*koreai chilipaszta gochujang -bibigo

Gochujang hot pepper paste -bibigo

Ár:
2.979 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 5 958 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Erjesztett koreai piros chilipaszta (gochujang), ízfokozók és egyéb adalékok nélkül.

Fűszerpaszta és ételízesítő. Csípős, édeskés - sós fűszerkrém földes tónusokkal és a fermentált termékekre jellemző, leginkább húslevesre emlékeztető umami ízzel. Sűrű, krémes állagú, sötétvörös színű.

Ez a termék összetételét illetően, a fő alkotóelemek (fűszeres chilipor, szójabab, rizs (rizs, ragacsos rizs, rizsliszt)) tekintetében nem áll olyan nagyon távol a hagyományosan készített gochujangoktól, viszont már az arányok nem az igaziak, nem a szójabab a vezető összetevő. Mint általában az ipari termelésből származó termékeknél, ennél is lerövidítik az erjesztési periódust, így nem tudnak teljes egészében kialakulni a fermentáció "melléktermékei", az igazán mély umami és a természetes édes íz, ez utóbbit kukoricasziruppal pótolják.

 

Mi a gochujang?

A gochujang az egyik legfontosabb koreai fermentált ételízesítő, több mint 1000 éves múlttal.

A tradicionális gochujang viszonylag egyszerű összetételű. Általában valamilyen koreai chilivel készül, bármelyik fajtájáról is legyen szó, mindegyik egy enyhébb fajtája a Capsicum annuumnak.

Meghatározó összetevője a porított meju/meju (téglaszerűre préselt szárított, erjesztett szójababpaszta búzával/rizzsel/árpával; más összetételű, mint a doenjang-hoz használt meju), ehhez adják hozzá a piros chiliport, a t, malátát és ragacsos rizslisztet, és több mint 6 hónapig erjesztik, amely során kialakul a sajátos íze, aromája és illata. Umamissága és édessége a megfelelően hosszú fermentáció során alakul ki természetes úton, és nem a túladagolt édesítőktől.

Az élelmiszeripari tömegtermelés jóvoltából a gochujangok mára már mindenki számára elérhetőek, mind mennyiség, mind ár szempontjából, ami önmagában jó dolog, de bizonyos kompromisszumokkal jár, amely a termék minőségét, ízvilágát és jótékony egészségügyi hatását érintik, ugyanis a gyártók lerövidítik a fermentációt, emiatt nem alakul ki a megfelelő ízvilág és eltarthatóság, és ezt adalékokkal (édesítőszerek, ízfokozók, tartósítók) ellensúlyozzák. Az eredeti összetevőket olcsóbbakkal váltják ki, és ez mind a végtermék minőségének a rovására megy, pl. a chiliport chiliporos fűszerkeverékre cserélik, ahol a chili mennyiségét jelentősen csökkentik (30%-ról 10% körülre), és hagyma- és fokhagymaporral pótolják.

 

Felhasználás

A koreai konyha egyik legpopulárisabb és legfontosabb, több, mint 1000 éves múlttal rendelkező fűszerpasztája, ételízesítője: raguk (jjigae) (pl. kimchi jjigae, budae jjigae), levesek ízesítésére, marinádként (gochujang marha bulgogihoz vagy garnéla nyárshoz/gochujang saewu gui), naengmyeon-hoz (koreai tésztás étel), tteokbokki-hoz (vagy topokki - koreai stir-fry rizs „nudli”), rabokkihoz (ramen tészta és tteokbokki „házassága”), dak galbihoz (csípős stir fry csirke zöldségekkel és garaetteokkal), yangnyeom-tongdak-hoz (édes-savanyú-csípős koreai sültcsirke), bibimbap-hoz (rizses egytálétel) vagy a gochujang palacsinta (jangtteok) tésztájához használják. Kis mennyiségben bármilyen koreai ételt (és nemcsak!) feldob, legyen az egy stir fry vagy egy tál egyszerű párolt rizs.

A gochujangot vagy önmagában, vagy más szószok, ízesítők, mártogatók összetevőjeként használják, ilyen pl. a koreai BBQ szószként emlegetett ssamjang (erjesztett szójabab vagy doenjang, gochujang, és más ízesítők keverékéből készült szósz/mártogató); a hweh bop bop-hoz (koreai sushi tál) használt choguchujang (gochujang, ecet, cukor, szezámmag egyvelege), a yak-gochujang (pirított gochujang szósz: gochujang, marhahús, méz, pirított szezámolaj, fenyőmag keverékéből)..

Általánosságban nagyon jó társítás zöldségekhez és zöldséges ételekhez, grillhúsokhoz, tenger gyümölcseihez, tofuhoz, akár mint marinád, akár mint mártogató szósz. Kitűnő füstölt alapanyagokhoz, mint pl. bacon, vagy füstölt hús, -sonka, -kolbász, -sajt. Isteni majonézbe keverve, szendvicsekbe kenve. Ha mártogatóként szeretnénk kínálni, érdemes valamivel lazítani, nem feltétlenül a csípőssége miatt, hanem a sűrű, krémszerű állaga miatt.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

kukoricaszirup, piros chili ízesítő 23,8% (piros chilipor, víz, só, hagyma, fokhagyma), rizs, víz, só, piros chilipor 2%, alkohol, szójabab, szójababpor, ragacsos rizs, rizsliszt, koji

 

Allergének

Szóját tartalmaz. Nyomokban búzát tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 931 kJ/220 kcal
Zsír: 2,0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,4 g
Szénhidrát: 46,2 g
- amelyből cukrok: 22 g
Fehérje: 4,2 g
Só: 6,4 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben, így hosszú ideig megőrzi minőségét.

Származási ország: Korea

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!