teljes kiőrlésű lisztből készült, kelesztetlen indiai lepénykenyér; papad – bő olajban sütött, vékony, ropogós, kelesztetlen kenyérféle urid lencse-lisztből; naan – tandoori kemencében sütött, kelesztett indiai lepénykenyér), lencse dahl (valamilyen lencseféléből készített, fűszeres, csípős indiai főzelékszerű étel), száraz indiai zöldséges ételek, szárazabb indiai húsos ételek, Goa hal curry, Rogan josh bárány curry, jalfrezi curry (rázva pirított curry, sűrű, csípős mártásban), saag paneer (leveles zöldségekből készült, fűszeres főzelékszerű étel, panírdarabokkal), paneer makhani (panírdarabok paradicsom alapú, vajban gazdag, kesudióval sűrített mártásban) mellé.

Kenjük sajtos szendvicsre; próbáljuk ki, milyen friss sajtok, hummusz, hideg húsok, felvágottak kísérőjeként.

Keverjük el 1:1 arányban joghurttal vagy tejföllel, és használjuk mártogatóként nyers/sült/párolt/grillezett zöldségekhez.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

cukor, repceolaj, padlizsán 17%, víz, őrölt fűszerek 4,5% (paprika, fűszerek, koriander 1%), só, zöld chili 4%, tört mustármag, tört koriandermag 1%, tört lepkeszegmag, fokhagymapüré, savanyítószer: E260; őrölt mustár

 

Allergének

Mustárt tartalmaz. Nyomokban földimogyorót és dióféléket tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1588 kJ/381 kcal
Zsír: 24,8 g
- amelyből telített zsírsavak: 1,7 g
Szénhidrát: 34,5 g
- amelyből cukrok: 33,4 g
Fehérje: 2,1 g
Só: 4,0 g

 

Tárolás: Hűvös, sötét helyen tartandó. Felbontás után 6 hónapon belül használjuk el.

Származási ország: Lengyelország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!