Kombu (dashima) -assi brand

Kombu (dashima) -assi brand

Ár:
1.949 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 56 g
Bruttó egységár: 34 804 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Koreában dashimának hívják a barna algák fajához tartozó kombu tengeri algát.

Vastag, széles, nyúlánk leveleit szárítva, kis téglalapokra vágva csomagolták. Enyhén sós és füstös ízű, állaga húsos, porcos. Ízfokozó hatása és ízkiemelő tulajdonsága a magas, természetes glutaminsav (umami ízért felelős aminosav) tartalmának köszönhető.

Alacsony a zsírtatalma, magas a rost-, folsav-, kalcium-, magnézium-, vas- és jódtartalma. Cink és foszfor is található benne. Jól beilleszthető a vegetáriánus és vegán étrendbe is.

Az algák az ázsiai konyha alapélelmiszerének számítanak. Koreában és Japánban a kombu egyike a három leggyakrabban használt algának.

 

Felhasználás

Csak a dashima (kombu) főzővizét használjuk, magát a növényt főzés után ne fogyasszuk el, mert nagyon magas a jódtartalma. A kombut főzés után el kell távolítani az ételből!

Mivel az umami íz főzés során szabadul fel, a legjobb eredmény érdekében érdemes lassú tűzön, minél hosszabb ideig főzni.

A főzővize tulajdonképpen egy alaplé, amelyet levesek, rizs, zöldségek, hús- és halraguk, szószok vagy tenger gyümölcsei elkészítéséhez, ízesítéséhez használnak.

Az algát közvetlenül is belefőzhetjük levesekbe, ragukba, szószokba, de a végén el kell a növényt távolítani az ételből.

A híres japán, kombu alapú, Konbu Dashi alaplé a koreai konyhában is létezik, Yuksu néven. A legnépszerűbb talán a Dashima Myeolchi Yuksu, amit szárított ajókából és dasimából főznek. Ezt az alaplevet használják a koreai doenjang (miso) leveshez, az Eomuk Guk (haltésztás) leveshez.

Japánban leginkább a sűrítés nélküli levesekhez használják, mint a Nabemono (hot pot); a Dashi-alaplé elengedhetetlen alkotórésze, de ízfokozóként használják sushi rizshez, ragukhoz és marinádokhoz is. Lassú tűzön összefőzhető szójaszósszal, mirinnel vagy más ízesítő szósszal, ez kiemeli az eredti alapanyag ízeit.

Víz/kombu arány az alapléhez: 1 liter vízhez 1 g száraz kombu.

 

Áztatás és főzés

A kombu felületét nedves törlővel le kell törölni, hogy a rajta levő port eltávolítsuk. Az algát nem érdemes sokáig mosni, mivel ez csökkenteni fogja az ízét. Felhasználás előtt érdemes néhány bevágást csinálni az algán, ettől könnyebben kioldódnak belőle az íz- és tápanyagok.

Azoknál a recepteknél, ahol a kombu előáztatást igényel, csak addig szükséges áztatni, amíg megpuhul és kinyílik.

Főzési ideje legalább 5 perc, de a felhasználási céltól függően ez elég széles skálán mozoghat. Minél hosszabb ideig főzik lassú tűzön, íze annál intenzívebbé válik.

A kombu dashi elkészítése kétféleképpen történhet:

  • hideg áztatással (mizudashi): néhány kombu csíkot hideg vízben áztatunk 2 - 3 órára vagy több időre
  • főzéssel (nidashi): néhány kombu csíkot dobjunk egy edénybe, öntsünk rá hideg vizet, és lassan forraljuk fel, majd mielőtt elérné a forráspontot kapcsoljuk le a gázt

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

kombu alga (Laminaria ochroleuca)

 

Tápanyag-összetétel 100 g szárított termékben

Átlagos tápérték 100 g szárított termékben
Energia: 1046kJ/250 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 50 g
- amelyből cukrok: 10 g
Rost: 10 g
Fehérje: 10 g
Só: 3100 mg
Jód: 309772 μg

FIGYELEM! Magas jódtartalmú termék! 0,8 g szárított dashima 150 µg jódot (ajánlott napi bevitel, NRV) tartalmaz.

Tápanyag-összetétel 100 ml kombu alaplében

Átlagos tápérték 100 ml kombu alaplében
Energia: 5 kJ/1 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 0 g
- amelyből cukrok: 0 g
Rost: 0 g
Fehérje: 0 g
Só: 0,02 g
Jód: 118 μg

FIGYELEM! Rendkívül magas jódtartalmú termék! 100 ml kombu alaplé 118 µg jódot (ajánlott napi bevitel, NRV 79%-a) tartalmaz.

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tárolandó!

Származási hely: Korea

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!