Indonéz hús satay marinád enyhe -ahg

Marinade for indonesian meat satay -ahg

Ár:
1.100 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 50 g
Bruttó egységár: 22 000 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Édes szójaszósz alapú, sós-édes-pikáns húsmarinád satay-hoz, a híres indonéz nyársételhez. Gazdagon fűszerezett: citromnáddal, galangával, koriandermaggal, fokhagymával, római köménnyel és kurkumával. Csirkéhez, marhához vagy bárányhoz ajánlott, bár összetétele alapján igazából kifejezetten csak csirke satay-hoz javasolt.

HALAL minősítésű termék. MSG-, tartósítószer- és mesterséges színezőanyagmentes. A készítmény használata rendkívül egyszerű és praktikus (lásd a receptet lent). 1 tasak tartalma 4 adag satay-hoz elég.

 

Mi is az a satay?

A satay (Indonéziában saté/sate) egy előpácolt, bambusznyársra húzott és parázs fölött grillezett húsételt jelent, amit majdnem mindig kísér valamilyen szósz. Elképesztően sok változata (kb. 252) van ennek a viszonylag egyszerű, mégis hihetetlenül ízletes ételnek, attól függően, hogy milyen húst használnak hozzá (csirke (ayam), sertés (babi), bárány (kambing), csirkebél (usus), kígyó (ular), garnéla (udang), darált vegyes hús (lilit), stb.), milyen marinádban pácolják (pl. édes szójaszósz-fűszerek; csak édes ízvilágú fűszerek; zsíros kókusztej-sambal-galangapor-darált kukui dió; zöld chilipaszta-cukornádecet; lime levél-gyömbér-édes szójaszósz-tamarindlé, stb.), hogyan húzzák nyársra, és milyen szósszal (pl. mogyorószósz; tempeh-chili-fűszer szósz; édes szójaszósz; chiliszósz; kókusztej-pálmacukor-fűszerek; sambal kecap, stb.) kínálják. Körete gyakran lontong rizs „süti” (fonott pálmalevélbe nyomkodott, cilinder alakú, főtt rizs).

Nehéz lenne kiemelni, hogy melyik a legfontosabb eleme, mert minden alkotója és minden elkészítési lépés egyformán fontos szerepet játszik a végeredményt illetően: a marinád összetétele, a marinálás időtartama, a választott húsféle éppúgy meghatározza az ételt, mint a szénen való sütés, amely füstössé teszi, karamellizálja a húst; ill. a kísérő szósz, amely kiegészíti és kiemeli az ízvilágát.

A saté Indonézia legközkedveltebb és legismertebb nemzeti étele, amely pár évszázad alatt az egész délkelet-ázsiái térséget meghódította, mindenhol megtalálni, Malajziától Thaiföldön keresztül egészen Srí Lankáig, és mindenhol kicsit más.

Elég bizonytalan az eredete, a thaiok és a malájok is sajátjuknak gondolják, mégis a többségi vélemény arra hajlik, hogy valójában az indonéziai Jáva szigetéről származik, és a seekh kebab ihlette, a 18. századi arab és indiai kereskedők és bevándorlók révén megismert nyársétel. Csak Jáva szigetén több tucat változata van, a legismertebbek közé tartozik a saté ayam (csirke), saté maranggi (bárány vagy marha), saté kambing (kecske/bárány), saté kerang (kagyló), saté buntel (darált marha/bárány), saté bandeng (darált tejhal), stb.

 

Felhasználás

Kétségkívül a csirke saté a legismertebb (saté ayam), de populáris a bárány (saté kambing) és a marha (saté maranggi) is. Bármilyen húst is választunk a saténkhoz, daraboljuk fel kb. hüvelykujj nagyságú kockákra, vagy vágjuk kisebb, vékony szeletekre, és egy bambusznyársra csak max. 3 - 4 darabot húzzunk. A bambusznyársat használat előtt áztassuk vízbe legalább fél óráig, így nem fog megégni grillezés során. Csirkéhez vékonyabb nyárs is jó, de bárányhoz, marhához vastagabb szükséges.

Ha csirkéből vagy marhából készítjük, akkor kínáljuk földimogyorószósszal, ha bárányból, akkor földimogyorószósszal és édes szójaszósszal.

Amennyiben előételnek szánjuk, elég, ha szószt adunk mellé, ill. egy kis indonéz pickle-t (acar) - sós-cukros ecetes lében hagymát, répát. Ha főétel lesz, akkor körete legyen párolt rizs.

Indonéz satay hozzávalók (4 személyre)

  ► 1 tasak AHG Indonéz hús satay marinád

  ► 450 g kicsontozott csirke/bárány/marha felkockázva (csirke: hüvelykujjnyi nagyságú kockák; bárány, marha: 2 cm-es kockák)

  ► 2 ek növényi olaj

  ► bambusznyárs (vékonyabb a csirkéhez, vastagabb a marhához vagy bárányhoz)

  ► hagyma- és uborkaszeletek (díszítéshez)

Elkészítés

 1/ A fűszerpasztát keverjük össze az olajjal, és pácoljuk be a húst. Fedjük le, tegyük hűtőbe, és marináljuk legalább 2 órán át, de még jobb, ha egy egész éjszakát áll benne a hús.

 2/ Áztassuk vízbe a bambusznyársakat, legalább 30 percre, majd szúrjuk nyársra a húskockákat.

 3/ 8 – 10 percig süssük faszénen vagy nyílt tűzön, közben legalább 2-szer kenegessük át a húst a maradék marináddal, időnként forgassuk.

 4/ Tálaláskor díszítsük a hagyma- és uborkaszeletekkel.

 5/ Kínáljunk mellé mogyorószószt mártogatóként.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

hagyma, cukor, citromnád, szójaszósz (víz, cukor, só, szójabab, búzaliszt), galanga, só, fokhagyma, koriandermag, római kömény, kurkuma, szójaolaj

 

Allergének

Szóját és búzát tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 716 kJ/171 kcal
Zsír: 2,5 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,3 g
Szénhidrát: 33 g
- amelyből cukrok: 7,6 g
Rost: 3,6
Fehérje: 2,5 g
Só: 6,9 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási ország: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!