Shinshu miso paszta csökkentett sótartalmú -honzukuri

Shinshu genen miso -honzukuri

Ár:
2.979 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 5 958 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

MSG-mentes, csökkentett sótartalmú (genen) Shinshu miso paszta, fermentált rizsből és szójababból. A Shinshu elnevezést elméletileg csak azoknál a Nagano prefektúrában (Japán) készített miso-knál használhatják, amelyeket meghatározott hagyományos módszerekkel és alapanyagokból állítanak elő. Az az összezavaró, hogy manapság teljesen kaotikusan használják az elnevezéseket, és a gyors készítésű miso-kat is hívják Shinshu-nak, így a miso-k kategorizálásával kapcsolatosan a név sokszor nem mérvadó.

100%-ban természetes összetevőkkel, nem tartalmaz hozzáadott adalékanyagokat, színezőanyagot, tartósítószert.

Meleg karamellbarna, állaga a mogyorókrémhez hasonlítható, egyenletesen krémes. Természetes glutaminsavat tartalmaz, ami a miso umami ízéért felelős. A csökkentett sótartalma (mindössze 9.8 g) miatt többet lehet belőle használni, így a végeredmény sokkal aromásabb lesz, anélkül, hogy túlsózná az ételt.

Emésztése könnyű, mivel az erjesztés és érlelés során a penészgomba lebontja az összetett tápanyagokat könnyen emészthető egyszerűekre, a fehérjéket aminosavakra és peptidekre, az összetett szénhidrátokat egyszerű cukrokra, ill. csökkenti a szója fitinsav tartalmát. A végeredmény egy könnyen emészthető, B, E és K vitaminban, folsavban, ásványi anyagokban, aminosavakban gazdag „szuper élelmiszer”.

Bár minden miso típus másképp készül valamelyest, a fő mozzanatok mindegyiknél nagyvonalakban megegyeznek: a szójababot mosás és áztatás után főzik vagy gőzölik, a rizst/árpát/szóját gőzölés után beoltják Aspergillus oryzae penészgombával, hogy rizs, árpa vagy szója koji-t kapjanak, amit a későbbiekben a fermentációhoz használnak. A szójababot, a rizs/árpa/szója kojit és a sót összekeverik, olykor élesztőgombával és tejsavbaktériummal is beoltják, majd elkezdődik az erjesztés vagy enzimatikus lebontási folyamat, attól függően, hogy milyen típusú miso-t készítenek.

 

Felhasználás

Legismertebb felhasználása talán a dashi alaplébe kevert miso paszta, a miso leves (misoshiru). De használják ramen-, udon-, somen levesben is, nabemonohoz (japán hot pot/egytálétel), különböző zöldségek (uborka, padlizsán, fehér retek (daikon)) miso pasztában való erjesztéséhez (misozuke), húsok pácolásához, világos szószokhoz. Paradicsomalapú szósszal kombinálva egy igazi ízbombát kapunk (a paradicsom és a miso is umami gazdag alapanyag). A japánok majonézt is készítenek misóból.

Készíthetünk szendvicskrémet belőle (pl. vajjal összekeverve), hozzáadhatjuk salátaöntetekhez vagy tészták alapmasszájához; elkeverhetjük joghurtban, és használhatjuk majonéz helyett; extra ízt adhatunk a paradicsomos salsáknak.

Kitűnő párosítás gyömbérrel, fokhagymával, rizsecettel, tahinivel, citromlével és citromhéjjal.
Karamellszószba és fagyiba is keverhető, sütemények krémjébe (pl. miso-s sajttorta), jól kiegészíti a csokis ízvilágot (brownie).

Jól beilleszthető a vegetáriánus és makrobiotikus étrendbe.

Elkészítés

Miso leves (3 főre):

1/. Készítsünk dashit (alaplevet) niboshiból és/vagy kombuból és/vagy katsuobushiból és/vagy shiitakeből.

2/. Adjunk a forrásban levő alapléhez levesbetéteket egyéni preferencia szerint, forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről.

3/. Adjunk kb. 55 g miso pasztát (3 adaghoz), keverjük el.

Levesbetét ötletek a 4 évszakra:

tavasz: petrezselyem + szejtán / wakame + bő olajban sült tofu / kagyló / bambuszrügy + tofu / zöldborsó + pak choy

nyár: padlizsán + újhagyma / gyömbér + wakame / újhagyma + tofu / vörös vesebab + tök

ősz: padlizsán + tofu / daikon retek + tofu / nameko gomba + tofu / édesburgonya + retek

tél: sertéshús + retek / tofu + wakame / kagyló / wakame + burgonya

FONTOS!

Miután hozzáadtuk az ételhez, ne forraljuk azt, mert a misoban található természetes probiotikum kultúra („jó baktériumok”) hő hatására elpusztul. A legjobb, ha hőkezelés nélkül fogyasztjuk, vagy a miso hozzáadása után a lehető legalacsonyabb hőfokon főzzük az ételt. Vegyük figyelembe termék magasabb sótartalmát, az ételt, amelyhez a misót hozzáadjuk, ne sózzuk túlságosan.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

szójabab 30%, rizs, só, víz, alkohol 3.3%

 

Allergének

Szóját tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 816 kJ / 195 kcal
Zsír: 5 g
- amelyből telített zsírsavak: 0.83 g
Szénhidrát: 26.6 g
- amelyből cukrok: 24.1 g
Fehérje: 10.8 g

 

Tárolás: Hűvös, száraz helyen tartandó.

Származási hely: Japán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!