*zöld bors őrölve

Ground green pepper

Ár:
1.290 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 30 g
Bruttó egységár: 43 000 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Indiából származó finomra őrölt zöld bors (Piper nigrum), egy - a borsfélék (Piperaceae) családjához tartozó - kúszónövény csonthéjas termése.

A zöld-, fekete-, vörös- és fehér bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók végső színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző a feldolgozási módszerük, amely befolyásolja a fűszer végső külalakját és ízét.

A zöld borsot éretlenül, zölden szedik le, egészen korai szakaszban, amikor még nagyon zsenge. Hogy a fermentálódást megakadályozzák, és a szemek zöld színét megőrizzék, gőzölik/főzik, majd pedig vákuumban magas hőmérsékleten, gyorsszárítással dehidratálják, vagy pedig liofilizálják (fagyasztva szárítják). Ezt a zöld borsot vákuumban, magas hőmérsékleten szárították, ezért kevésbé élénk zöld színű.

Friss és életteli, lágyabb és gyümölcsösebb. „Zöld”, növényi aromák és halvány fenyőíz jellemzi. Összességében kevésbé komplex, mint a fekete bors. A legkevésbé csípős bors a fekete, vörös és fehérhez képest, egy pikáns, könnyed forróság a sajátja.

 

Felhasználás

A francia-, kreol-, thai- és általában az ázsiai konyha használja leginkább.

A legcélszerűbb olyan ételekkel kombinálni, ahol az aromás lágysága érvényesülni tud, és ahol túl sok lenne a fekete bors csípőssége. Különösen jó a nagyon friss vagy gyümölcsös ízvilágú ételekhez.

Kitűnő salátákhoz, párolt zöldségekhez, salsákhoz, könnyű, tejszínes szószokhoz, szárnyasokhoz, marhahúshoz, vadhúshoz, terrine-hez, pástétomokhoz, tenger gyümölcseihez, levesekhez, tofuhoz, sajtokhoz, tésztákhoz.

Jó választás eper, körte, más lágy ízvilágú gyümölcsök fűszerezésére, gyümölcs alapú desszertekhez.

Frissen őrölt bors esetén minél finomabbra őröljük, aromája annál inkább ötvöződik az étellel; ha előre őrölt borssal van dolgunk, leginkább a csípőssége fog előtérbe kerülni, és nem az aromái.

 

Más fűszerekkel való társítás

A kreol konyha jól ismert borskeverékében zöld-, fekete-, fehér-, vörös borsot és szegfűborsot társítanak. Barbecue fűszerkeverékhez is hozzáadható.

A francia konyha sajátos kombinációja a vanília-zöld bors kombó. Aromavilága jól harmonizál a szegfűborssal, bazsalikommal, fűszerköménnyel, kardamommal, oregánóval, petrezselyemmel is.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

zöld bors (Piper nigrum)

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, érdemes egész borsot tartani, légmentesen lezárva tárolni, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: India

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!