Shinshu aka/vörös miso paszta -honzukuri

Shinshu aka/red miso -honzukuri

Ár:
2.979 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 5 958 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

MSG-mentes, Shinshu akamiso vagy vörös (sötét) miso, fermentált rizsből és szójababból. A Shinshu elnevezést elméletileg csak azoknál a Nagano prefektúrában (Japán) készített miso-knál használhatják, amelyeket meghatározott hagyományos módszerekkel és alapanyagokból állítanak elő. Az az összezavaró, hogy manapság teljesen kaotikusan használják az elnevezéseket, és a gyors készítésű miso-kat is hívják Shinshu-nak, így a miso-k kategorizálásával kapcsolatosan a név sokszor nem mérvadó.

100%-ban természetes összetevőkkel, nem tartalmaz hozzáadott adalékanyagokat, színezőanyagot, tartósítószert.

Hagyományos japán ízesítő paszta, amely a sötétvöröstől kezdve egészen a sötétbarnáig bármilyen színű lehet. Sóval meg rizs kojival (Aspergillus oryzae penészgombával beoltott rizs, egyféle japán fermentációs indító) erjesztett rizsből és szójababból készült sűrű krémszerű készítmény. A rizs starter miatt rizs miso-nak minősül (kome miso).

A vörös miso-t hosszan erjesztik (természetes erjesztésnél 1 - 3 évig, kontrollált hőmérsékletnél 3 - 4 hónapig), innen a sötét színe, ill. koncentráltabb sós íze (minél tovább erjesztik, annál sósabb lesz). A színét a szójabab mennyisége is befolyásolja, minél több szójababot tartalmaz, annál sötétebb lesz. Ha a szóját gőzölik, és nem főzik, tovább mélyíti és sötétíti a miso színét.

Sötét, vöröses-csokibarna, nagyon markáns, karakteres, sós, fanyar és pikáns, kiemelkedő umami ízzel. Egyike a legerőteljesebb ízű miso-knak. Állaga kicsit szemcsés, de krémes.

Emésztése könnyű, mivel az erjesztés és érlelés során a penészgomba lebontja az összetett tápanyagokat könnyen emészthető egyszerűekre, a fehérjéket aminosavakra és peptidekre, az összetett szénhidrátokat egyszerű cukrokra, ill. csökkenti a szója fitinsav tartalmát. A végeredmény egy könnyen emészthető, B, E és K vitaminban, folsavban, ásványi anyagokban, aminosavakban gazdag „szuperélelmiszer”.

Bár minden miso típus másképp készül valamelyest, a fő mozzanatok mindegyiknél nagyvonalakban megegyeznek: a szójababot mosás és áztatás után főzik vagy gőzölik, a rizst/árpát/szóját gőzölés után beoltják Aspergillus oryzae penészgombával, hogy rizs, árpa vagy szója koji-t kapjanak, amit a későbbiekben a fermentációhoz használnak. A szójababot, a rizs/árpa/szója kojit és a sót összekeverik, olykor élesztőgombával és tejsavbaktériummal is beoltják, majd elkezdődik az erjesztés vagy enzimatikus lebontási folyamat, attól függően, hogy milyen típusú miso-t készítenek.

 

Felhasználás

Mivel elég markáns ízvilág jellemzi, specifikusabban lehet használni.

Legismertebb felhasználása talán a miso leves (misoshiru - dashi alaplébe kevert miso paszta), de használják ramen-, udon-, somen levesben is, nabemono-hoz (japán hot pot/egytálétel), különböző zöldségek (uborka, padlizsán, fehér retek (daikon)) miso pasztában való erjesztéséhez (misozuke), húsok pácolásához, nehezebb húsételekhez, pörköltekhez, erőteljesebb ízvilágú marinádokhoz, szószokhoz, mártogatókhoz. Paradicsomalapú szósszal kombinálva egy igazi ízbombát kapunk (a paradicsom és a miso is umami gazdag alapanyag).

Remek társítás húsosabb zöldségekkel (pl. padlizsán, sütőtök), gombával.

Hozzáadhatjó salátaöntetekhez, különböző desszertekhez, ahol az édes és sós ízek jól kiegészítik egymást (pl. karamellszósz, csokis desszertek, miso-s sajttorta, miso-s fagyi stb.).

Jól beilleszthető a vegetáriánus és makrobiotikus étrendbe.

 

Elkészítés

Miso leves (3 főre):

1/. Készítsünk dashit (alaplevet) niboshiból és/vagy kombuból és/vagy katsuobushiból és/vagy shiitakeből.

2/. Adjunk a forrásban levő alapléhez levesbetéteket egyéni preferencia szerint, forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről.

3/. Adjunk kb. 55 g miso pasztát (3 adaghoz), keverjük el.

Levesbetét ötletek a 4 évszakra:

tavasz: petrezselyem + szejtán / wakame + bő olajban sült tofu / kagyló / bambuszrügy + tofu / zöldborsó + pak choy

nyár: padlizsán + újhagyma / gyömbér + wakame / újhagyma + tofu / vörös vesebab + tök

ősz: padlizsán + tofu / daikon retek + tofu / nameko gomba + tofu / édesburgonya + retek

tél: sertéshús + retek / tofu + wakame / kagyló / wakame + burgonya

FONTOS, utána NE FORRALJUK, mert a misoban található természetes probiotikum kultúra („jó baktériumok”) hő hatására elpusztul. A legjobb, ha hőkezelés nélkül fogyasztjuk, vagy a miso hozzáadása után a lehető legalacsonyabb hőfokon főzzük az ételt.

Vegyük figyelembe termék magas sótartalmát, az ételt, amelyhez a misót hozzáadjuk, ne sózzuk túlságosan.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

szójabab 29.6%, rizs, só, víz, alkohol 3.3

 

Allergének

A termék szóját.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 787 kJ / 188 kcal
Zsír: 5.7 g
- amelyből telített zsírsavak: 0.91 g
Szénhidrát: 23.1 g
- amelyből cukrok: 20.7 g
Fehérje: 11 g
Só: 12.5 g

 

Tárolás: Hűvös, száraz helyen tartandó.

Származási hely: Japán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!